Μαραθώνιος Αθήνας: Τα 101 προτεινόμενα περάσματα για να κάνετε επίδοση από 2:04:30-8:05:15 – Αναλύει ο Στ. Αντωνάκης

 Στέφανος Αντωνάκης   10:20 08-11-2021  

Μαραθώνιος Αθήνας: Τα 101 προτεινόμενα περάσματα για να κάνετε επίδοση από 2:04:30-8:05:15 – Αναλύει ο Στ. Αντωνάκης


Α. 101 προτεινόμενα περάσματα, για να φέρετε εξάρες κι όχι ντόρτια στον αγώνα!

Β. Ποιοι θα είναι οι πρώτοι νικητές; Σχόλια κι εκτιμήσεις του γράφοντα.

Γ. 65 σχόλια και προτάσεις του γράφοντα, για τους πρωταγωνιστές αλλά και τους Κρήτες δρομείς.

Δ. Μνήμη Βάσως Εγγονοπούλου.

Ε. Αντί επιλόγου

Α. 101 προτεινόμενα περάσματα, για να φέρετε εξάρες κι όχι ντόρτια στον αγώνα!


Ο παρακάτω πίνακας αφιερώνεται σε δυο εξαιρετικούς φίλους, στον Αντώνη Τσατσάκη και στον Γιάννη Σαριδάκη. Ο κος Τσατσάκης υπήρξε παλιός προπονητής μου. Μεγάλος δρομέας ο ίδιος, κατέχει μέχρι σήμερα την τρίτη καλύτερη επίδοση στο Μαραθώνιο (2:24’25’’) μεταξύ των Κρητών αθλητών. Εξαίρετος γυμναστής, είχε συνειδητοποιήσει ήδη από τότε ότι η επιτυχία του παιδαγωγού ή του προπονητή αποτυπώνεται στο χαμόγελο των παιδιών κι όχι στην ικανοποίηση των όποιων στόχων έχουν οι γονείς τους. Ο Γιάννης Σαριδάκης από το πανέμορφο Ροτάσι είναι ο καλύτερος βετεράνος αθλητής αντοχής που έχει αναδείξει η Κρήτη. Έχουμε ζήσει και μοιραστεί μαζί υπέροχες στιγμές. Ευχαριστώ πολύ και τους δυο, για όλα…

 



Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα περάσματα των πρωταγωνιστών του 37ου ΑΜΑ (2019). Θα δείτε ότι η υπόδειξη να μη φεύγουμε γρήγορα δε είναι μια θεωρητική ευχή, αλλά μια τακτική που ανταμείβει (ή τιμωρεί αντίθετα…) όσους την εμπιστευθούν.

Η Ασημακοπούλου, μετά το 25ο χλμ αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού – και μόνο που τερμάτισε, εκείνη την μέρα, είναι άξια συγχαρητηρίων… Η επίδοση του Καραΐσκου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του δυναμική – έκανε ξεκάθαρα λάθος διαχείριση, γι αυτό και του «έφυγε» τόσο το δεύτερο μισό του αγώνα. Όλες οι υπόλοιπες κούρσες είναι για σεμινάριο, και δείχνουν άλλη μια φορά τόσο την αξία της υπομονής, όσο και ποιος είναι ο σωστός δρόμος όσον αφορά στην τακτική.

 

Β. Ποιοι θα είναι οι πρώτοι νικητές; Σχόλια κι εκτιμήσεις του γράφοντα.


Λένε ότι μετά Χριστόν, προφήτης γάιδαρος! Κι όμως, παρατηρώντας προσεκτικά την πρόσφατη πορεία των πρωταγωνιστών στις διάφορες κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ασφαλείς εκτιμήσεις για τους πρώτους νικητές του 38ου ΑΜΑ. Για τον γράφοντα, πρώτος νικητής μεταξύ των Ελλήνων θα είναι ο Κώστας Γκελαούζος (2:17’00’’, συν/πλην 30’’), με δεύτερο τον Παναγιώτη Καραϊσκο (2:20’40’’, συν/πλην 45’’). Για την πρώτη θέση στην κατηγορία των γυναικών θα αναμετρηθούν οι Πριβιλέτζιο / Ασημακοπούλου. Κι ενώ βάσει πιθανοτήτων είναι πολύ κοντά, θεωρώ φαβορί την Πριβιλέτζιο (2:40’30’’, συν/πλην 1’30’’) και αουτσάιντερ την Ασημακοπούλου (2:42’45’’, συν/πλην 1’30’’). Για την τρίτη θέση του βάθρου θα αναμετρηθούν πολλοί υποψήφιοι. Επικρατέστεροι για το γράφοντα είναι οι Πιτσόλης / Μερούσης και Βασιλάκου / Δημάκη / Βλαχάκη, στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

Στον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω, παρουσιάζονται 3 προτάσεις (διαφορετικού βαθμού δυσκολίας και ρίσκου) για καθέναν από τους πρωταγωνιστές. Ο καθένας ας επιλέξει ό,τι θεωρεί ότι έχει στα πόδια του, δεδομένων και των συνθηκών που θα επικρατούν την ημέρα του αγώνα.

Γ.65 σχόλια και προτάσεις του γράφοντα, για τους πρωταγωνιστές αλλά και τους Κρήτες δρομείς.


Κώστας Γκελαούζος, ο κομάντο. Κώστα, νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα να κυνηγήσεις το ρεκόρ διαδρομής του μεγάλου Νίκου Πολλιά (2:17’56’’), το χεις. Η πρόσφατη εμφάνιση σου στα Τρίκαλα, (εμφατική νίκη, και Πρωταθλητής Ελλάδος στο Δρόμο Ανωμάλου) αποδεικνύει ότι είσαι στην καλύτερή σου κατάσταση. Αν ωστόσο θέλεις να κερδίσεις το πριμ του γαλακτομπούρεκου, αυτή τη φορά σου έχω μια διαφορετική πρόκληση – θα πρέπει να κατέβεις έστω και κατά 1 δευτερόλεπτο το 2:17’00’’. Γιατί; Μα γιατί στο επίπεδό σας είναι κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Και όταν ο Νίκος έκανε το ρεκόρ, είχε τη δυναμική για σαφώς καλύτερη επίδοση. Μην ξεχνάς ότι τότε ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες, με όλη την πίεση που αυτό συνεπάγεται, και έτρεχε με στρατηγική, κυνηγώντας πρωτίστως τη θέση κι όχι την επίδοση. Εξάλλου, οι τότε καιρικές συνθήκες (~28 οC) κάνουν ακόμη πιο αξιοθαύμαστη την επίδοσή του. Η δυναμική του Νίκου εκείνη τη μέρα ήταν για ένα 2:16’40’’ – επίδοση που σαφέστατα «έχεις» πλέον κι εσύ, όπως άλλωστε και το ατομικό ρεκόρ του (2:13’53’’, Παρίσι), μένει να φανεί στην πράξη. Θεωρώ Κώστα ότι είστε αθλητές της αυτής αξίας και ποιότητας (και αυτό σας τιμά αμφότερους), η πορεία σας (5 χλμ / 10 χλμ / Ημιμαραθώνιος και Μαραθώνιος) αυτό δείχνει. Οι διαφορές σας; Ο Πολλιάς έτρεχε με στρατηγική – επιδείκνυε πάντα αυτοσυγκράτηση και υπομονή, και μελετούσε όλες τις παραμέτρους ενός αγώνα. Αντίθετα, εσύ Κώστα είσαι πιο «συναισθηματικός» - extreme, ριψοκίνδυνος, δε φοβάσαι να ρισκάρεις. Διακινδυνεύεις κάποιες φορές να φέρεις ντόρτια αντί για εξάρες – κι αυτό είναι σίγουρα θεμιτό σε έναν αγώνα. Ωστόσο ο Νίκος, περισσότερο «ψυχρά», δε θα ρίσκαρε ποτέ…

