H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο

 Χρήστος Κώνστας   12:36 28-09-2022  

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο


Ερώτηση: Υπάρχει πιθανότητα να έχεις ακολουθήσει την πιο «καταστροφική» αγωνιστική τακτική στη πλούσια μεταλλίων και ρεκόρ καριέρα σου και τελικά όχι μόνο να καταφέρνεις να κερδίσεις αυτόν τον «καταστροφικό» αγώνα αλλά να σημειώνεις την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και φυσικά ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ; Απάντηση: Πότε, κανείς και σε καμία περίπτωση. Εκτός και αν... είναι ο Εliud Kipchoge!

Eίναι ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Έχοντας κερδίσει τα δύο προηγούμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και κατέχοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου (Βερολίνο 2018-2:01:39). Από την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου είμαστε πλέον μάρτυρες μιας ακόμη στιγμής που κατάφερε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια.

 

Όμως πριν φτάσει στον νέο ανεπανάληπτο(μέχρι τον επόμενο;) θρίαμβο του κόβοντας τη κορδέλα του τερματισμού , είναι πολύ πιθανό στα προσωπικά του απομνημονεύματα να περιγράψει αυτή τη διαδρομή των 42.195 μέτρων -και ως το 25ο km-, ως την πιο «καταστροφική» τακτική που ακολούθησε ποτέ σε αγώνα, έχοντας κερδίσει μέχρι σήμερα τους 16 από τους 18 Μαραθωνίους όπου έχει συμμετάσχει (δεν περιλαμβάνονται οι δυο προσπάθειες σε Mόντσα και Βιέννη για το sub2).

Όσο κι αν ακούγεται ή διαβάζεται στη προκείμενη περίπτωση περίπου ως ιεροσυλία, τολμώ να υποστηρίξω οτι η τακτική που ακολούθησε ο Kipchoge είναι το καλύτερο παράδειγμα τακτικής προς... αποφυγή και όχι προς αντιγραφή. Και αυτό αφορά όλους τους Μαραθωνοδρόμους. Είτε των δυο ωρών, είτε των τεσσάρων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή με τη βοήθεια των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει από τις βάσεις δεδομένων της εταιρείας COROS (πρόκειται για το ρολόι που φοράει ο Κipchoge αλλά και κάποιοι από τους «λαγούς» που έτρεξαν στο Βερολίνο μαζί του), της Νike και της ΙΝΕΟS που είχαν χρηματοδοτήσει τα project Sub2 στη πίστα της φόρμουλα 1 στη Μόντσα της Ιταλίας το 2017 και στη Βιέννη της Αυστρίας το 2019 αντίστοιχα, καθώς και από τη βάση δεδομένων της επίσημης διοργάνωσης του Μαραθωνίου του Βερολίνου για τα δυο παγκόσμια ρεκόρ στην ίδια διαδρομή το 2018 και το 2022 από τον ίδιο άνθρωπο.

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Με ένα νέο επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ λοιπόν στα βιβλία της παγκόσμιας δρομικής ιστορίας, το ερώτημα «Πώς είναι αυτό εφικτό;» βρίσκεται στο επίκεντρο. Η COROS απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα που βοήθησαν τον Kipchoge σε αυτό το νέο ρεκόρ. Φορώντας το ρολόι PACE 2 της εταιρίας, ο Moses Koech «υπηρέτησε» ως βηματοδότης-«λαγός» τον Kipchoge με έναν τρελό μέσο ρυθμό ως το 21ο km που δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά στην ιστορία του Μαραθωνίου.

Μέσα από το ρολόι του Koech μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του πως έτρεξε ο Κipchoge έστω μέχρι τα μισά του αγώνα, καθιστώντας το γρηγορότερο πέρασμα ημιμαραθωνίου που έχει σημειωθεί ποτέ σε Μαραθώνιο. Αλλά και κάτι ακόμη. Τα δεδομένα μας δίνουν τη δυνατότητα να συγκρίνουμε το παλιό με το νέο ρεκόρ και να επισημάνουμε τα βασικότερα σημεία. Να σημειωθεί ότι η ομάδα της ΝN στην οποία ανήκει τόσο o Koech, όσο και ο Kipchoge, έδωσαν κατ ΄εξαίρεση πρόσβαση στα δεδομένα από το ρολόι του πρώτου.

