Ηλίας Κατερινόπουλος: Ονειρεύεται ένα μετάλλιο στον μαραθώνιο της Ολυμπιάδας κωφών

 Νίκη Μηλιαράκη   11:02 19-01-2022  

Ηλίας Κατερινόπουλος: Ονειρεύεται ένα μετάλλιο στον μαραθώνιο της Ολυμπιάδας κωφών


Ο Ηλίας Κατερινόπουλος είδε το άσχημο πρόσωπο της ζωής σχεδόν με τη γέννησή του καθώς μία λοίμωξη είχε ως αποτέλεσμα να του προκαλέσει σχεδόν ολική απώλεια ακοής. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα καθώς έπρεπε αρχικά να διαγνωστεί το πρόβλημα και από εκεί και μετά να αντιμετωπιστεί. Στην ηλικία των 5 ετών έβαλε για πρώτη φορά ακουστικά και ξεκίνησε σιγά-σιγά να μαθαίνει να ζει με τη βαρηκοΐα κάνοντας μαθήματα λογοθεραπείας και στη συνέχεια μαθαίνοντας να καταλαβαίνει τους άλλους διαβάζοντας τα χείλη τους.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έμαθε να ζει με το πρόβλημα αυτό και σιγά-σιγά εξελίχθηκε και ακολούθησε το δρόμο του. Στην ηλικία των 14 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και έκτοτε αποτελεί καθημερινότητα γι’ αυτόν. Το τρέξιμο του ταίριαξε περισσότερο παρότι ασχολήθηκε επίσης με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αγωνίζεται σε μαραθωνίους, ημιμαραθωνίους και αγώνες 10χλμ και έχει καταφέρει να ανέβει σε υψηλό επίπεδο εξασφαλίζοντας μάλιστα τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών-Βαρήκοων που θα πραγματοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Μάιο του 2022 (αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2021, όμως λόγω της πανδημίας του covid 19 μετατέθηκαν για το 2022).

 

Ο Ηλίας Κατερινόπουλος μίλησε στο runbeat για την επιλογή του να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, αλλά και για τα όνειρα που κάνει με φόντο την Ολυμπιάδα Κωφών, όπου θα αγωνιστεί στον μαραθώνιο. 

«Πάντοτε αγαπούσα τον αθλητισμό», λέει αρχικά και προσθέτει, «αρχικά ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, μετά έπαιξα μπάσκετ, όμως το τρέξιμο και ο στίβος μου ταιριάζουν πιο πολύ. Από την ηλικία των 14 ετών συμμετέχω σε πανελλήνιους και διασυλλογικού αγώνες. Στόχος μου ήταν να φτάσω σε υψηλό επίπεδο και χρειάστηκε πολλή δουλειά. Η βελτίωση και η επίτευξη των στόχων έρχεται μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά», τονίζει.

Για τον 35χρονο αθλητή τα πράγματα δεν είναι πάντα απλά καθώς κατά τη διάρκεια του αγώνα η έλλειψη ακοής μπορεί να αποβεί μοιραία. Στους αγώνες αρτιμελών που μετέχει φορά το ακουστικό του κι έτσι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά στους αντίστοιχους των κωφών βάσει του κανονισμού απαγορεύεται οι αθλητές να φορούν ακουστικά. «Στις προπονήσεις μου φορώ τα ακουστικά μου και τρέχω κανονικά παρότι ακούω με δυσκολία τι λέει ο προπονητής και η υπόλοιπη ομάδα. Για να συμμετέχω σε αγώνες κωφών και βαρηκοΐας απαγορεύεται να φορώ ακουστικό κι εκεί είναι πιο δύσκολο το τρέξιμο», επισημαίνει ο Ηλίας Κατερινόπουλος, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου κωφών και βαρήκοων.

 

Ο αθλητής του Τρίτωνα Χαλκίδας προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς και η εξέλιξή του είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια. Από το 2019 ξεκίνησε να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα κωφών και βαρήκοων και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Αγωνίστηκε στο μαραθώνιο κωφών-βαρήκοων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Έσσεν της Γερμανίας όπου κατέλαβα τη 8η θέση με επίδοση 2:51. Ήταν «παρών» στον παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κωφών-βαρήκοων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο Λούμπιν την Πολωνία όπου κατέλαβε τη 12η θέση στα 10 χλμ με επίδοση 35:10 και τη 12η θέση στα 5 χλμ με επίδοση 16:54. Επίσης αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθωνίου κωφών-βαρήκοων τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Βαρσοβία της Πολωνία καταλαμβάνοντας την 10η θέση με χρόνο 2:57. Ένας χρόνος που επιβεβαίωσε την πρόκρισή στους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών-βαρήκοων, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο Caxias do Sul της Βραζιλίας το διάστημα 1-15 Μαΐου 2022. «Είμαι υπερήφανος που θα εκπροσωπήσω τη Ελλάδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αποτελούν την ύψιστη αθλητική διοργάνωση», τονίζει ο Ηλίας Κατερινόπουλος, ο οποίος από όλες τις σημαντικές στιγμές που έχει ζήσει στον αθλητισμό θυμάται πιο έντονα, «τον μαραθώνιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου κατέλαβα την 8η θέση με μία επίδοση που μου χάρισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Μάλιστα θεωρεί ότι «θα μπορούσα να είχα κάνει ακόμα καλύτερο χρόνο και να είχα καταλάβει και καλύτερη θέση, όμως κρατάω το γεγονός ότι παρουσιάστηκα βελτιωμένος σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έπιασα το όριο για την Ολυμπιάδα όπου ονειρεύομαι την κατάκτηση ενός μεταλλίου».

Πλέον βρίσκεται σε φουλ προετοιμασία για το μεγάλο αθλητικό γεγονός του Μαΐου, όμως νωρίτερα θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του μετέχοντας σε δύο ημιμαραθωνίους και ένα αγώνα 10 χιλιομέτρων χωρίς να έχει ακόμα κλείσει τις διοργανώσεις που θα λάβει μέρος.

Πέραν των υψηλών στόχων που θέτει και οι οποίοι του δίνουν έξτρα κίνητρο για να προπονείται, ο Ηλίας Κατερινόπουλος αθλείται για την υγεία του. «Αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω αρκετές δυσκολίες στον πρωταθλητισμό τόσο σωματικές, ψυχικές, αλλά και κοινωνικές. Στο μυαλό μου δεν είναι η νίκη με κάθε τίμημα. Ο αθλητισμός είναι για την υγεία μας. Ο πρωταθλητισμός είναι πάθος, είναι δύναμη, είναι αγώνας για τη νίκη. Μου αρέσει να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο και να κυνηγώ τη διάκριση παρότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν δουλεύεις και παράλληλα πρέπει να κάνεις και δύο προπονήσεις την ημέρα».

 

Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα του και συγκεκριμένα τον προπονητή του, Δημήτρη Θεοδωρίδη, το σύλλογό του και την Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών-Βαρήκοων, ενώ συνεχίζει να ονειρεύεται καθώς «αγαπώ τον αθλητισμό και το τρέξιμο. Θα συνεχίσω να το κάνω και ανυπομονώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου θέλω να αποδείξω ότι ανήκω στην ελίτ των δρομέων παγκοσμίως. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό. Μια καλή πορεία σε αυτή τη διοργάνωση που εκπροσωπώ την πατρίδα μου μέσω της Εθνικής Ελλάδας Κωφών και Βαρήκοων».