Κώστα, προτείνω τρεις εναλλακτικές για τον αγώνα σου, επέλεξε εσύ όποια νομίζεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα. Την ημέρα του αγώνα ωστόσο, ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες φαντάζουν ιδανικές, μη φύγεις ταχύτερα των 16’00’’ στο πρώτο πεντάρι, θα το χρεωθείς στο τέλος –στο κυνήγι των ρεκόρ, να θυμάσαι ότι κάθε λεπτομέρεια μετράει. Νίκο τι λες, ήρθε η ώρα να παραδόσεις τα σκήπτρα; Κώστα, όλη την αγάπη και τις ευχές μου!

ΥΓ: Όσο περισσότερο ανεβαίνεις, τόσο μικρότερος φαίνεσαι σε εκείνους που δεν μπορούν να πετάξουν…

 

Παναγιώτης Καραϊσκος, ο αριστούχος. Ο Παναγιώτης θα είναι ο δεύτερος νικητής στον αγώνα της Κυριακής. Έχει πλέον την εμπειρία, και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος, σαν το παλιό κρασί. Διανύει κι εκείνος εξαιρετική περίοδο, έχει με το μέρος του την ψυχολογία, και χαίρει άξια της αναγνώρισης των συναθλητών του.

Παναγιώτη, πολλά συγχαρητήρια για την τρίτη κατά σειρά νίκη σου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου. Χωρίς να θέλω να μειώσω σε τίποτα την προσπάθεια των συναθλητών σου, έτρεχες κυριολεκτικά μόνος σου – γι αυτό και θεωρώ ότι η επίδοσή σου θα ήταν κατά 30’’ καλύτερη αν εκείνη τη μέρα είχες συναγωνισμό να σε «τραβήξει». Κι εσύ έχεις 3 εναλλακτικές προτάσεις για να επιλέξεις. Την επίδοση που βαφτίζω «τριάρες» (2:23’25’’) την είχες άνετα και πριν 2 χρόνια – τι δεν πήγε καλά τότε, μόνο εσύ γνωρίζεις. Εφέτος, εάν κινηθείς στρατηγικά, και καιρού επιτρέποντος βέβαια, νομίζω ότι μπορείς να φέρεις «εξάρες» (2:20’). Σου υπενθυμίζω κάτι που ισχύει για όλους (τα λέω εσένα πεθερά, για να τα’ ακούει η νύφη…): το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής είναι από το 30ο έως και το 31,250 χλμ (Γέφυρα του Σταυρού), θα είναι και το πιο αργό σου. Να το ανέβεις όσο πιο γλυκά μπορείς. Από το 31,250 έως και το 32,500, προσπάθησε να «φρεσκαριστείς», ρίχνοντας τους παλμούς σου όσο γίνεται. Έτσι θα προσαρμοστείς και μυοσκελετικά για την κατηφόρα που ξεκινάει, και μετά το 32,5 θα ξεκινήσεις σταδιακά την επίθεσή σου ώστε να καταρρίψεις το φράγμα του 2:20’00’’. Έστω και 1 δευτερόλεπτο να το ρίξεις, σε περιμένει κι εσένα το πριμ του γαλακτομπούρεκου! Καλό αγώνα Παναγιώτη!

ΥΓ: Πάντα να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Τίποτα δεν τους ενοχλεί περισσότερο! Oscar Wilde.

Κατερίνα Ασημακοπούλου, η έμπειρη // Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η καμικάζι. Στον αγώνα των γυναικών, την πρώτη θέση διεκδικούν ισάξια και ισοπίθανα δυο μεγάλες κυρίες του ελληνικού αθλητισμού, κάτι που κάνει την ανυπομονησία μας ακόμη μεγαλύτερη! Η Κατερίνα έχει την ψυχολογία με το μέρος της. Προέρχεται από 2 συνεχείς νίκες στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών, και αγωνιστικά είναι πολύ ανεβασμένη σε σχέση με την περυσινή παρθενική της εμφάνιση στον ΑΜΑ. Ωστόσο, όσο άριστη κι αν ήταν στον Ημιμαραθώνιο, η Κλασσική διαδρομή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό… Η Γκλόρια από την άλλη, έχει να τρέξει 5 χρόνια στην Κλασσική (2:58’00’’ τελευταία επίδοση), που είναι αρκετά και βαραίνουν με τον τρόπο τους. Όμως, προέρχεται από μια πολύ μεγάλη επίδοση (2:37’08’’), κι εφέτος θα κυνηγήσει κάτι μεταξύ του 2:39’00’’ και του 2:44’00’’. Έχει τρέξει στο παρελθόν πολλές φορές μεταξύ του 2:35’28’’ και του 2:42’00’’, οπότε σαφέστατα μπορεί να το υποστηρίξει, αρκεί να προσαρμόσει αντίστοιχα την τακτική της. Άλλο το Ρότερνταμ (επίπεδη διαδρομή), άλλο οι ανηφόρες της Κλασσικής… Απαιτείται λοιπόν προσοχή και από τις δυο, και η νίκη θα κριθεί στο ποια θα επιδείξει καλύτερη δρομική οικονομία, ώστε να είναι δυνατότερη μετά το 40ο χιλιόμετρο. Οι προπονητές τους μοιράζονται αντίστοιχη αγωνιστική φιλοσοφία (υπομονή και προσεκτικός σχεδιασμός της κούρσας), οπότε η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη… Το ρεκόρ της Μαρίας Πολύζου δύσκολα θα σπάσει κι εφέτος, με πιο πιθανό στόχο το ρεκόρ της Κεφαλά (2:40’36’’). Οψόμεθα! Ποια θα επικρατήσει τελικά; Η καρδιά μου θέλει την Κατερίνα – έχασε 10 χρόνια από την καριέρα της, τα πλέον δημιουργικά για έναν αθλητή, και το θεωρώ άδικο… Το μυαλό μου θέλει την Γκλόρια. Δεν έχει ανέβει ποτέ στο βάθρο του ΑΜΑ και της αξίζει, γιατί εδώ και 5 χρόνια είναι η καλύτερη. Για να δούμε λοιπόν… Καλό αγώνα και στις δυο!