Ο Moses Koech σημείωσε ατομικό ρεκόρ ως «λαγός» του Κipchoge!

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Moses Koech (αριστερά), Eliud Kipchoge, Noah Kipkemboi (δεξιά)

Στην προσπάθεια του Kipchoge να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, του διατέθηκαν δύο «λαγοι» από την ομάδα της NN. Ο Moses Koech και ο Noah Kipkemboi. Στο πλαίσιο του ρόλου του «βηματοδότη», ήταν δουλειά του Κοech να διασφαλίσει ότι ο Kipchoge θα είναι σε ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ έως τα 21 χιλιόμετρα. Μέσα από τα δεδομένα προπόνησης του, θα δείτε ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους δρομείς στον κόσμο. Με ατομικό ρεκόρ 1:00:00 στον ημιμαραθώνιο (Βαρκελώνη, 2020), ο Koech έχει την ικανότητα να επιταχύνει τον Kipchoge στα περάσματα που χρειάζεται.

Ένταση προπόνησης

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Ο Κοech δίνει μεγάλη έμφαση στην αερόβια ανάπτυξη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της ικανότητάς του στον ημιμαραθώνιο. Τα δεδομένα από τις τελευταίες 4 εβδομάδες πριν το Βερολίνο δείχνουν ότι η πλειονότητα των προπονήσεών του γίνεται σε εύκολο ρυθμό ενώ εστιάστηκε σε προπονήσεις κατωφλιού. Εντός του μαραθωνίου, οι ελίτ αθλητές βρίσκονται ακριβώς στην άκρη των ζωνών αερόβιας ισχύος και κατωφλίου. Αυτός είναι ακριβώς ο τύπος προπόνησης που θα περιμένατε να δείτε από έναν μαραθωνοδρόμο που θέλει να βελτιώσει την απόδοση του.

Ρυθμός κατωφλίου

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Ο Κοech έχει κατώφλι στο ρυθμό 2:48/km. Για όλους τους δρομείς, το Threshold(αναερόβιο-αερόβιο κατώφλι) είναι ο ρυθμός που μπορείτε να κρατήσετε για 40-75 λεπτά ανάλογα με την προπόνησή σας. Ο Κοech oδήγησε τον Kipchoge περίπου σε ρυθμό κατωφλιού για πάνω από 21 χλμ πριν τελικά αποσυρθεί από την κούρσα. Αυτή είναι η επιτομή του να σπρώχνεις το σώμα σου στα απόλυτα όριά του! Και έτσι εξηγείται πως σημείωσε ατομικό ρεκόρ όχι ως αγωνιζόμενος αλλά ως «λαγός» με 59:51 στον Ημιμαραθώνιο, βελτιώνοντας κατά 9 δευτερόλεπτα το ρεκόρ του!

Ανάλυση Μαραθωνίου Βερολίνου 2022

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Με το δεδομένο της επίτευξης του παγκοσμίου ρεκόρ και ανεξάρτητα από την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Μαραθώνιος του Βερολίνου 2022 θα χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες επιδόσεις αντοχής που έγιναν ποτέ. Οι θεωρίες για το τι είναι ανθρωπίνως δυνατό άλλαξαν για ακόμη μια φορά. Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν την προσπάθεια που χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός, μαζί με μια σύγκριση μεταξύ του παλαιού (2018) και του νέου παγκόσμιου ρεκόρ. Ας ακτινογραφήσουμε την κούρσα ανά 5km 

