Μαρία Μπελιμπασάκη: «Δε θέλω να μετατρέψουν το στίβο σε άθλημα για λίγους» (Μέρος 2ο)

 Νίκη Μηλιαράκη   12:04 21-04-2021  

Μαρία Μπελιμπασάκη: «Δε θέλω να μετατρέψουν το στίβο σε άθλημα για λίγους» (Μέρος 2ο)


Πέρα από την αθλητική της ιδιότητα η Μαρία Μπελιμπασάκη έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες τόσο με την προηγούμενη όσο και με την νυν διοίκηση του ΣΕΓΑΣ την εκπροσώπηση των αθλητών. Είναι ένα κομμάτι καινούργιο το οποίο φαίνεται ότι της αρέσει καθώς θεωρεί ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες δικαιούνται να έχουν τουλάχιστον τα απαραίτητα και να κάνουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους. Παράλληλα όμως μίλησε στο «runbeat.gr» για την αγάπη που έχει στην προπονητική, αλλά και το πώς και που ονειρεύεται το μέλλον της.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα της Μαρίας Μπελιμπασάκη αναμείχτηκε αρκετά με τις εκλογές που έγιναν πριν μερικές εβδομάδες στο ΣΕΓΑΣ. Η ίδια κατήγγειλε απρεπή συμπεριφορά της Τασούλας Κελεσίδου προς το πρόσωπό της και η τελευταία εξαπέλυσε αρκετές φορές επίθεση εναντίον της. Ας ξεκινήσουμε όμως από το ρόλο που έχει αναλάβει…

«Σίγουρα είναι ένας ρόλος τον οποίο θεωρώ ότι είναι δύσκολος για έναν αθλητή και μάλιστα εν ενεργεία αθλητή γιατί πρέπει να είσαι στα διοικητικά συμβούλια, να συμμετέχεις σε όλες τις διαδικασίες. Δεν είσαι απλά ένας αντιπρόσωπος. Είσαι μέλος του συμβουλίου. Οπότε ό,τι αφορά το στίβο και τον αθλητισμό γενικότερα πρέπει να το γνωρίζεις και έχεις και δικαίωμα ψήφου. Δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα. Για παράδειγμα τώρα τρέχουν πολλά πράγματα μαζί και πρέπει συνέχεια να είμαι στο τηλέφωνο να μιλάω με τους αθλητές, να μεταφέρω πράγματα στο συμβούλιο. Εγώ ήμουν προσωρινή εκπρόσωπος όταν ήταν ακόμα πρόεδρος ο Παναγόπουλος γιατί η Ομοσπονδία είχε δώσει δικαίωμα στους αθλητές να ψηφίσουν τον εκπρόσωπό τους. Έτσι έγινε και είναι μάρτυρες οι αθλητές που ψήφισαν. Τώρα που άλλαξε η διοίκηση με πρότεινε στο νέο Δ.Σ. η κ. Σακοράφα και με τιμά ιδιαίτερα η πρότασή της. Αποδέχτηκα γιατί είχα ήδη πάρει το κολάι. Να πω βέβαια ότι αυτή η διαδικασία είναι προσωρινή καθώς έχουμε φτιάξει τώρα το σύλλογό μας. Υπήρχε σύλλογος αθλητών, αλλά ήταν ανενεργός. Ρωτήσαμε το δικηγόρο για το πώς μπορούσαμε να τον ενεργοποιήσουμε ξανά και είναι μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε εκ νέου ένα σύλλογο. Έχουμε φτιάξει ήδη το καταστατικό και είμαστε πολύ κοντά στο να το καταθέσουμε στο πρωτοδικείο και να ανοίξει ο σύλλογος. Με βάση το καταστατικό θα μπουν μέσα αρκετοί αθλητές και από εκεί και πέρα θα κάνουμε τις δικές μας εκλογές και θα βγάλουμε τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή».

-Τι διεκδικείτε;

«Καλύτερες συνθήκες άθλησης. Καλύτερες υποδομές. Καλύτερη διαχείριση όσον αφορά στα οικονομικά γιατί δεν είναι δυνατό οι αθλητές που είναι στο σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ να μένουν απλήρωτοι 7 μήνες. Εγώ αυτό δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ ως αθλήτρια. Με λυπεί το γεγονός ότι γνωρίζω παιδιά που δεν έχουν να καλύψουν τα βασικά. Την μετακίνησή τους, το φαγητό τους, ενώ δικαιούνται τα χρήματα καθώς είναι μέσα στο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας».

