Kenya’s Report: Η διατροφή των Κενυατών δρομέων με εικόνες και αναλυτική περιγραφή

 Manuel Viehl   18:15 21-04-2021  

Kenya’s Report: Η διατροφή των Κενυατών δρομέων με εικόνες και αναλυτική περιγραφή


Η διατροφή είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός παράγοντας για να φτάσει κανείς σε κορυφαίες αποδόσεις. Πολλοί δρομείς βασανίζουν το μυαλό τους σχετικά με το τι και πότε θα φάνε, αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι σωστές αναλογίες των υδατανθράκων, της πρωτεΐνης και του λίπους. Ίσως ακόμα σκέπτονται να πάνε για τρέξιμο το πρωί χωρίς να έχουν φάει πρωινό, για να τονωθεί ο μεταβολισμός του λίπους και να δημιουργηθούν νέα μιτοχόνδρια στο σώμα.

Ομάδες ποδοσφαίρου, όμως η Λίβερπουλ, τώρα έχουν το δικό τους τιμ, που αποτελείται από σεφ και ειδικούς διατροφής, που διδάσκουν στους παίκτες τη σημασία της καλής διατροφής και βλέπουν πως τρέφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, στους αγώνες, αλλά και μετά τα παιχνίδια.

 

Αν οι παγκόσμιας κλάσης ομάδες ποδοσφαίρου είναι τόσο επαγγελματικές, τι συμβαίνει με τους Κενυάτες, τους καλύτερους δρομείς του κόσμου;

Για να ερευνήσω τη διατροφή των Κενυατών, ταξίδεψα στο Ίτεν, το «Σπίτι των Πρωταθλητών», και μίλησα με πολλούς δρομείς σχετικά με το θέμα. Επίσης, η Κενυάτικη διατροφή έχει ήδη ενσωματωθεί στην καθημερινή μου ζωή και την έχω «υιοθετήσει».

Οι περισσότεροι Κενυάτες δεν έχουν συμβόλαιο με κάποιον manager, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουν αρκετά λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν και συνεπώς η διατροφή τους δείχνει πιο απλή. Μία συνηθισμένη Κενυάτικη διατροφή μοιάζει με τα ακόλουθα:

Πρωινό: Η πρώτη προπόνηση ξεκινάει συνήθως γύρω στις 6:15 το πρωί και διαρκεί μέχρι και δύο ώρες. Πριν την προπόνηση, οι Κενυάτες δεν τρώνε τίποτα για πρωινό και το πολύ να πιούν λίγο νερό. Με άδειο στομάχι, τα runs 25 χιλιομέτρων ολοκληρώνονται μερικές φορές σε μέτριο ρυθμό ή σε μικρά tempo runs. Αφού μίλησα με αθλητές, είναι ξεκάθαρο ότι η άθληση εκτός δρόμου γίνεται επίσης χωρίς πρωινό, συνεπώς κάποιοι δρομείς δεν τρώνε πρωινό μέχρι και περίπου τις 10:00 π.μ..

Το Κενυάτικο πρωινό είναι πολύ απλό και συχνά περιλαμβάνει λευκό ψωμί με βούτυρο ή μαρμελάδα, chapati (ένα Ινδικό ψωμί), ομελέτα και chai, μαύρο τσάι αναμεμειγμένο με γάλα και ζάχαρη.

«Πίνω το τσάι της Κένυας πολλές φορές την ημέρα. Σε πολλά εστιατόρια, σερβίρεται με πολλή ζάχαρη. Έπρεπε να το συνηθίσω πρώτα». - Manuel Viehl, αρθρογράφος του Runbeat.

Μεσημεριανό: Το μεσημεριανό, περίπου όπως και το πρωινό, είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιλαμβάνει ρύζι με κόκκινα φασόλια (μία από τις λίγες πηγές πρωτεΐνης εκτός από το γάλα και τα αυγά), Sukuma Wiki(λαχανικά με κρεμμύδια και ντομάτες), Managu (παρόμοιο με το σπανάκι) και ξανά chapati. Το μεσημεριανό μερικές φορές παραλείπεται ή αντικαθίσταται με ένα μικρό snack. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί αθλητές δεν πεινούν μετά από ένα πρωινό το οποίο κατανάλωσαν αργά ή δυστυχώς επειδή μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο πρωινό και βραδινό (περισσότερα παρακάτω).

Snacks: Φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες και μάνγκο, αλλά και mandazi (μικρά τηγανητά ψωμιά) καταναλώνονται συχνά στην Κένυα, σαν snacks πριν την προπόνηση ή ανάμεσα σε δύο βασικά γεύματα. Το Κενυάτικο chai επίσης καταναλώνεται συχνά μέσα στην μέρα. Παρέχει πρωτεΐνη μέσω του γάλακτος, αλλά και αρκετή ενέργεια για τις προπονήσεις μέσω της ζάχαρης που περιλαμβάνει.