0-5ο χλμ: 14:14

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Όπως και πολλοί αθλητές στη γραμμή εκκίνησης, η αδρεναλίνη κυρίευσε τους καλύτερους δρομείς στον κόσμο. Kαι αυτό φάνηκε στο 1ο χιλιόμετρο. Γρήγορα ρυθμίστηκε η ταχύτητα στον επιδιωκόμενο ρυθμό και μπορείτε να δείτε τον καρδιακό ρυθμό του Moses να αυξάνεται σε σταθερά 178-180 bpm (παλμοί καρδιάς ανα λεπτό) στα πρώτα 5 χιλιόμετρα. Η ομάδα των προπορευόμενων αθλητών πέρασε τα πρώτα 5χλμ με μέσο ρυθμό 2:51/χλμ. Από άποψη ρυθμού, αυτό ήταν εξαιρετικά γρήγορο. Όχι μόνο ήταν γρήγορα μπροστά από τον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ, αλλά ο Moses λειτουργούσε επίσης καλά εντός της ζώνης του κατωφλίου του. Έχοντας αρκετή αναπήδηση στο βήμα του, ο Moses πέτυχε συχνότητα διασκελισμού (cadence) που έφτασε τους 214 ανά λεπτό! Εξωπραγματικό αν σκεφτείτε ότι σε αυτές τις ταχύτητες ήδη το μήκος του διασκελισμού είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Παλιό εναντίον νέου ρεκόρ: 10 δευτερόλεπτα μπροστά από το ρυθμό του 2018

 

Το 2018, ο Kipchoge διένυσε τα πρώτα 5 χιλιόμετρα σε χρόνο 14:24. Ξεκινώντας 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα το 2022, ο ρυθμός ήταν σκόπιμος. Με έναν αγώνα ενάντια στην ιστορία, υπήρχε μόνο ένας τρόπος να ξεκινήσεις… επιθετικά. Με τη θερμοκρασία κοντά στους 11°C και σχεδόν άπνοια( μόλις 4km η ταχύτητα του ανέμου), οι συνθήκες ήταν ιδανικές για μια γρήγορη μέρα.

5ο -10ο  χλμ: 14:09 (28:23)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Ο ρυθμός ανέβηκε μεταξύ 5ου και 10ου χλμ. Άγγιξαν σε φάση του αγώνα ακόμη και ρυθμό 2:38/χλμ. Η ομάδα ανέβαζε δυναμική και δεν έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης. Πλέον το γκρουπ απαρτίζονταν από τρεις αθλητές (Κipchoge,Belihu, Adola) και τρείς «λαγούς». Ήταν σαφές ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο ταχύτερος μαραθώνιος στην ιστορία του αγωνίσματος. Σε αυτό το τμήμα του αγώνα ο Koech πέτυχε μέγιστη συχνότητα διασκελισμού (cadence) 191 ανά λεπτό με μέσο ρυθμό 2:49/χλμ. Λειτουργούσε 100% εντός της ζώνης του κατωφλίου και βοηθούσε τον Kipchoge να ξεπεράσει τον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ.

Παλιό εναντίον νέου ρεκόρ: 38 δευτερόλεπτα μπροστά από το ρυθμό του 2018

Τα χιλιόμετρα από το 5ο έως το 10ο ήταν καθοριστικά για το τελικό παγκόσμιο ρεκόρ. Η ομάδα έκοψε 28 δευτερόλεπτα στο ρεκόρ σε αυτό το τμήμα των 5 χλμ (5,4 δευτερόλεπτα/χλμ). Όσον αφορά την προσπάθεια του Moses, θα μπορούσε να επιλέξει να επιβραδύνει ελαφρώς και να μείνει περισσότερο με τον Kipchoge ή να συνεχίσει να τρέχει στο κατώφλι και να προετοιμάσει τον Eliud για την επιτυχία. Με τον Kipchoge εστιασμένο στον στόχο, υπήρχε μόνο μία ταχύτητα για να τρέξει. Γρήγορα.

