Με ηλεκτρονικό προσχέδιο υγειονομικού πρωτοκόλλου οι εκτός σταδίου αγώνες από 1/3/2022

 Runbeat Team   12:05 02-03-2022  

Με ηλεκτρονικό προσχέδιο υγειονομικού πρωτοκόλλου οι εκτός σταδίου αγώνες από 1/3/2022


Μία πολύ σημαντική αλλαγή στη διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίου προέκυψε με τις νέες ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα δε θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής τη ΓΓΑ για τη διεξαγωγή τους καθώς έχει συνταχθεί προσχέδιο υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε αγώνα.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε πως από την 01/03/2022 η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ δε θα δέχεται υγειονομικά πρωτόκολλα προς έγκριση για τις εκτός σταδίου διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού.

 

Από την Επιτροπή έχει συνταχθεί προσχέδιο υγειονομικού πρωτοκόλλου, που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα: https://gga.gov.gr/content/article/278-covid19-sports, το οποίο οι διοργανωτές θα πρέπει να προσαρμόζουν σε κάθε εκδήλωση. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο μίας διοργάνωσης με συμμετέχοντες αθλούμενους πολίτες.

Τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν τα ανωτέρω στοιχεία, θα θεωρούνται πλήρη και ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η υποβολή τους στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ».

Οι οδηγίες για εκτός σταδίου αγώνες

Από εκεί και πέρα οι νέες οδηγίες που αφορούν στις εκτός σταδίου διοργανώσεις είναι οι εξής:

«Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων), με την προϋπόθεση ο διοργανωτής να έχει καταρτίσει υγειονομικό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα κάτωθι στοιχεία:

• Να αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά αγώνα.

• Να αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός προσωπικού/εθελοντών της διοργάνωσης.

• Να αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα εκκίνησης για κάθε αγώνα.

• Να αναγράφεται το σημείο εκκίνησης και τερματισμού για κάθε αγώνα.

• Οι συμμετέχοντες να είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 95% με εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ) και έως 5% μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες.

• Να αναγράφεται το ποσοστό των εμβολιασμένων/νοσήσαντων και το ποσοστό μη εμβολιασμένων/νοσήσαντων ανά αγώνα.

• Μη εμβολιασμένοι ενήλικοι συμμετέχοντες (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών

ή rapid test εντός 48 ωρών

• Μη εμβολιασμένοι ανήλικοι συμμετέχοντες (κάτω των 18 ετών) : επίδειξη self test εντός 24 ωρών πριν τον αγώνα (συστήνεται την ημέρα του αγώνα).

• Ηλεκτρονικές εγγραφές εκ των προτέρων - όχι συναθροίσεις σε γραμματεία.

• Δεν επιτρέπονται οι τελετές απονομών.

• Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής

συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων. Τμηματικές εκκινήσεις σε block για αποφυγή συνωστισμού. Χρονική απόσταση μεταξύ των block. Να αναγράφονται τα άτομα ανά block και η χρονική απόσταση ανάμεσα στα block.

Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (βάσει τη ισχύουσας ΚΥΑ)».

Η αναλυτικά, ανακοίνωση ΕΔΩ

Όσον αφορά στις διευκρινιστικές οδηγίες για την άθληση στο σύνολο της επικρατείας υπό το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid19 μπορείτε να τις διαβάσετε ΕΔΩ.