Δημήτρης Τζεφαλής, η γνώση κι η έρευνα. Η επιτυχία στον αθλητισμό απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και θυσίες. Και είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για έναν αθλητή να βρει την ισορροπία του. Μ’ αρέσει πάντα να παρομοιάζω τον αθλητή με έναν ηνίοχο, ο οποίος οδηγεί ένα άρμα που σέρνουν δυο ορμητικά κι αντιμαχόμενα άλογα. Από τη μια λοιπόν έχουμε το μαύρο άλογο, την ηδονή, κι από την άλλη το λευκό, το καθήκον. Εάν κάποιο από τα δυο άλογα υπερισχύσει, είτε το άρμα θα ανατραπεί, είτε θα κινείται πολύ αργά. Η τέχνη του ηνίοχου έγκειται στο να ελέγξει την ορμή του μαύρου αλόγου (που κυνηγάει το χρόνο και την επίδοση) και να το συντονίσει με το λευκό άλογο (που εχει την υπομονή), ώστε η κίνηση του άρματος να συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά και των δυο, και να επιτευχθεί η πολυπόθητη αρμονία. Αυτά ωστόσο τα γνωρίζεις Δημήτρη, και αποδεικνύεσαι άψογος ηνίοχος, τόσο ως δρομέας όσο κι ως προπονητής. Καίτοι ανέτοιμος αγωνιστικά εφέτος, ξέρω ότι θα συμμετάσχεις για να τιμήσεις τη μνήμη της πολύ αγαπημένης όλων Βάσως Εγγονοπούλου. Το 3:10’00’’ σε περιμένει, κι οτιδήποτε καλύτερο έρθει… Είμαι σίγουρος ότι ο χρόνος σου θα ναι τελικά καλύτερος (~6’00’’), γιατί ξέρεις να αγωνίζεσαι σωστά, με το μυαλό σου περισσότερο από τα πόδια σου. Καλό αγώνα αρτίστα Δημήτρη!

Άννα Βασιλείου, η αρχόντισσα. Η πολυετής και δαφνοστεφανωμένη σου πορεία στον αθλητισμό, σου έχει μάθει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί ένας μεγάλος προπονητής να θέσει το πλαίσιο, είναι ο αθλητής ωστόσο που καλείται να το εφαρμόσει. Εσύ είσαι εκείνη που θα εφαρμόσεις στην πράξη τις ιδέες. Η βασική εξίσωση για όλους τους αθλητές λέει «πρώτα σκέπτομαι, μετά πράττω». Η επίδοσή σου στο πρόσφατο RunGreece, εάν τελικά αγωνιστείς στον ΑΜΑ, σε κατατάσσει σε έναν χρόνο της τάξης του 3:15’00’’. Θα πρότεινα ωστόσο να μην το κυνηγήσεις γιατί θα αγωνιστείς για πρώτη φορά, και δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί τελικά το σώμα σου μετά το 30ο χιλιόμετρο. Άλλο τα 400 μέτρα στα οποία διαπρέπεις, κι άλλο η μαραθώνια απόσταση. Τρέξε λοιπόν αναγνωριστικά, απόλαυσε τη συμμετοχή, ζήσε την απίστευτη εμπειρία της παρθενικής φοράς (όσα χρόνια κι αν περάσουν, την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο δεν πρόκειται να την ξεχάσεις ποτέ, στο υπογράφω…), κι άσε την επίδοση να έρθει μόνη της. Του χρόνου, έτσι κι αλλιώς θα πέσεις αρκετά κάτω από το 3:15’00’’, θα δεις… Καλωσήρθες στην οικογένεια των Μαραθωνοδρόμων! Καλό αγώνα Άννα, τις ευχές μου!

Μανώλης Σηφάκης, ο αυτοκράτορας του βάθρου. Ο Μανώλης κυνηγάει να σπάσει το 2:40’00’’. Εγώ θεωρώ όμως ότι (πέραν της Μαρίας της συζύγου του…) τον φλερτάρει το 2:42’ ενώ τον ζαχαρώνει σαν ξερολούκουμο το 2:43’. Ποιο από τα 3 θα σε καταξτήσει?! Το σίγουρο είναι ότι θα είσαι στην τριάδα της ηλικιακής σου κατηγορίας, και θα σε περιμένω να γιορτάσουμε εκεί που γνωρίζεις πολύ καλά. Καλό αγώνα χωριανάκι μου Μανώλη!

Ειρήνη Πευκιανάκη, η αέρινη. Με ατ. ρεκόρ το 3:07’50’’, πιστεύω ότι είσαι πλέον έτοιμη να το καταρρίψεις. Το 3:05’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι σαφώς στις δυνατότητές σου εφέτος, καθώς γίνεσαι συνεχώς πιο ώριμη και εγκεφαλική. Εάν καταφέρεις να πιάσεις το δικό μου ατ. ρεκόρ (3:03’28’’) σε περιμένει πριμ γαλακτομπούρεκο. Τι λες, σου βάζω δύσκολα; Δε νομίζω… Μπορείς! Καλό αγώνα γλυκιά Ειρήνη!

Χρήστος Κώνστας, ο επιμελής αρτίστας. Από τους πιο επιμελής αθλούμενους πανελληνίως. Γνωρίζει πολύ καλά την αξία τα υπομονής (η ανηφόρα του Μάκρο, σε εκείνον τον αγώνα του Πανεπιστημίου νομίζω ότι του τη δίδαξε…!), έχει το γνώθι σαυτόν στον μέγιστο βαθμό, εργάζεται σκληρά κι αυτό ανταμείβεται. Ξεκίνησε με 3:32’00’’ στον ΑΜΑ, και κάθε φορά ρίχνει κατά 10’ το χρόνο του! Βέβαια πλέον η ψαλίδα μικραίνει, αλλά το 2:53’50’’ (συν/πλην 2’00’’) τον περιμένει. Θεωρώ όμως ότι ό,τι μυστικό κι αν σου έμαθε ο GOAT Eliud Kipchoge στην αποκλειστική συνέντευξη που σου παραχώρησε στο runbeat.gr (ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!), το 2:50’00’’ δεν το κατεβαίνεις για να κερδίσεις το πριμ! Τις ευχές μου αρτίστα Χρήστο!

Νικηφόρος Τζιώτης, ο καμικάζι. Νικηφόρε, το ατ. ρεκόρ στον ΑΜΑ το χεις σίγουρο. Πού θα φτάσεις, εξαρτάται μόνο από σένα και τον καιρό εκείνη τη μέρα… Θεωρώ ότι το 2:47’30’’ (συν/πλην 2’00’’) το χεις, κι εύχομαι να πιάσεις το χρόνο της σητειακιάς αρχόντισσας Ελευθερίας Πετρουλάκη (2:45’49’’). Ίσως μετά το 40ο χλμ να σε συναντήσει ο φίλος μας, ο ευγενής Χρήστος, και να πάτε μαζί στον τερματισμό – τι λες; Την αγάπη μου Νικηφόρε, καλό αγώνα!

Αμαλία Πρωτογεράκη, το ελάφι. Το πιο γρήγορο ελάφι τη Μεσσαράς! Μετά την πρώτη σου εμφάνιση, εφέτος θα είσαι και πιο έμπειρη και πιο ώριμη. Τρέξε με μυαλό κι υπομονή, και θα πας πολύ πολύ καλύτερα – το ατομικό ρεκόρ (3:14’00’’, συν/πλην 2’) είναι σίγουρο. Είσαι νέα κι ανερχόμενη, κι έχεις να δώσεις πολλά ακόμη. Καλό αγώνα Αμαλία, τις ευχές μου στον αρραβωνιαστικό σου!