Βραδινό: Δεν υπάρχει πιο κλασικό και γνωστό βραδινό γεύμα στην Κένυα: Ugali και Sukumawiki. Το Ugali είναι ουσιαστικά ένας χυλός που περιλαμβάνει νερό βρασμένο με αλεύρι αραβοσίτου. Δεν έχει καθόλου γεύση, αλλά είναι φθηνό για να το φτιάξει κανείς, το οποίο είναι το γιατί οι Κενυάτες πιστεύουν πως το φαγητό είναι αυτό που κάνει ένα δρομέα γρήγορο. Το Sukuma, που καταναλώνεται επίσης και ως μεσημεριανό, δίνει τη γεύση στο φαγητό. Οι Κενυάτες τρώνε πολύ σπάνια κρέας, επειδή είναι πολύ ακριβό για τα στάνταρ των αθλητών που ζουν εδώ και κατά κάποιο τρόπο θεωρείται ένα «φαγητό πολυτελείας». Όταν υπάρχει κρέας, είναι συνήθως βοδινό ή κοτόπουλο και σερβίρεται για βραδινό. Το ρύζι και τα φασόλια επίσης κάνουν την επανεμφάνισή τους στα πιάτα το απόγευμα και το βράδυ.

«Χρειάζομαι κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βαρύ στο στομάχι μου το απόγευμα, ενόψει της προπόνησης το επόμενο πρωί» - Κενυάτης δρομέας

Η πλειοψηφία των Κενυατών δρομέων δεν χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής. Είναι πολύ ακριβά για έναν αθλητή «δευτέρου επιπέδου» που δεν έχει συμβόλαιο με κάποια εταιρεία για να του τα παρέχει. Αυτοί οι οποίοι μπορούν να έχουν συμπληρώματα διατροφής αρέσκονται στο να παίρνουν protein shake ή ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια μεγάλων ή έντονων προπονήσεων.

Η διατροφή είναι απλή και πλούσια σε υδατάνθρακες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη στους Κενυάτες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το γάλα, τα αυγά και η πρωτεΐνη των λαχανικών συνήθως δεν αρκούν. Όσοι έρχονται στην Κένυα για προπονήσεις υψομέτρου σε camps πρέπει να τρώνε κρέας συχνά στα εστιατόρια και να αυξήσουν την κατανάλωση άλλων τροφών που προσφέρουν πρωτεΐνη. Τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου είναι απαραίτητα στην Κένυα, λόγω του υψομέτρου και του βραχώδες τερέν.

Η διατροφή στην Κένυα δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα όσο είναι σε άλλα μέρη του κόσμου. Εδώ, πολύ σπάνια κάποιος θα σκεφτεί τι μικρο/μακρο – θρεπτικά συστατικά θα βάλουν στη διατροφή τους, το πόσο υψηλά τα επίπεδα των υδατανθράκων και του λίπους θα πρέπει να είναι, αλλά και το πότε να φάνε τι. Εδώ, οι άνθρωποι τρώνε ότι υπάρχει στο τραπέζι τους, το οποίο είναι συνήθως Ugali και Sukumawiki.

«Όλοι εδώ στο Ίτεν τρώνε Ugali και Sukumawiki, άρα αυτόματα το τρως κι εσύ» - Ευρωπαίος δρομέας στο Ίτεν.

Η περιφερειακή καλλιέργεια της γης, αλλά και το ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά στα χωράφια διασφαλίζουν ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που παίρνεις στο σπίτι σου από το Super Market.Όταν προσφέρεται σε έκπτωση στο Super Marketστο Ίτεν, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η συγκομιδή του έχει γίνει την ίδια μέρα ή το πολύ την περασμένη. Τα φρούτα και τα λαχανικά στο Ίτεν είναι πολύ καλής ποιότητας και πλούσια σε φρεσκάδα και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και εάν δεν είναι πάντα δυνατό αυτό για εμάς στο σπίτι, θα πρέπει να μάθουμε κάτι από τους Κενυάτες και εάν αυτό γίνεται, να παίρνουμε φρέσκα και καλής ποιότητας φρούτα και λαχανικά.

Όπως έγραψα και παραπάνω, κάποιοι Κενυάτες δεν έχουν τα χρήματα για τρία γεύματα την ημέρα. Έτσι, καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και παίρνουν ενέργεια, για παράδειγμα, από την ζάχαρη στο chai. Ωστόσο, τα ποσοστά εκείνων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο δύο γεύματα, ευτυχώς έχει πέσει κατά πολύ.

Από ότι φαίνεται, μία απλή διατροφή χωρίς να ανησυχούμε πολύ είναι ό,τι καλύτερο. Για εμάς, είναι καλύτερο να αυξήσουμε την πρωτεΐνη λίγο και να μειώσουμε τη ζάχαρη στις καθημερινές μας ανάγκες. Καταναλώνουμε καλής ποιότητας φαγητό από τη γη και κρέας, για να μπορούμε να είμαστε ένα «βήμα» μπροστά από τους Κενυάτες στο θέμα της διατροφής.