Μ. Τζατζιμάκης: «Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι επαγγελματική έστω κι αν είναι ερασιτεχνικά τα αθλήματα»

 Πάνος Κατσαρός   13:51 05-09-2022  

Μ. Τζατζιμάκης: «Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι επαγγελματική έστω κι αν είναι ερασιτεχνικά τα αθλήματα»


«Δουλειά ενός παρουσιαστή σε έναν αγώνα στίβου είναι να ενώσει όλο τον κόσμο, όλους τους συντελεστές για να γίνει μία όμορφη γιορτή και οι αθλούμενοι να ευχαριστούνται αυτό που κάνουν» μας λέει ο Μάνος Τζατζιμάκης, ένας άνθρωπος με πολλές νέες ιδέες για τον στίβο και το δρομικό κίνημα.

Ο Μάνος Τζατζιμάκης ασχολείται με το κομμάτι της οργάνωσης και της παρουσίασης αγώνων στίβου και όχι μόνο στην Ελλάδα, έχοντας υπάρξει παλαιότερα και παράγοντας στον Ίκαρο Νέας Ιωνίας. Το… μικρόβιο του στίβου κόλλησε από την ενασχόληση των παιδιών του με το βάδην, τα οποία έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο για το άθλημα.

 

Μιλώντας σε μία μεγάλη συνέντευξη στο Runbeat, ο Μάνος Τζατζιμάκης αναλύει τις σκέψεις του για το πως ο στίβος και γενικότερα ο αθλητισμός μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, αντιμετωπίζοντας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με επαγγελματικό τρόπο.

Πως βλέπετε τα πράγματα στον αθλητισμό μετά την περίοδο του κορωνοϊού;

Σίγουρα ο κορωνοϊός επηρέασε όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά γενικότερα τη ζωή μας. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα κάτι επικίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος και οι αθλητές που ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά στο δρομικό κίνημα, μετά από όλο αυτό που ζήσαμε, θέλουν με μία εξωστρέφεια να βγουν να αθληθούν και να τρέξουν. Άλλοι στο κομμάτι του πρωταθλητισμού και άλλοι στο ερασιτεχνικό επίπεδο. Στην περίοδο αυτή, όλοι θέλουν να βρουν την ζωή που είχαν πριν τον κορωνοϊό. Κυρίως το δρομικό κίνημα, που είχε μία έκρηξη τα προηγούμενα χρόνια αρχίζει και βρίσκει τον δρόμο του ξανά.

Μ. Τζατζιμάκης: «Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι επαγγελματική έστω κι αν είναι ερασιτεχνικά τα αθλήματα» runbeat.gr

Σαν άνθρωπος του δρομικού κινήματος, πως βλέπετε τα πράγματα στο συγκεκριμένο κομμάτι;

Προέρχομαι κυρίως από τον στίβο, καθώς τα παιδιά μου ήταν πρωταθλητές στο βάδην και μάλιστα ο γιος μου έχει προπονητή το Ναπολέων Κεφαλόπουλο. Σίγουρα το δρομικό κίνημα έχει μεγάλη έκρηξη, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοργάνωσης. Πρέπει να φύγουμε από το «απλά μία χρονομέτρηση» και να μπούμε σε πιο μοντέρνα πράγματα, να εξελιχθούμε περισσότερο. Πρέπει να μπει το Live Streaming σε αυτό το κομμάτι, το led wall, όπως και η παρουσίαση που κάνω εγώ. Να περνάμε μηνύματα στα παιδιά, στους αθλητές, να γίνεται ένα event, μία αθλητική γιορτή. Πόσο σημαντικό είναι να αθλούμαστε, να αθλούνται τα παιδιά, οικογένειες ολόκληρες. Πρέπει να μην είναι απλά ένας δρομικός αγώνας που καμιά φορά γίνεται και εμπορικός, να είναι μία γιορτή του αθλητισμού. Αυτό πρεσβεύω εγώ, αυτό λέω με όσους μιλάω και διοργανώνουν έναν αγώνα. Έχει ανάγκη η νεολαία μας να αθληθεί, να βγει να τρέξει, να πάει να παίξει. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι στον αθλητισμό.

Προσπαθείτε όλες αυτές τις προτάσεις να τις εφαρμόζετε και στις διοργανώσεις όπου λαμβάνετε μέρος ως παρουσιαστής;

Σε όσους αγώνες παίρνω μέρος, οτιδήποτε κι αν είναι, δεν παρουσιάζω για να περάσω την ώρα μου ή να κάνω τα τετριμμένα. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, το κάνω με μεράκι και επειδή έχω και παιδιά που ήταν στον αθλητισμό, θέλω να περνάω μηνύματα και να γινόμαστε ένα με τον κόσμο, ένα με τις οικογένειες.

