Ηχηρό μήνυμα του νικητή του Μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης για το καθεστώς λειτουργίας των σταδίων της χώρας

 Χρήστος Κώνστας   11:10 21-11-2021  

Ηχηρό μήνυμα του νικητή του Μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης για το καθεστώς λειτουργίας των σταδίων της χώρας


Λίγα μόνο λεπτά μετά τον τερματισμό του και ενώ δεν είχε καν προλάβει να πάρει τις πρώτες ανάσες μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ αλλά και ρεκόρ διαδρομής με 2:27:31 o Iάσωνας Ιωαννίδης δεν ξέχασε όσα βιώνει τόσο ο ίδιος όσο και οι συναθλητές του των μεγάλων αποστάσεων.

Οι ιθύνοντες των κρατικών και δημοτικών σταδίων της χώρας αδυνατώντας να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της προετοιμασίας ενός αθλητή αντοχής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αδιαφορούν για τις ανάγκες των αθλητών, κλείνοντας τα στάδια τις νυχτερινές ώρες ενώ είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι η μόνη χρονική στιγμή για έναν αθλητή αντοχής για να βγάλει χιλιόμετρα στη προπόνηση με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση λόγω θερμοκρασίας.

Αυτές οι συνθήκες τους αναγκάζουν πολλές φορές να «παρανομούν» και να βρεθούν μέσα στα κλειστά στάδια λόγω ωραρίου (π.χ. μετά τις 21:00) για να εκτελέσουν τη προπόνηση τους. Αυτή η εικόνα εκτυλίσσονταν και στη Θεσσαλονίκη , και εκεί η διοίκηση του σταδίου κυνηγούσε τους αθλητές -και τον Ιάσωνα Ιωαννίδη- με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Ο νικητής του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος δεν δίστασε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα σε ένα ξέσπασμα μετά τη νίκη του που αποτέλεσε και απάντηση σε αυτούς που τον κυνηγούν κάθε καλοκαίρι μαζί με τους συναθλητές του.

 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Ήταν ένας μοναχικός αγώνας, δεν περίμενα ένα τέτοιο αγώνα και απόδοση γιατί προερχόμουν από τραυματισμό. Ήταν καλή διαδρομή και βγήκε το 2:27 ενώ περίμενα κοντά στις 2:30. Δεν πρέπει να αφήνεις το σώμα και το μυαλό να ξεφύγει σε έναν Μαραθώνιο. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και ήρεμος. Ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την κατάσταση που επικρατούσε στο στάδιο που έκανα προπόνηση και δε με άφηναν να κάνω προπόνηση συγκεκριμένες ώρες, βραδινές ώρες. Να αφιερώσω τη νίκη στην κυρία που δε μας άφηνε να κάνουμε προπόνηση και καλούσε την αστυνομία στο στάδιο".

Είναι προφανές ότι ο κανονισμός λειτουργίας ενός σταδίου πρέπει να γίνεται σεβαστός απ΄όλους τους χρήστες. Ωστόσο τα στάδια υπάρχουν και λειτουργούν για να εξυπηρετούν και να καλύπτουν τους αθλητές και να στηρίζουν την ανάπτυξη του αθλητισμού. Οφείλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων αθλημάτων-αγωνισμάτων τους θερινούς μήνες που το περιβάλλον προπόνησης για τους αθλητές αντοχής είναι εξ αντικειμένου- λόγω του όγκου και του είδους της προπόνησης- εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο άθλημα-αγώνισμα. Τώρα εάν σε αυτά προσθέσουμε και την ανάπτυξη των δρομικών αγωνισμάτων στη χώρα εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι φορείς οφείλουν -εφόσον στηρίζουν τον αθλητισμό- να επανεξετάσουν το ωράριο λειτουργίας κρατικών κα δημοτικών σταδίων έστω για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.