Χρήστος Πουρνάρας, ο ευγενής γιατρός. Το 2019 στον ΑΜΑ έκανε 3:10’32’’, εφέτος η βελτίωσή του θα ναι αλματώδης. Έχει δουλέψει πολύ, είναι μεθοδικός και μαέστρος της τακτικής, και το 2:48’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι στις δυνατότητές του. Χρήστο θεωρώ ότι θα προλάβεις το Νικηφόρο – να απολαύσετε το ταξίδι και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο, και το πιο σημαντικό: ο νεογέννητος γιος σου θα ναι στο λιμάνι του τερματισμού και θα σε περιμένει… καλό αγώνα Χρηστάρα!

Ιουλία Παναγιωτοπούλου, η υπομονετική γιατρός. Ιουλία, ένας ευγενής συνάδελφός σου μου είπε ότι βάση της επίδοσής σου στον Ημιμαραθώνιο, θα κατέβεις τις 3 ώρες. Θα μου επιτρέψεις όμως ως πιο παλιός, να σου πω ότι εκτιμώ ότι σου λείπουν ελάχιστα λεπτά για να το πετύχεις. Θα χαρώ πολύ να με διαψεύσεις! Νομίζω ότι θα κάνεις 3:02’10’’ (συν/πλην 2’00’’). Καλές εφημερίες, καλό αγώνα και πολλούς χαιρετισμούς, τόσο στον προπονητή σου κο Τσαλτάκη όσο και στο τσακάλι του Συλλόγου σας, τον Τσάκαλο.

Γιώργος Παπαδάκης, ο νομοταγής. Ο Γιώργος είναι από τους ανθρώπους εκείνους που μπορείς να εμπιστευτείς πάντα και για τα πάντα. Διαθέτει το μεγάλο προσόν του γνώθι σαυτόν, γνωρίζει επακριβώς τα αθλητικά του όρια και κινείται πάνω σε αυτά. Τρέχοντας με αυτογνωσία και υπομονή, θεωρώ ότι το ατομικό ρεκόρ τον περιμένει. Εκτιμώ ότι ένα 3:05’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι δικό σου – κι ας θέλει ο προπονητής (κι αδερφός…) σου Σταμάτης Παπαδάκης να σε πάει κατευθείαν για διδακτορικό σπάζοντας το τρίωρο! Και κάτι εξωαγωνιστικό: η παραοικονομία είναι που στηρίζει την οικονομία! Αρκεί συνολικά να μην υπερβαίνει το 10%...! Μη διαμαρτύρεσαι, δεν το λέω εγώ! Το λένε οι σοφοί κι ο λαός, από αρχαιοτάτων χρόνων!

Βασίλης Τσιαπούρνης, ο πειθαρχημένος. Βασίλη, ζήσε στο έπακρο τον αγώνα, και μη σε απασχολεί η επίδοση. Είσαι στην καλύτερή σου κατάσταση και δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσεις. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το χρόνο σου, θεωρώ όμως ότι θα ναι πολύ καλός. Βασίλη, ό,τι ψάχνεις, σε ψάχνει κι εκείνο, οπότε μην ακούς άλλον παρά τον εαυτό σου. Τις ευχές μου!

Μαριέλλα Τσίπα, η επιμελής. Νομίζω ότι είσαι έτοιμη για ατομικό ρεκόρ. Έχεις προετοιμαστεί καλά, οπότε αν διαχειριστείς σωστά την κούρσα σου, και βοηθήσει κι ο καιρός, το χεις. Ένας κοινός μας φίλος, που είχαμε συναντήσει στο φαράγγι της Σαμαριάς μου είπε ότι θα κάνεις 3:20’00’’. Εγώ για να μη σε αγχώσω σου δίνω 3:23’00’’ (συν/πλην 2’00’’). Καλό αγώνα Μαριέλλα, τις ευχές μου!

Γιώργος Μαστοράκης, ο φιλήσυχος. Ο αθλητής του Μιχάλη Αφορδακού, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον ΑΜΑ. Έχει προετοιμαστεί άριστα, και μένει να δούμε την εκτέλεση! Θα πρότεινα να επιδείξεις υπομονή και σύνεση, διότι δε γνωρίζεις πώς θα αντιδράσεις μετά το 30ο χιλιόμετρο. Μια επίδοση της τάξης του 2:52’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι σαφέστατα μέσα στις δυνατότητές σου, από κει και πέρα ό,τι έρθει, καλοδεχούμενο. Μην ξεχνάς ότι η πρώτη φορά στην Κλασσική είναι μεγάλο σχολείο από μόνη της – τα επόμενα χρόνια θα φέρουν επιδόσεις και ρεκόρ… Αν θέλεις να πας στα σίγουρα, ακολούθησε το Χρήστο Κώνστα ως το 30ο χλμ, και μετά κρίνεις… Ο Χρήστος είναι πολύ σταθερός, ξέρει να ελέγχει τον αγώνα και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Καλό αγώνα Γιώργο!

Παντελής Καμπαξής, ο πολύπειρος. Για έναν αθλητή του ήθους, της ιστορίας και του διαμετρήματος του Παντελή, εγώ τι να προσθέσω?! Μπορεί τα χρόνια να είναι βαρύ φορτίο, όμως έχεις ένα μοναδικό τρόπο να τα διαχειρίζεσαι! Και μόνο ο τρόπος που συνδυάζεις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις (προετοιμασία που στο μεγαλύτερο όγκο της περιλαμβάνει προπονήσεις στις 4,00 τα χαράματα…) είναι άξιος θαυμασμού και σεβασμού… Παντελή, το 2:57’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι δικό σου. Την αγάπη μου.

Χρυσοβαλάντης Τσάβαλος, Στέλιος Γεραντίδης. Οι αθλητές του Αφορδακού θα έχουν ανοδική πορεία. Αν ακολουθήσουν και σωστή στρατηγική, θα πετύχουν εξαιρετικούς χρόνους. Η πρώτη μου εκτίμηση είναι το 2:57’00’’ (συν/πλην 2’00’’). Καλό αγώνα λεβέντες!

Άκης Γκορόγιας, ο χορτοφάγος. Άκη, γνωρίζω ότι έχεις προετοιμαστεί άψογα, και ζητάς μια επίδοση του 2:55’00’’ (συν/πλην 2’00’’), σου εύχομαι να την κάνεις… αλλά αν δεν αρχίσεις να τρως κρέας να στανιάρεις, κάτω από 2:50’00’’ δεν πρόκειται να δεις!!! Καλό αγώνα!

Γιάννης Λαυρεντάκης, το νέο πουλέν. Νέος στο χώρο, και πολύ ταλαντούχος, με όρεξη και πάθος. Δεν έχεις τρέξει κάπου για να μπορώ να κάνω μια πρώτη εκτίμηση της δυναμικής σου, οι πληροφορίες που έχω μιλάνε για sub 3. Εγώ για να σε προστατεύσω θα πω ότι το τρίωρο στην πρώτη προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο (όχι όμως κι αδύνατο – θα πάρεις το ρίσκο να το κυνηγήσεις;), κυνήγησε το τη δεύτερη φορά. Για το βάφτισμα του πυρός, πιο εφικτό είναι το 3:02’30’’ (συν/πλην 2’00’’), θα χαρώ περισσότερο από τον καθένα να με διαψεύσεις… Καλό αγώνα!

