Κορυφαίοι δρομείς τιμούν τη μνήμη της Agnes Tirop μετέχοντας στο Cross Country Classic

 Runbeat Team   9:32 11-02-2022  

Κορυφαίοι δρομείς τιμούν τη μνήμη της Agnes Tirop μετέχοντας στο Cross Country Classic


Ιδιαίτερο χαρακτήρα έχει ο αυριανός (12/2) αγώνας ανωμάλου εδάφους που θα διεξαχθεί στην Κένυα καθώς θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Agnes Tirop, η οποία δολοφονήθηκε πριν μερικούς μήνες από τον σύντροφό της.

Το Agnes Tirop Cross Country Classic προκαλεί ρίγη συγκίνησης καθώς οι μνήμες από το θάνατο της σπουδαίας πρωταθλήτριας είναι πολύ πρόσφατες.

Πριν από τον τραγικό θάνατο της Tirop τον περασμένο Οκτώβριο, η Κένυα ετοιμαζόταν ήδη να φιλοξενήσει μια εκδήλωση World Athletics Cross Country Tour στο Eldoret. Αλλά κατά τη διάρκεια της κηδείας της Tirop στις 23 Οκτωβρίου - την ημέρα που θα έκλεινε τα 26 της χρόνια- η Ομοσπονδία στίβου της Κένυας ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση cross-country θα πάρει το όνομα της αδικοχαμένης πρωταθλήτριας, η οποία το 2015, σε ηλικία μόλις 19 ετών, κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο cross-country στο Guiyang και στη συνέχεια κέρδισε δύο φορές το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 και του 2019. Μόλις ένα μήνα πριν από τον θάνατό της, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα γυναικών με χρόνο 30:01.

 

Το «παρών» για να τιμήσουν τη μνήμη της θα δώσουν πολλοί πρωταθλητές. Ξεχωρίζει το όνομα της Senbere Teferi, της «ασημένιας» παγκόσμιας πρωταθλήτριας που τερμάτισε πίσω από την Tirop στο παγκόσμιο ανωμάλου δρόμου το 2015. Οι αθλήτριες με κορυφαίες επιδόσεις στην Κένυα θα είναι παρούσες όπως η Joyce Jepkemoi, η οποία ήταν νικήτρια στον αγώνα των γυναικών Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου της Κένυας. Στην εκκίνηση θα βρεθεί και η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια των 5000 μέτρων, Margaret Chelimo Kipkemboi, η οποία τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Jepkemoi στο Eldoret τον περασμένο μήνα.

Συμμετοχή έχει δηλώσει και η παγκόσμια πρωταθλήτρια μαραθωνίου Ruth Chepngetich, αλλά και οι Celliphine Chespol, Lilian Kasait, Beatrice Chebet, Edinah Jebitok, Teresiah Muthoni και Winfred Yavi.

Ο Geoffrey Kamworor, ο οποίος διαπρέπει σε όλες τις επιφάνειες, είναι το μεγαλύτερο όνομα που συμμετέχει στον αγώνα των ανδρών. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής cross-country και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ημιμαραθωνίου αγωνίστηκε τελευταία φορά στον Μαραθώνιο της Βαλένθια τον Δεκέμβριο, όπου σημείωσε ατομικό ρεκόρ 2:05:23. Ο τελευταίος του αγώνας cross-country, εν τω μεταξύ, ήταν το Πρωτάθλημα Κένυας του 2020, όπου τερμάτισε δεύτερος.

Ο πρωταθλητής των 5000 μέτρων Nicholas Kimeli, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στα 5000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα συμμετάσχει επίσης, όπως και ο παγκόσμιος πρωταθλητής U20 του 2018 στα 5000μ., Edward Zakayo, ο οποίος τερμάτισε ακριβώς πίσω από τον Kimeli στο Eldoret τον περασμένο μήνα.

Από τις υπόλοιπες συμμετοχές στην κούρσα των ανδρών ξεχωρίζει ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης των 5000 μέτρων των ΗΠΑ του 2016, Paul Chelimo, ο κάτοχο του ρεκόρ στιπλ της Ερυθραίας Yemane Haileselassie και ο πρωταθλητής NCAA Edward Cheserek.