-Αυτό θεωρείς ότι έγινε λόγω των εκλογών;

«Μπορώ να πω πως ναι. Πραγματικά δε θέλω να μετατρέψουν τον στίβο σε άθλημα για λίγους, όπως είναι το τένις που πρέπει να έχεις χρήματα για να προχωρήσεις. Ο στίβος χρειάζεται μία βάση δεν είναι τόσο ακριβός. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι λυμένα από τη στιγμή που υπάρχουν χρήματα γιατί εάν δεν υπήρχαν θα συζητούσαμε σε άλλη βάση. Μια και έχει εγκριθεί η επιχορήγηση θα πρέπει την κατάλληλη στιγμή να δίνεται στις ομοσπονδίες και αυτές με τη σειρά τους να τροφοδοτούν τους αθλητές. Δεν μπορούμε να είμαστε δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχουμε αυτή την κατάσταση. Γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν χορηγούς. Αυτοί που έχουν είναι τυχεροί. Αυτοί που δεν έχουν σκέφτονται γιατί να κάνουν πρωταθλητισμό και να μην πάνε να δουλέψουν. Θεωρώ ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες θα πρέπει να στοχεύουν στο πως θα φέρουν εις πέρας τους αγωνιστικούς και προπονητικούς τους στόχους και όχι στο πως θα βρουν πόρους για να κάνουν αθλητισμό. Για μένα αυτό είναι ξεκάθαρο και πραγματικά θα ήθελα να δω κινήσεις και από την Ομοσπονδία και από τη ΓΓΑ και η πολιτεία να δείξει έμπρακτα στους αθλητές ότι είναι εδώ. Ας πούμε ότι έγιναν παραλήψεις, ας πούμε ότι έγιναν λάθη, ας πούμε ότι έγιναν λάθος πράγματα εν μέσω εκλογών όμως τώρα πρέπει να γίνει το σωστό».

-Εσύ θεωρείς ότι χρησιμοποιήθηκες στη διαδικασία των εκλογών;

«Όχι. Ποτέ. Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος με άποψη, με χαρακτήρα με προσωπικότητα. Ό,τι έχω υποστηρίξει έως τώρα προς τα έξω είναι δικές μου απόψεις. Δεν με έχει χρησιμοποιήσει ποτέ και κανένας και δε δέχομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς επειδή έχει βγει αυτό προς τα έξω. Σε αυτούς που λένε ότι ο Σεβαστής με διόρισε στη θέση του εκπροσώπου των αθλητών δεν ισχύει. Με ψήφισαν οι συναθλητές μου. Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο έχουν μάλλον μαύρα μεσάνυχτα ή θέλουν να πετύχουν άλλα δικά τους σχέδια. Εγώ έχω δική μου άποψη και δεν είμαι με κανένα. Είμαι με τους αθλητές. Είμαι εκπρόσωπος των αθλητών, μιλάω κάθε μέρα με τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά που είναι στην Εθνική ομάδα τώρα, έχουμε μεγαλώσει μαζί, έχουμε πάει μαζί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες και αυτό θα υποστηρίξω και στο συμβούλιο και οπουδήποτε σταθώ και βρεθώ. Είτε αυτό είναι στον Υφυπουργό είτε στα μίντια είτε οπουδήποτε. Δε θα αφήσω κανένα να με χρησιμοποιήσει.

Θέλω να πω ότι όσοι έχουν μπει στο νέο Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ είναι αξιόλογοι άνθρωποι. Είναι πρώην αθλητές, είναι άνθρωποι του αθλητισμού. Έχουν περάσει από το στάδιο να προσπαθούν να βγάλουν προετοιμασία και ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει και πιστεύω ότι όλοι -και τα 21 μέλη- θα δώσουν την ενέργειά τους ώστε να βοηθήσουν τον κλασικό αθλητισμό να πάει μπροστά.

Η διοίκηση είναι νέα και θεωρώ ότι οι παλιοί μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή. Γιατί άλλο να είσαι αθλητής και άλλο να είσαι μέλος ενός Δ.Σ. και να παίρνεις αποφάσεις. Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει καλό κλίμα και θέληση να βοηθήσουν το άθλημα. Γιατί το Δ.Σ. δεν είναι Αναγέννηση και ΑΚΑΣ είναι μέλη του συμβουλίου που θέλουν να βοηθήσουν τον αθλητισμό, τον αθλητή, τον στίβο. Να βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα και να δουν εντέλει οι αθλητές ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι πολλά…».

-Κατάτη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας απογοητευτήκατε με όσα έγιναν;

«Απογοητευτήκαμε όλοι οι αθλητές πάρα πολύ με την αντιπαλότητα που είχε δημιουργηθεί. Απογοητευτήκαμε γιατί αισθανθήκαμε έρμαια μίας πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν μάς αξίζει. Δε μάς ενδιέφερε. Εμείς θέλουμε να μας λύσουν τα προβλήματα και να κάνουμε την προετοιμασία μας χωρίς να σκεφτόμαστε πράγματα που θα μας δυσκολέψουμε. Εάν υπάρχουν άτομα που έχουν μπει στο διοικητικό συμβούλιο μόνο για να δημιουργούν φασαρία και αντιπαλότητες και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Εάν δεν έχεις έρθει με σκοπό να βοηθήσεις τον αθλητισμό, να βοηθήσεις το στίβο και τους αθλητές να μπορέσουν να πάνε έτσι όπως πρέπει στα πρωταθλήματα και να πετύχουν τους στόχους τους τότε καλύτερα πήγαινε σπίτι σου και κάνε μία άλλη δουλειά. Αυτό πιστεύω εγώ».