Δημήτρης Μανελάκης, Αυγουστίνος Πασχαλίδης, Γιάννης Οικονομάκης. Τρεις πολύ δυνατοί δρομείς, τρία εξαιρετικά παιδιά! Ακολουθούν πάντα σωστές τακτικές, κι οι κούρσες τους είναι ισορροπημένες κι ολοκληρωμένες. Ο Γιάννης κι ο Δημήτρης είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ο Αυγουστίνος είναι εφέτος λίγο πιο πίσω. Για τούτο θεωρώ ότι οι επιδόσεις τους θα κινηθούν για τους μεν Γιάννη και Δημήτρη στο 3:03’30’’ (συν/πλην 2’00’’), και για τον Αυγουστίνο στο 3:06’00’’ (συν/πλην 2’00’’). Καλό αγώνα λεβέντες Κρητικοί!

Γιάννης Μαρνέλλος, ο ειρηνοποιός. Ο Γιάννης είναι από τους ανθρώπους που αποφεύγουν τις (αναίτιες) συγκρούσεις και τις κόντρες, και έχει τη μοναδική ικανότητα να αμβλύνει τις εντάσεις γύρω του – γι αυτό χαίρει της αγάπης όσων τον γνωρίζουν. Είναι στα καλύτερά του, και θα κάνει μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Το 3!12’30 (συν/πλην 2’00’’) τον περιμένει. Φίλε Γιάννη, την αγάπη μου.

Άγγελος Ιωάννου, Μάνος Δωμαλάκης, Μάνος Μοχιανάκης, τα τρία φιλαράκια. Ο Άγγελος είναι καλύτερα προετοιμασμένος και γι αυτό θα πάει μόνος του – οι άλλοι δυο θα το κάνουνε παρέα. Εύχομαι και στους τρεις τα καλύτερα! Εκτιμώ ότι ο Άγγελος θα πιάσει το 3:40’00’’ που γλυκοκοιτάζει, ενώ οι δυο Μανώληδες θα φτάσουν μέχρι το 3:45’00’’ (συν/πλην 2’00’’). Να το χαρείτε όπως και να χει!

Ειρήνη Φουρναράκη, η συναισθηματική. Ειρήνη, έχεις προσπαθήσει πολύ, και πλέον διαθέτεις και την εμπειρία και την ικανότητα. Αν δε φύγεις γρήγορα ώστε το 30ο χιλιόμετρο να σε βρει με δύναμη, θα κάνεις το ατομικό ρεκόρ (3:35’00’’, συν/πλην 2’00’’). Καλό αγώνα Ειρήνη!

Νίκος Αρμένης, ο μεθοδικός και σκεπτόμενος. Ο Νίκος διαθέτει σαφείς αθλητικές αρχές. Λειτουργεί πάντα με μέθοδο και γνώση, και γνωρίζει κάθε φορά επακριβώς τα όριά του. Νίκο, είναι ένδειξη ευφυίας να μπορείς να μαθαίνεις από το παράδειγμα των άλλων. Γίνε παρατηρητής και μάθαινε. Δες τα περάσματα του συναδέλφου σου Παντελή Καψή, νομίζω ότι είναι για σεμινάριο… Αν στο virtual έκανες 3:23’33’’, τη συνοδεία που είχες θα τη ζήλευε κι ο Μπέκελε! Αν είσαι όπως τότε, προσέθεσε 6’-8’ κι έφυγες για έναν επιτυχή αγώνα! Τις ευχές μου Νίκο!

Παντελής Καψής, ο ευγενής. Ο Παντελής καλλιέργησε την αρετή που τον οδήγησε στη σοφία, η σοφία τον οδήγησε στην καλοσύνη, κι η καλοσύνη του έδωσε την ευτυχία και την ευγένεια. Παντελή, η άσκηση κι ο αθλητισμός είναι αγάπη κι έρευνα που δεν υπακούουν σε νόμους, γιατί ο αθλητισμός είναι νόμος από μόνος του. Τον Παντελή διακρίνει ο ευγενής λόγος, η ανθρώπινη συμπεριφορά κι η προοπτική. Τον παρακολουθώ εδώ και πάνω από 30 έτη, με εντυπωσιάζει πάντα η πένα κι ο λόγος του. Παίρνω το θάρρος να παρουσιάσω τα περάσματά του στην πρώτη του κούρσα στην Κλασσική, πίσω στα 2011, θεωρώντας ότι είναι πραγματικά για σεμινάριο. Δείχνουν εμπράκτως την αξία της υπομονής στον αγώνα, και η άψογη τους εκτέλεση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή δεδομένου ότι μιλάμε για παρθενική εμφάνιση…

Θα θελα να του απευθύνω κι από εδώ ένα μικρό ευχαριστώ για όλα – όπως και στον αείμνηστο πατέρα του, τον απλό κι έντιμο άνθρωπο, που του έδωσε τις αρχές και τις αξίες της ζωής, και του έμαθε τη σημασία του να είναι κανείς άνθρωπος. Παντελή, αν αγωνιστείς, ζήσε το ταξίδι – μέχρι το επόμενο… Τις ευχές μου!

ΥΓ: Κατά Χάιντεγκερ, τα μεγάλα βρίσκονται στη θύελλα.

Θανάσης Μαρκάκης, ο δάσκαλος. Θανάση, η σταράτη κούρσα σου στο Λασίθι δείχνει τι θα συμβεί και στην Κλασσική. Βάζεις το ρολόι σου στο μέσο ρυθμό αγώνα, ρυθμίζεις την ταχύτητά σου στο 6’00, και θα σε πάει με επιτυχία μέχρι τον τερματισμό (4:13’00’’, συν/πλην δυο λεπτά). Οι μεγάλες κούρσες Θανάση δεν είναι αποτέλεσμα δύναμης αλλά επιμονής κι υπομονής. Καλό αγώνα δάσκαλε!

Δημήτρης Καλαντζής, ή «Τζίμης ο Τζεντλμαν». Τζέντλεμαν στους τρόπους και την εμφάνιση, είναι από τους πιο καλοντυμένους δρομείς στην Ελλάδα, με σήμα κατατεθέν την χαρακτηριστική ξανθιά του χαίτη. Εκτός αυτού, μετράει αισίως 60 τερματισμούς σε Μαραθώνιους (30 στον ΑΜΑ), και παραμένει ένας από τους παλιότερους ενεργούς δρομείς στη χώρα – αλήθεια, μήπως ο ΣΕΓΑΣ θα έπρεπε να τιμήσει με κάποιον τρόπο αυτό το μοναδικό ρεκόρ; Δημήτρη να θυμάσαι ότι η γνώση δεν καταλαμβάνει χώρο – η γνώση πιάνει τόπο, και πρέπει να τη μεταδίδεις στους νεότερους. Καλό αγώνα παλιέ μου φίλε!

