Μαύρο νύχι μετά το τρέξιμο: Πως θα το αντιμετωπίσουμε

 Runbeat Team   10:30 03-05-2021  

Μαύρο νύχι μετά το τρέξιμο: Πως θα το αντιμετωπίσουμε


Η εμφάνιση των μαύρων νυχιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται στους δρομείς, μετά από το τρέξιμο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να το προκαλέσουν, αλλά και άλλοι με τους οποίους μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Με τη βοήθεια των χρήσιμων συμβουλών του runnersworld.com σας τους αναλύουμε.

Τι προκαλεί το μαύρισμα των νυχιών

Οι μυκητιακές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα το πόδι του αθλητή - μπορούν να εξαπλωθούν στα νύχια σας και να τους προκαλέσουν αποχρώσεις του κίτρινου, μπλε, πράσινου, καφέ, μοβ και μαύρου. Οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί εμφανίζονται λόγω του μύκητα, όπως ακριβώς και οι περίεργες μυρωδιές. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κάποια μυκητιακή λοίμωξη, απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας καθώς είναι κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση. Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Τα ήπια περιστατικά αντιμετωπίζονται συχνά με τοπικά φάρμακα, ενώ οι πιο επιθετικοί μύκητες απαιτούν από φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και θεραπεία με λέιζερ.

Εάν δεν είχατε κανένα τραύμα και το νύχι σας όμως αρχίζει να αλλάζει χρώμα σταδιακά, τότε σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι ασθενείς που κάνουν συχνά πεντικιούρ πρέπει να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο των δακτύλων τους ανάμεσα στις αλλαγές των βερνικιών , για να είναι σε θέση να «προλάβουν» ό,τι πάει να εξελιχθεί. Επίσης, καλό είναι όλοι να ζητούν από τους γιατρούς τους να κάνουν έναν ετήσιο έλεγχο δέρματος. Κάποιες φορές, το μαύρο χρώμα που εμφανίζεται στα νύχια είναι απλώς ένα θέμα τόνου του δέρματος. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει δέρμα κάτω από τα νύχια μας, που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

 

Πως θα αποφύγουμε το μαύρισμα των νυχιών

Η εμφάνιση των μαύρων νυχιών είναι συχνότερη σε δρομείς που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις ή σε υψηλότερη ένταση σε σχέση με τους αρχάριους. Ακόμα κι έτσι όμως, πάντα υπάρχει χρόνος για να αποφύγουμε ή να προλάβουμε την εμφάνιση των μαύρων νυχιών.

Ένας συνηθισμένος λόγος της εμφάνισής τους είναι το επαναλαμβανόμενο τραύμα, που μπορεί να προκληθεί από την κίνηση των ποδιών την ώρα του τρεξίματος και επιδεινώνεται από τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Αυτό σημαίνει ότι το μαύρισμα των νυχιών συμβαίνει και με την άμεση επαφή του ποδιού με το παπούτσι, δηλαδή όταν το πάνω μέρος του παπουτσιού σας τρίβει στο νύχι μας ή το δάκτυλό μας χτυπά στο άκρο του παπουτσιού.

Συνεπώς, καλό είναι να διατηρούμε τα νύχια μας κοντά, ψαλιδίζοντάς τα τακτικά και να βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ του μεγάλου δακτύλου και του τέλους του παπουτσιού μας. Κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναζητήσουμε παπούτσια που είναι αρκετά φαρδιά ώστε το μπροστινό σημείο του ποδιού μας να έχει την κατάλληλη απόσταση από εκείνα χωρίς να μας «χτυπάει». Η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού ή της κατάλληλης κάλτσας είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στο κομμάτι της πρόληψης.

Πως θα αντιμετωπίσουμε τα μαυρισμένα νύχια

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να κάνουμε κάτι, αφού το μαύρισμα θα υποχωρήσει από μόνο του. Σε άλλες όμως περιπτώσεις το αιμάτωμα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να μας προκαλέσει πόνους, καθώς όσο περισσότερο αίμα έχει συσσωρευτεί κάτω από το πόδι μας, τόσο περισσότερο θα πονάμε.

Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας. Ο γιατρός μπορεί να δημιουργήσει μερικές τρύπες στο νύχι για να στραγγίσει το αίμα και να μας ανακουφίσει από την πίεση, αλλά και να σώσει το νύχι μας. Ωστόσο, η άμεση δράση είναι το κλειδί: Η διαδικασία πρέπει να γίνει εντός των πρώτων ημερών από τον τραυματισμό. Έτσι, εάν αισθανθούμε πόνο, καλό είναι να δράσουμε άμεσα.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας στο σπίτι. Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στο ιατρείο. Εάν δοκιμάσουμε κάτι μόνοι μας, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης. Τέλος, δεν βάφουμε το μαυρισμένο νύχι με βερνίκι νυχιών, γιατί με αυτό τον τρόπο, ναι μεν το «κρύβουμε», αλλά ταυτόχρονα δεν το αφήνουμε να αναπνεύσει και μπορεί ακόμα και να το χάσουμε.

Πως θα θεραπεύσουμε τα μαύρα νύχια

Εάν ένα μαύρο νύχι βγει και προκαλέσει τραυματισμό, ασκούμε πρώτα πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε μια αλοιφή αντιβιοτικού και το καλύπτουμε με έναν επίδεσμο για να αποτρέψουμε τη μόλυνση. Κάνουμε αυτό κάθε μέρα μετά το ντους μέχρι να κλείσει η πληγή, η οποία θα διαρκέσει περίπου μία έως δύο εβδομάδες.

Σε περιπτώσεις που έχουμε επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα (μέσω της επαφής του ποδιού με το παπούτσι), το νύχι μπορεί απλά να πέσει χωρίς αιμορραγία ή ανοιχτές πληγές. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσουμε μια αλοιφή αντιβιοτικού και έναν επίδεσμο για την προστασία από τη μόλυνση. Συνήθως τη στιγμή που το νύχι βγαίνει, το δέρμα μας είναι λιγότερο ευαίσθητο και ο πόνος θα πρέπει να είναι μικρός. Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο νύχι θα χρειαστεί από έξι έως οκτώ εβδομάδες για να αναπτυχθεί.