Πως ξεκίνησε η σχέση σας με τον στίβο, ποια ήταν η πρώτη σας επαφή;

Τα δύο παιδιά μου ξεκίνησαν από 9 χρονών, ο γιος μου τώρα είναι 23 και η κόρη μου 19. Έτσι μπήκα κι εγώ σε αυτό το κομμάτι και μου άρεσε πάρα πολύ. Έχω υπάρξει και παράγοντας ομάδας, στον Ίκαρο Νέας Ιωνίας, και γενικότερα μου άρεσε να προσφέρω, αλλά από το κομμάτι της εξέλιξης. Είμαι από τους πρώτους που βάλαμε το Facebook στους συλλόγους, από τους πρώτους που έκανα αγώνα με 800 μικρά παιδιά, με τέσσερα αθλήματα. Είμαι γενικά ένας άνθρωπος που θέλω να εξελίξω αυτό που με έβαλαν τα ίδια τα παιδιά μου να ασχοληθώ. Δεν είναι η κύρια δουλειά μου αυτή, το κάνω ερασιτεχνικά, μου αρέσει πάρα πολύ και θα ήθελα όσο μπορώ να προσφέρω στο δρομικό κίνημα να το κάνω.

 

Βλέπετε κάποιες από τις προτάσεις σου να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα;

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κατάσταση στον αθλητισμό δεν ήταν και η καλύτερη. Υπήρχαν κάποια πράγματα που έκαναν το 1980 και το 1990 και είχαν μείνει στάσιμα τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση του κυρίου Αυγενάκη σε κάποια παραπτώματα του παρελθόντος βοήθησε στο να εξελιχθούν οι ομοσπονδίες περισσότερο. Όχι μόνο στον στίβο, αλλά και σε όλα τα αθλήματα. Όσο εξελίσσονται οι ομοσπονδίες, αρχίζουν και ακούν και αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των ίδιων, όσο και των αθλητών, για να προχωρήσουμε σε μία Ευρωπαϊκή εξέλιξη. Είχαμε μείνει πάρα πολύ πίσω στον αθλητισμό.

Πρέπει να έχεις αγάπη και μεράκι να το κάνεις, να το κάνεις μέσα από την ψυχή σου. Ταυτόχρονα όμως να έχεις και διορατικότητα, να βλέπεις πως γίνεται και στο εξωτερικό που βλέπουμε ότι ακόμα και μικρές διοργανώσεις έχουν έρθει σε ένα άλλο επίπεδο. Να προσπαθούμε να ενώσουμε όλο τον κόσμο και να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα. Έκανα έναν πάρα πολύ ωραίο αγώνα στην Θεσσαλονίκη, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ και τα παιδιά αυτά το χάρηκαν πραγματικά.

Ουσιαστικά η χώρα μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και το κάνουν με μεράκι…

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να βρουν τρόπους ώστε αυτό να εξελιχθεί πάντα προς το καλύτερο. Είμαστε στο 2022, στην εποχή της επικοινωνίας, ο κόσμος θέλει να βλέπει πηγαίνοντας σπίτι του την προσπάθεια που έκανε ο ίδιος, το παιδί του… Είναι καλό να βλέπει ο κόσμος και ζωντανά μία διοργάνωση, να υπάρχει φωτογραφικό υλικό. Ζούμε σε μία εποχή που όλοι θέλουμε να προβάλλουμε μία προσπάθειά μας. Σκοπός μου είναι να περάσει καλά ο αθλητής, να ξέρει ότι πήγε σε ένα event.

Θέλω να πω ένα μπράβο στον Μάνο Μαρκάκη για την πολύ καλή δουλειά στο site και από ότι βλέπω και οι συνεργάτες του είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Σας δίνω συγχαρητήρια γιατί είστε ένα δρομικό site, αλλά θα ήθελα να βοηθήσω στο κομμάτι που κάνετε εσείς, γιατί βοηθάτε να ανέβει και το δρομικό κίνημα και τα αθλήματα που έχετε στο περιεχόμενό σας.

Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι επαγγελματική έστω κι αν είναι ερασιτεχνικά τα αθλήματα. Ερασιτεχνικός αθλητισμός, αλλά με επαγγελματική νοοτροπία. Αυτό είναι για εμένα το σημαντικότερο. Σιγά σιγά να φτάσουμε κι εμείς εκεί όπου βρίσκεται η Ευρώπη. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Σοφία Σακοράφα και στον ΣΕΓΑΣ για την προσπάθεια που γίνεται και υπάρχουν περιθώρια για ακόμα περισσότερα.

Μ. Τζατζιμάκης: «Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι επαγγελματική έστω κι αν είναι ερασιτεχνικά τα αθλήματα» runbeat.gr

Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τον κύριο Κεφαλόπουλο;

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Αντιγόνη και στον προπονητή της, Ναπολέων Κεφαλόπουλο που εδώ και 30 χρόνια είναι ο άνθρωπος που προστάτευσε το βάδην, είναι αυτός που συνέχισε το βάδην και συνέχισε την καταπληκτική πορεία των αδερφών Καραγιώργου και ο άνθρωπος που πραγματικά έφερε το βάδην εδώ που του αξίζει. Στην κορυφή.