Μιχάλης Λυρατζάκης, ο φιλήσυχος. Από τους πλέον έμπειρους ορειβάτες στην Κρήτη, εξαιρετικός οδηγός βουνού, έχει καθοδηγήσει και συντροφεύσει αμέτρητους περιπατητές στις εξορμήσεις τους στα βουνά της πατρίδας μας και διακρίνεται για τις γνώσεις, το ήθος και τη σεμνότητά του. Ο ίδιος έχει ανέβει σε όλες τις κορυφές της χώρας μας, και ετοιμάζεται εφέτος να κατακτήσει για δεύτερη φορά μια άλλη κορυφή, πολύ ιδιαίτερη – τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Μιχάλη, πιστεύω ότι εφέτος θα σπάσεις το τετράωρο – να θυμάσαι ότι ό,τι ψάχνεις, σε ψάχνει. Τις ευχές και την αγάπη μου!

Δημήτρης Λαχνιδάκης, ο ράμπο του Ρεθύμνου. Οι φίλοι του Δημήτρη λένε ότι είναι ερωτευμένος, και θα κάνει πάνω από 3:35’00’’. Ο ίδιος απαντάει στα πειράγματα λέγοντας ότι είναι ερωτευμένος με το δήμο του και τους πολίτες του Ρεθύμνου, κι αγωνίζεται για να βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς (τον μάτιασαν οι φίλοι του;! ), είναι όμως πολύ δυνατός και πάντα ξεπερνάει τα προβλήματα. Δημήτρη, η αγάπη δεν είναι παρηγοριά, είναι φως. Όποιος απολαμβάνει την γάπη και τον έρωτα, ζει ευτυχισμένος, και βλέπει το μέλλον αισιόδοξα – γιατί λοιπόν να μην κατέβεις το 3:30’00’’; Οψόμεθα! Παρεμπιπτόντως – πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Ρεθύμνης, που θα διοργανώσει αγώνα δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων την Κυριακή 21/11/2021, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τη βοήθεια των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου. Θα είμαστε όλοι εκεί. Καλό αγώνα Δημήτρη.

Αριστείδης Παπαχρηστίδης, ο φιλότιμος. Άρη, νομίζω ότι κάθε φορά γίνεσαι και καλύτερος. Απόλαυσε τον αγώνα, το 3:08’00’’ (συν/πλην 2 λεπτά) σε περιμένει. Τις ευχές μου!

Δημήτρης Ξυλούρης, Γιάννης Ξυλούρης, οι αετοί της Κρήτης. Μαραθώνιος χωρίς λεβέντες Ανωγειανούς δεν ξεκινάει! Ειδικά ένα τόσο βαρύ όνομα, δίνει άλλη διάσταση στον αγώνα! Ο Δημήτρης παρ’ ό,τι ανέτοιμος, στοχεύει σε άλλον έναν τερματισμό, κοντά στις 6 ώρες (συν/πλην 10’). Ο Γιάννης, αν ανέβει τελικά, θα αγωνιστεί στα 10 χιλιόμετρα, με στόχο το 46’45’’. Καλό αγώνα Ανωγειανοί αετοί!

Τώνια Γιώτη, η γλυκύτατη. Τώνια, στο Run Greece στο Ηράκλειο ήσουν εντυπωσιακή. Αν έχεις υπομονή στον ΑΜΑ, το 3:55’00’’ (συν/πλην 2’00’’) σου κλείνει το μάτι! Καλό αγώνα Τώνια!

Μαρία Κορασοϊδή, η γαλήνια φιλόλογος. Θρησκεία της Μαρίας είναι η καλοσύνη. Αυτή τη φορά, η Μαρία θα τρέξει ούσα ανέτοιμη. Στόχος της θα είναι η μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στον ΑΜΑ – κι εύχομαι από καρδιάς να απολαύσει το ταξίδι με καπετάνιο το όνειρο και προορισμό το ομορφότερο λιμάνι για τους απανταχού δρομείς, το Καλλιμάρμαρο… Μαρία, να θυμάσαι ότι υπάρχει μια ρωγμή σε όλα κι από κει μπαίνει φως. Τις ευχές μου!

Δημήτρης Μαυρουδής, Διονύσης Ζάβρας, οι μαχητές γιατροί. Θα κάνουν άλλη μια φορά τον ΑΜΑ, απολαμβάνοντας τη συμμετοχή, εκπροσωπώντας αυτό ακριβώς που πρεσβεύει ο αθλητισμός… Να θυμάστε ότι η υπομονή είναι ένα δέντρο με ρίζες πικρές αλλά με γλυκείς καρπούς… Το 5:40’00’’ (συν/πλην 10’00’’) σας περιμένει. Τις ευχές μου!

Σήφης Κωρονάκης, ο επαναστάτης. Ο πρόεδρος των παλαίμαχων του ΟΦΗ, θα συμμετάσχει στον αγώνα εντελώς απροπόνητος. Θα συνοδεύσει τους γιατρούς φίλους του Ζέρβα και Μαυρουδή, κι όσο αντέξει η ψυχή του… Σήφη, ακόμη κι αν κάνεις πάνω από 6 ώρες, και πάλι νικητής θα σαι, και σε αυτόν τον ΑΜΑ. Τίποτε μεγάλο δε γίνεται δίχως πάθος, κι εσύ το διαθέτεις σε μεγάλες δόσεις! Καλό αγώνα!

Μηνάς Πακιουφάκης, ο σεβάσμιος. Μόνο σεβασμός και θαυμασμός αξίζει στον Μηνά, που κατέχει ένα μοναδικό για την Κρήτη ρεκόρ (το οποίο και διευρύνει συνεχώς…): 22 συνεχείς τερματισμοί στον ΑΜΑ, με μ. όρο το 3:31’32’’. Απίστευτο, πραγματικά… Φίλε μου καλέ, δεν είμαι σε θέση να σου υποδείξω τίποτα – αφού τον πίνακα μαζί τον φτιάξαμε… Διάλεξε ό,τι θες και κρίνεις, και κοίτα να το απολαύσεις… Να χαίρεσαι πάντα την όμορφη γυναίκα σου από την Αγιασό Μυτιλήνης, να καμαρώνεις τα 5 εγγονάκια σου, και να σαι πάντα καλά να τους δίνεις την αγάπη σου. Καλό αγώνα!

ΥΓ: Μια φορά κι έναν καιρό, στους αγώνες πέφταμε μαζί στον τερματισμό. Πλέον σε βλέπω με τα κυάλια!

Παναγιώτης Καρούτζος, το κομπιούτερ. Παναγιώτι, το δεκάρι του RunGreece που έκανες δείχνει ότι είσαι σε άριστη κατάσταση. Πολλά συγχαρητήρια! Η τακτική σου είναι πάντα άριστη, και είμαι σίγουρος ότι η κούρσα σου στην Κλασσική θα είναι άριστη επίσης. Δεν έχω να σου πω κάτι άλλο, εσύ γνωρίζεις καλύτερα. Διάλεξε από τον πίνακα όποια πρόταση σου αρέσει, και θεωρώ ότι θα κατέβεις άνετα το 2:35’00’’. Κάθε καλό!

