Κατά πόσο επηρεάζει ο άνεμος την κούρσα σας;

 Runbeat Team   19:31 12-01-2021  

Κατά πόσο επηρεάζει ο άνεμος την κούρσα σας;


Ο άνεμος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το τρέξιμο σας τόσο κατά την προπόνηση, όσο και τη μέρα του αγώνα.

Εάν ο άνεμος φυσάει προς την πλάτη του δρομέα τότε του δίνει μια επιπλέον ώθηση, όταν όμως φυσάει αντίθετα της διαδρομής τότε ίσως η εμπειρία σας να μην είναι η καλύτερη.

Πως μπορείτε όμως να διαχειριστείτε τον άνεμο προς όφελος σας;

Ακόμη και η θέση στην οποία τρέχετε στην κούρσα δίνει στο ρυθμό σας άλλη αίσθηση όταν αυτή είναι σύμφωνη με τον άνεμο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σε περίπτωση που την ημέρα του αγώνα σας φυσάει θα καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια όταν τρέχετε πίσω από ένα άλλο άτομο. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο που προηγείται απορροφάει περισσότερο άνεμο και ως αποτέλεσμα εσείς έχετε να διαχειριστείτε λιγότερη ένταση ανέμου.

Επιπλέον σε μια θυελλώδη ημέρα αυξάνετε το ενεργειακό κόστος της καταπολέμησης της αντίστασης του ανέμου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να τρέξετε και κατά συνέπεια θα σας κοστίσει και σε χρόνο.

Φυσικά συσχετίζεται η ένταση, το πόσο γρήγορα κινείστε αλλά και το πόσο γρήγορα κινείται ο άνεμος εναντίον σας. Παρόλα αυτά ο άνεμος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο χρόνο ολοκλήρωσης της κούρσας.

Σε περίπτωση που έχετε να αντιμετωπίσετε τον άνεμο σε μια ημέρα προπόνησης, προσαρμοστείτε όσο μπορείτε αλλά μην το αφήσετε να σας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Κάποια στιγμή στο πρόγραμμα της προπόνησης σας δοκιμάστε να σχεδιάσετε μια διαδρομή όπου ο άνεμος βρίσκεται στην πλάτη σας για να εξοικειωθείτε περισσότερο.

Όταν όμως ο άνεμος είναι αντίθετος σε ημέρα αγώνα, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσετε. Σκεφτείτε ότι όλοι όσοι τρέχουν μαζί σας έχουν το ίδιο πρόβλημα. Επιπλέον ίσως αλλάξει ο ρυθμός σας. Η σύνταξη μαζί με άλλους δρομείς είναι η ευκολότερη και πιο αποτελεσματική τακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Πάντα όμως ένας δρομέας πρέπει έχει λάβει υπόψιν του τις καιρικές συνθήκες, είτε πρόκειται για αέρα, είτε για κρύο είτε για ζέστη.