-Η Μαρία Μπελιμπασάκη εκτός από αθλήτρια τι άλλο είναι;

«Σίγουρα είμαι γυναίκα και εκπαιδευτικός καθώς έχω τελειώσει τη γυμναστική ακαδημία. Έχω μπει και στο κομμάτι αυτό της δουλειάς, αλλά το έχω κάνει καθαρά για ψυχολογικούς λόγους, για να ξεφεύγω λίγο από την προπόνηση.Είμαι σε ένα σύλλογο και πηγαίνω κάποιες μέρες της εβδομάδας όταν είμαι χαλαρή και έχω ρεπό από την προπόνηση για να προπονώ παιδιά του δημοτικού γιατί μου αρέσει. Καταρχάς μου φεύγει το στρες και το άγχος και κατά δεύτερον είναι κάτι που αγαπώ καθώς αυτή είναι η δουλειά μου. Κάποια στιγμή θα σταματήσω τον πρωταθλητισμό, θα βγω στην αγορά εργασίας και θέλω να είμαι κοντά σε αυτό το αντικείμενο γιατί αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα δεν έχω πάρα πολύ χρόνο να κάνω άλλα πράγματα, είμαστε και εν μέσω πανδημίας οπότε δεν μπορώ να κάνω ένα ταξίδι που θα ήθελα ή να πάρω ένα τριήμερο ρεπό να πάω κάπου. Δυστυχώς αυτό το αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Κάποια στιγμή θα τελειώσει. Όταν τελειώσει θα κάνουμε όλα όσα έχουμε στερηθεί τόσο καιρό».

-Θέλω να μου πεις για τη σχέση σου με την μαγειρική

«Έχωσταματήσει να μαγειρεύω αυτό το διάστημα γιατί κουράζομαι παραπάνω. Όταν μαγειρεύω δεν κάνω απλά πράγματα και μου αρέσει να μαγειρεύω για άλλους όχι για τον εαυτό μου. Τώρα με την πανδημία οι παρέες δεν επιτρέπονται. Αναγκαστικά το έχω βάλει σε παύση».

-Το έχεις στο μυαλό σου να ασχοληθείς πιο επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι;

«Νομίζω όχι. Αυτό που είχα επιδιώξει κάποια στιγμή ήταν να φτιάξω ένα σάιτ για αρχάριους και είχα βάλει μέσα πολλές συνταγές για να μάθει να μαγειρεύει κάποιος που δεν ξέρει τίποτα. Επειδή δεν είχα χρόνο το πάγωσα και αυτό. Τώρα όταν σταματήσω τον πρωταθλητισμό μπορεί να ασχοληθώ ξανά γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. Με ξεκουράζει η μαγειρική. Νιώθω ότι είμαι δημιουργική. Βγάζω έναν άλλο εαυτό. Μου αρέσει γενικά να πειραματίζομαι στο φαγητό. Επίσης μου αρέσει ο άλλος να δοκιμάσει το φαγητό μου».

-Τον εαυτό σου τον σκέφτεσαι μόνιμα στην Αθήνα ή κάπου αλλού;

«Έφυγα από την Κρήτη το 2009 για να σπουδάσω στην Αθήνα. Κατέβηκα για δύο χρόνια ξανά για τους Ολυμπιακούς του 2012 και ξαναγύρισα Αθήνα να τελειώσω τις σπουδές μου. Το λέω με το χέρι στην καρδιά δεν μπορώ να γυρίσω στην Κρήτη. Έτσι αισθάνομαι προς το παρόν. Έχει τύχει να κατέβω αρκετές φορές για διακοπές, για τις γιορτές, για να περάσω μερικές μέρες με τους δικούς μου ανθρώπους και διαπιστώνω ότι μου αρέσει η Αθήνα γιατί έχει κίνηση και μου ταιριάζει γιατί είμαι ενεργητικό άτομο. Ίσως γιατί είμαι σε αυτή την ηλικία το σκέφτομαι έτσι. Μου αρέσει να βγαίνω έξω, να πηγαίνω στα μαγαζιά, να πηγαίνω για φαγητό, να βλέπω τους φίλους μου που είναι σχεδόν όλοι στην Αθήνα. Έχει άλλη ροή η ζωή στην Αθήνα, πιο ενεργητική. Ενώ όταν πάω στη Σητεία να μείνω στους γονείς μου λες και σταματά ο χρόνος. Δεν είμαι ακόμα έτοιμη να ζήσω έτσι. Πρέπει να μεγαλώσω αρκετά για να κάνω αυτό το βήμα. Τώρα προς το παρόν θέλω να δουλέψω στην Αθήνα και να εξελιχθώ στην Αθήνα».