Χρήστος Βώτσος, η χρυσή καρδιά. Χρήστο, δε γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό… διάλεξε την επίδοση που θεωρείς ότι έχεις στα πόδια σου από τον πίνακα, και δείξε υπομονή. Αν δεν είσαι έτοιμος να πιέσεις, μην αγνοήσεις τα σημάδια – απόλαυσε τη συμμετοχή, διασκέδασέ το και να θυμάσαι ότι υπάρχει πάντα η επόμενη φορά. Ο Πρίγκηπας της Κρήτης Γιάννης Ζερβάκης δεν θα συμμετάσχει αυτή τη φορά – τι λες, θα πάρεις τα σκήπτρα?! Κάνε τον αγώνα σου με σύνεση, εστίασε στον εαυτό σου και μόνο, και τα καλύτερα θα ρθουν…

Κυριάκος Μπέης, ο αριστοκράτης. Κυριάκο, το 2018 στο Ρότερνταμ έκανες 2:36’03’’, και η Πριβιλέντζιο 2:38’48’’, μετά από άριστες κούρσες αμφοτεροι. Ήσουν μπροστά 2’45’’. Περιμένω να δω στον ΑΜΑ ποια θα είναι η διαφορά σας! Στα Τρίκαλα ήσουν άριστος, και το 33’12’’ σου δίνει περίπου 2:37’00’’ (συν/πλην 2’00’’). Καλό αγώνα Κυριάκο, και να προσέχετε σαν τα μάτια σας την καμικάζι Γκλόρια εκεί στη Γλυφάδα!

Θωμάς Πούλος, ο πειθαρχημένος. Θωμά, οι πληροφορίες για σένα λένε τα καλύτερα! Ανυπομονούμε να τα δούμε και στην πράξη! Το 2:36’00’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι δικό σου, μακάρι να πας ακόμη καλύτερα!

Μιχάλης Ρουμάνος, ο αυτοκράτορας της τακτικής. Μιχάλη, είσαι πραγματικά γάτα με πέταλα! Τι να προτείνω εγώ; Εσύ έχεις διδακτορικό με άριστα στην τακτική! Διαλέγεις ό,τι θες από τον πίνακα, έχεις ελευθέρας! Το εκτελείς, και μετά περιμένεις τα φιλαράκια σου και πάτε στην Πλάκα για φαγητό! Να θυμάσαι τον Καρτέσιο: Σκέπτομαι, άρα υπάρχω. Καλό αγώνα Μιχάλη!

Παναγιώτης Μπουρίκας, το αστέρι. Παναγιώτη συγχαρητήρια για την άριστη εμφάνισή σου στα Γιάννενα. Χαίρομαι πολύ και για τον προπονητή σου, τον τεράστιο Παπαχρήστο (2:15’22’’, για να μαθαίνουν οι νεότεροι…), που συνεχίζει να αναδεικνύει εξαιρετικούς αθλητές. Εκτίμησή μου είναι ότι το 2:33’30’’ (συν/πλην 2’00’’) είναι δικό σου, μπορεία να το υποστηρίξεις. Κάτω από το 2:33’ σε περιμένει πριμ γαλακτομπούρεκο! Καλό αγώνα ανατέλλον αστέρι!

Ιάσωνας Ιωαννίδης, ο καλόκαρδος. Μετά την τρομερή κούρσα σου στον ΑΜΑ το 2019 σ’ έχω χάσει. Δεν ξέρω αν τρέξεις – αλλά αν είσαι όπως τότε, την επίδοση μπορείς να την ξανακάνεις. Αν τρέξεις δε και στη Θεσσαλονίκη, θα είσαι ταχύτερος κατά 2’00’’. Μου αρέσεις γιατί είσαι καλόκαρδος, αθληταράς, υπάκουος γυμναστής, κι έχεις μάθει να μαθαίνεις διαρκώς. Η δύναμή σου είναι αυτό που κουβαλά η ψυχή σου Ιάσωνα, κι αυτό που αγαπάς, μην το διαπραγματεύεσαι… Κάθε καλό!

Μηνάς Μανούσακας, ο υπολογιστής. Μηνά, νομίζω ότι στη στρατηγική, έχεις κι εσυ αριστείο! Διάλεξε όποια πρόταση του πίνακα θες, κι εκτέλεσε τη, ξέρεις εσύ… Αν είσαι όπως στα Χανιά, προσέθεσε 2’00’’ στο χρόνο και θα σε βγάλει άνετα. Τις ευχές μου Μηνά!

Μιχάλης Χατζηιωάννου, το αστέρι της Σύμης. Κατ’ αρχάς, πολλά συγχαρητήρια για την 1η θέση που κατέκτησες στο RunGreece της Ρόδου, αλλά και για την εμφάνισή σου στο Βερολίνο. Με πέρασμα όμως 1:15’18’’ πρώτο μισό, έφυγες πολύ γρήγορα. Έδειξες ότι ζητούσες χρόνο γύρω στο 2:31’00’’, που δεν το είχες στα πόδια σου – λάθος τακτική Μιχάλη, που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τη ζέστη και την υγρασία που επικρατούσε. Στον ΑΜΑ κάνε πρώτο πεντάρι 18’25’’ και πέρασμα 1:18’00’’, θα σε οδηγήσει σε μια επίδοση της τάξης του 2:35’45’’. Θα δεις ότι και πιο άνετος θα είσαι, και θα πας πολύ καλύτερα από το Βερολίνο. Τρέχε με υπομονή και θα αμειφθείς αστέρι από τη Σύμη! Και μια πρόταση που μπορείς να συζητήσεις με τους τοπικούς παράγοντες εκεί: μήπως πρέπει το καλοκαίρι να οργανωθεί ένας αγώνας (μικρός, 5χλμ) στη γενέτειρα της οικογένειας Γεννηματά, τιμώντας τη μνήμη πατέρα και κόρης; Θα δείτε, θα έχει μεγάλη απήχηση…

Νίκος Σπυρονίκος, το πουλέν της Κερατέας. Νίκο πραγματικά τίναξες τη μπάνκα! Τι εμφάνιση ήταν αυτή στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών?! Μετά το 1:21’11’’, πέταξες μέχρι το Ρότερνταμ κι έκανες κι εκεί μια εξαιρετική επίδοση (2:42’45’’). Tα περάσματά σου είναι άξια μελέτης. Με μ. ρυθμό αγώνα 19’20’’ / 5 χλμ, περνάς το πρώτο πεντάρι σε 20’23’’, 1ο μισό σε 1:23’24’’ και κάνεις 2ο μισό 1:19’21’’, κατά 4’03’’ ταχύτερα δηλαδή! Αυτό δείχνει ότι αν ακολουθήσεις την ίδια προσέγγιση και στον ΑΜΑ, μπορείς να χτυπήσεις άνετα 2:43’15’’ (συν/πλην 2’00’’, οι «τριάρες» των γυναικών). Το πουλέν της Κερατέας είναι άξιος θαυμασμού. Τις ευχές μου και στον αξιέπαινο προπονητή σου!

Γιάννης Βαρελάς, Γιάννης Βλασσάκης, Στεφανίδης Αλέξανδρος. Άλλοι τρεις καλοί φίλοι που θα ανέβουν με σκοπό να χαρούν τον αγώνα. Οι δυο Γιάννηδες θα κινηθούν πιο αργά, ο Αλέξανδρος θα ναι πιο γρήγορος (~4:10’00’’, συν/πλην 2’00’’). Τρέχοντας όμως την Κλασσική, η τελική επίδοση δεν έχει πάντα σημασία. Αυτό που μένει είναι η εμπειρία της συμμετοχής στη γιορτή – μην το ξεχάσετε αυτό, σεβαστείτε τον βασικό κανόνα (φεύγω αργά, τελειώνω γρήγορα), και θα χετε άλλη μια όμορφη ιστορία να θυμάστε! Καλό αγώνα φίλοι μου!

