Μασάζ με μπαλάκια του τένις μετά τον αγώνα: Μία διαφορετική τεχνική αποκατάστασης

 Runbeat Team   14:36 18-11-2021  

Μασάζ με μπαλάκια του τένις μετά τον αγώνα: Μία διαφορετική τεχνική αποκατάστασης


Μία αρκετά ενδιαφέρουσα μέθοδος αποκατάστασης μετά από άθληση ή κάποιον μυϊκό τραυματισμό είναι το μασάζ με μπαλάκια του τένις. Κι όμως, η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται αρκετά στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, με τους αθλητές να την προτιμούν λόγω του μικρού κόστους της και της ευκολίας χρήσης τους.

Όταν χρησιμοποιούμε τα μπαλάκια του τένις, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος και να ανακουφίσουμε τους μύες μας άμεσα. Μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι το σύνδρομο του μυοπεριτονιακού πόνου, γνωστού και ως myofascial pain. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε πολλά μέρη του σώματος ενός αθλητή (και όχι μόνο), όπως για παράδειγμα ο αυχένας, ο ώμος και τα πέλματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι γνωστός ο ακριβής λόγος που εμφανίζεται.

 

Με τα μπαλάκια του τένις μπορούμε να κάνουμε διάφορες ασκήσεις, για να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα που μπορεί να έχουν παρουσιαστεί στους μύες μας, και κατά κάποιο τρόπο να τους «χαλαρώσουμε». Ένας καλός τρόπος για αν τα χρησιμοποιήσουμε είναι να ασκήσουμε πίεση στα σημεία που είτε πονάμε, είτε νιώθουμε «σφιγμένα». Εκτός από αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι για να λειτουργήσει η «χαλάρωση» των μυών πρέπει να βρούμε το ακριβές σημείο του σώματος στο οποίο πρέπει να κάνουμε το μασάζ. Ξεκινώντας με τα «χειρότερα» και πιο καταπονημένα σημεία, το μασάζ θα μας δώσει μία αίσθηση αποκατάστασης και ξεκούρασης, χωρίς μάλιστα τη βοήθεια κάποιου φυσικοθεραπευτή. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως σε καμία περίπτωση η δουλειά από έναν επαγγελματία φυσικοθεραπευτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα απλό μπαλάκι του τένις, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι για γρήγορα και φθηνά αποτελέσματα που μπορούμε να έχουμε μόνοι μας.

Η θέση της επιστήμης σχετικά με την μέθοδο αυτή είναι ξεκάθαρη, αφού σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα σε Πανεπιστήμια που βρίσκονται στο Χάρκοβο και δημοσιεύθηκε στο researchgate.net, χρησιμοποιώντας μπαλάκια του τένις για μασάζ, μπορούμε να μειώσουμε τη συνολική μας κόπωση, να βελτιώσουμε την απόδοσή μας, την ευελιξία των μυών μας αλλά ακόμα και την ποιότητα του ύπνου μας, μετά τη χαλάρωση των μυών.

Σε απόσπασμα της μελέτης μάλιστα αναφέρεται πως: «Υπό την επίδραση του μασάζ, λειτουργικές δομικές αλλαγές εμφανίζονται στους μυς και τα αντίστοιχα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου. Η αναπτυγμένη τεχνική παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της προπόνησης. Έτσι, εξασκώντας τον συγκεκριμένο τύπο μασάζ, οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα βελτίωσαν τον ύπνο και τις αισθήσεις μετά από φορτία ισχύος. Κρίνοντας από τα ληφθέντα δεδομένα του ερωτηματολογίου Borg, τα περισσότερα από τα άτομα άρχισαν να κοιμούνται καλύτερα, λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κράμπες και πόνο στους μύες και επίσης πιο εύκολο να ανεχθούν τα φορτία ισχύος».

 

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως εκτός από τα μπαλάκια του τένις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αντικείμενα για να κάνουμε μασάζ. Η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται διότι τα μπαλάκια του τένις είναι πολύ μαλακά και έχουν το κατάλληλο σχήμα για να κάνουμε τις ανάλογες κυκλικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το μασάζ με τα μπαλάκια του τένις είναι μία μέθοδος που αξίζει να δοκιμάσουν όλοι οι αθλητές και συγκεκριμένα οι δρομείς, χωρίς να έχει σημασία το αν είναι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες.