Insight View: Η προπόνηση που οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μαραθωνίου (Vid)

 Runbeat Team   19:16 16-08-2022  

Insight View: Η προπόνηση που οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μαραθωνίου (Vid)


Ο Richard Ringer είναι πλέον ο νέος Πρωταθλητής Ευρώπης στο Μαραθώνιο και εντυπωσίασε όχι μόνο εξαιτίας του ότι κανείς δεν τον συμπεριέλαβε στα φαβορί για επικράτηση αλλά κυρίως για το γεγονός ότι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με ένα απίστευτο σπριντ στα τελευταία 100 μέτρα προσπερνώντας τον Ισραηλινό M. Teferi 20 μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού.

 

Αναζητήσαμε την τελευταία προπόνηση - «πυξίδα» του Γερμανού Πρωταθλητή. Δυο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο 33χρονος Ringer έτρεξε έναν προσεχτικά μελετημένο ημιμαραθώνιο, σπασμένο σε δυο κομμάτια των 10 χιλιομέτρων ανάμεσα στα οποία μεσολάβησε επιπλέον 1,1 χιλιόμετρο σε εύκολο ρυθμό ως διάλειμμα.

Το πρώτο δεκάρι το διένυσε σε 30:43, δηλαδή με μέσο ρυθμό 3:04/km.Ακολούθησαν 1.100 μέτρα σε 4:04,δηλαδή μέσο ρυθμό 3:42/km. Η προπόνηση ολοκληρώθηκε με το δεύτερο δεκάρι σε 30:35,δηλαδή μέσο ρυθμό λίγο πάνω απο 3:03/km.Συνολικά τα 21.1 χιλιόμετρα διανύθηκαν σε 1:05:22, δηλαδή μέσο ρυθμό 3:06/km.

O νέος κάτοχος του Ευρωπαϊκού τίτλου πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο του Μονάχου σε 2:10:21. Αυτή η επίδοση δίνει ρυθμό 3:05/km, δηλαδή σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια ο ρυθμός με τον οποίο κινήθηκε κατά τη τελευταία καθοριστική προπόνηση του πριν μπει στη φάση του φορμαρίσματος, 15 ημέρες πριν τον αγώνα, στον οποίο και κατέπληξε όχι μόνο για την επικράτηση του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη.

*Η δημοσίευση μέρους των προπονήσεων επαγγελματιών αθλητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθείται αυθαίρετα. Αναζητείστε εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο από επαγγελματίες προπονητές.