Γρηγόρης Σκουλαρίκης, μαζί με την Αγγελικούλα. Για το Γρηγόρη τι να πω; Μόνο θαυμασμός, σεβασμός και δέος. Έχω διαφωνήσει πολλές φορές μαζί του (πάντα καλή τη πίστη, εννοείται…) για το ότι φεύγει γρήγορα, και το πληρώνει στο τέλος. Κι όμως, οι κούρσες που κάνει με τη μικρή Αγγελικούλα, δείχνουν το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Παράδειγμα προς μίμηση, τέλος. Υποκλίνομαι!

Στέφανος Αντωνάκης, ο υπογράφοντας… Εφέτος, μετά από καιρό, θα δώσω κι εγώ το παρόν στην πιο αγαπημένη μου διοργάνωση, για μια ακόμη φορά ως συμμετέχοντας στη γιορτή, κι όχι ως απλώς θεατής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι, αθλητικά μιλώντας, δεν είμαι έτοιμος. Οι τραυματισμοί, πολλοί και συνεχόμενοι δεν με αφήνουν να προετοιμαστώ σωστά – και τα χρόνια αρχίζουν να βαραίνουν πλέον… Κι όμως, πρώτα ο Θεός, ελπίζω να καταφέρω να φτάσω στο αγαπημένο μου Καλλιμάρμαρο για άλλη μια φορά. Έστω και μόνο με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης, εκεί γύρω στις 5 ώρες. Οψόμεθα…

Και μια παράκληση / υπόδειξη, εντελώς καλοπροαίρετη προς όλους τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Όλοι οι δρομείς που θα στηθούν στην γραμμή της εκκίνησης, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, θα δωσουν τη δική τους μάχη για να φτάσουν στο Καλλιμάρμαρο, τρέχοντας εκεί που ξεκίνησαν όλα. Για τούτο είναι όλοι νικητές. Όπως λοιπόν ο απλός κόσμος θα συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής ή στις κερκίδες του σταδίου για να χειροκροτήσει και να τιμήσει τον αγώνα σας, κάντε κι εσείς το ίδιο, μένοντας στο χώρο όσο περισσότερο το πρόγραμμα σας (βαρύ και δύσκολο, το γνωρίζω καλά) επιτρέπει. Μια καλή κουβέντα, ένα ζεστό χειροκρότημα, μια φωτογραφία, από εσάς που αποτελείτε πρότυπα για τόσο πολύ κόσμο, σκεφθείτε μόνο τη ώθηση θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους – να αντιμετωπίσουν τις δικές τους καθημερινές μάχες, αλλά και να βοηθήσουν περεταίρω στην εξάπλωση και την πρόοδο του χώρου μας. Αξίζει, δε νομίζετε;



Δ. Μνήμη Βάσως Εγγονοπούλου.


Στην αείμνηστη Βάσω οι γιατροί έδιναν μόλις λίγους μήνες ζωής. Κι εκείνη, απαντούσε πάντα με τον μόνο τρόπο που ήξερε – με χαμόγελο και χιούμορ. «Τι λες γιατρέ; Δεν προλαβαίνω να πεθάνω, έχω πολλά πράγματα να κάνω ακόμη»! Η Βάσω αντιμετώπισε την ασθένεια της κάνοντας αυτό που αγαπούσε. Τρέχοντας. Συνέχισε να συμμετάσχει στους αγώνες καίτοι ταλαιπωρημένη και καταβεβλημένη από τις θεραπείες. Τερμάτιζε, συνήθως τελευταία, αλλά με το χαμόγελο πάντα στο πρόσωπό της. «Τελευταία; Ναι, αλλά μπροστά από όλους όσους δεν συμμετείχαν!». Αυτοσαρκασμός και καλή προαίρεση… «Πονάω, αλλά θέλω να συνεχίζω. Μέσα από τον αθλητισμό ξαναγεννιέμαι» έλεγε. «Αρρώστησα, για να δώσω δύναμη και κουράγιο στον κόσμο. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται». Και συνέχιζε, να τρέχει, να ποδηλατεί, να αδράχνει τη μέρα, να ζει. Ονειρεύτηκε να τρέξει στον ΑΜΑ. Παρά το προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, συμμετείχε και τερμάτισε το 2018. Μπήκε στο Καλλιμάρμαρο με Ποντιακή φορεσιά, τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα της, χορεύοντας και τραγουδώντας, στέλνοντας σε όλους μας ένα ηχηρό μήνυμα. Η ζωή είναι όμορφη. Η Βάσω κοίταξε το θάνατο καταπρόσωπο. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι δεν φοβάται – δεν επέτρεψε όμως στον φόβο να την καταβάλλει, και φώτισε τις ζωές μας με το παράδειγμά της…

Η Εβελίνα Σαρίκη θα συμμετάσχει στον 38ο ΑΜΑ δίνοντας κι εκείνη τη δική της μάχη. Για όλους μας είναι ήδη νικήτρια. Η αγάπη κι η σκέψη μας ας της σταθούν σύμμαχοι στο δικό της αγώνα…

Ε. Αντί επιλόγου -


Η φωτογραφία (έτος 1999) είναι από το προσωπικό αρχείο του γράφοντα, και κουβαλάει ωραίες κι αξέχαστες αναμνήσεις… Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου (12χλμ), Πηγή Τρικάλων, ο γράφοντας παρέα με τον Μεγάλο Σπύρο Ανδριόπουλο. Ο Σπύρος είναι ο κάτοχος του δεύτερου αρχαιότερου πανελληνίου ρεκόρ όλων των αγωνισμάτων (2:12’04’’, 2η θέση, Μαραθώνιος Βερολίνου, 9/10/1988), πίσω μόνο από τον Φίλιππο Φιλίππου (8’24’’:01, 4η θέση, 3000 μέτρα εμπόδια, Μεσογειακοί Αγώνες, Καζαμπλάνκα, 15/09/1983).

Η πίστα ήταν γεμάτη λάσπη και λακκούβες, και η απόγνωση στο βλέμμα του γράφοντα είναι ενδεικτική της κατάστασης… όσοι κυνηγήσαμε τότε ατομικό ρεκόρ, καταποντιστήκαμε στο βούρκο (με επίδοση 48’12’’, έκανα τελικά 54’02’’…). Κι όμως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έτσι χτίζονται φιλίες κι όμορφες αναμνήσεις… Απύρο άρχοντα, τι λες;

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της αδικοχαμένης πρωταθλήτριας Δήμητρας Ιορδανίδου. Μπροστά σε κάτι τέτοιο, τα λόγια τελειώνουν. Εύχομαι η αγάπη των ανθρώπων που τη γνώρισαν να απαλύνουν έστω κι ελάχιστα τον πόνο σας.

Οι ευχές και οι σκέψεις μας συντροφεύουν επίσης όλους τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας. Παραλάσσοντας ελαφρώς το σύνθημα των διοργανωτών του Ημιμαραθωνίου Κρήτης, «τα χαμόγελα θα επιστρέψουν», θα δείτε.

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης,

Ηράκλειο 08/11/2021