10ο -15ο χλμ: 14:10 (42:33)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντική διαφορά σε αυτό το τμήμα των 5 χιλιομέτρων, ήταν στην πραγματικότητα το πιο γρήγορο τμήμα για την ομάδα. Λόγω του ότι δεν τρέχουν με ακριβείς εφαπτόμενες ή μετακινούνται στο πλάι για τροφοδοσία με τα μπουκάλια, ένας αθλητής μπορεί να τρέξει μεγαλύτερη από την επίσημη απόσταση (42.195km) κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου. Σε όλο αυτό το τμήμα, ο Κοech διατήρησε έναν μέσο ρυθμό 2:46/χλμ μαζί με συχνότητα διασκελισμού 181 ανα λεπτό. Μπορείτε να δείτε τον καρδιακό ρυθμό του να αρχίζει σιγά-σιγά να ανέρχεται στα χαμηλά του 180/bpm , πράγμα που σημαίνει ότι η επίπονη προσπάθεια αρχίζει να γίνεται αισθητή.

Παλιό εναντίον νέου ρεκόρ: 1:05’’ μπροστά από το ρυθμό του 2018

Η ομάδα «πετάει» και ο Kipchoge δείχνει δυνατός. Το 2018, διένυσε 15 χιλιόμετρα σε χρόνο 43:38. Το 2022 ήταν 1 λεπτό και 5 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος. Ενώ οι καλύτερες τακτικές έχει αποδειχθεί ότι περιλαμβάνουν αρνητικό πέρασμα στο δεύτερο μισό του αγώνα( πιο γρήγορα τα τελευταία 21 χιλιόμετρα από το πρώτο μισό) η ομάδα της ΝN δείχνει να έχει αποφασίσει ότι δεν επιδιώκει μόνο ένα παγκόσμιο ρεκόρ αλλά και το πρώτο επίσημο sub2 αλλάζοντας για μια ακόμη φορά το ρου της παγκόσμιας ιστορίας του Μαραθωνίου.

15ο -20ο  χλμ: 14:12 (56:45)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Ο ρυθμός παραμένει δυνατός και τώρα υπάρχουν μόνο 2 διεκδικητές στο γκρουπ αφού ο Αdola αναγκάζεται να επιβραδύνει. Ο Kipchoge συνεχίζει να έχει και τους δύο από τους τρεις «λαγούς» δίπλα του καθώς τρέχουν με ρυθμό 2:48/km. Ο Κοech κατά τη διάρκεια του 4ου τμήματος αρχίζει να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό του. Έχοντας χτυπήσει μέγιστη συχνότητα διασκελισμού 191 και 188 σε προηγούμενα τμήματα του αγώνα, καταφέρνει να φτάσει στο 186 μεταξύ 15ου -20ου  χλμ. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα πόδια του αρχίζουν να βαραίνουν και βασίζεται περισσότερο στο μήκος διασκελισμού έναντι της συχνότητας. Παρά το ότι ο ρυθμός πέφτει ελαφρά, παραμένει υψηλός.

Παλαιό εναντίον νέου ρεκόρ: 1 :11’’μπροστά από το ρυθμό του 2018

Το προβάδισμα συνεχίζει να διευρύνεται έναντι του 2018. Ενώ η ομάδα βρίσκεται σε εκπληκτικό ρυθμό, είναι εμφανές ότι οι «λαγοι» του Kipchoge τώρα τρέχουν αποκλειστικά στο κατώφλι τους. Η αντίστροφη μέτρηση για να εγκαταλείψουν έχει ξεκινήσει.

Ημιμαραθώνιος: 59:51’’

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Παρότι «λαγός» και όχι αγωνιζόμενος αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή πορεία της καριέρας του Κοech μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ένας ήδη καταξιωμένος δρομέας, σημειώνει ένα νέο ατομικό ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο ενώ βηματοδοτεί τον Kipchoge.Περνώντας τα 21.095 μέτρα σε χρόνο 59:51 έχει κατά μέσο ρυθμό 2:49/χλμ, έχοντας φτάσει στα όριά του με μέσο καρδιακό ρυθμό 177 bpm και μέγιστο τους 186 bpm.

Παλιό εναντίον νέου ρεκόρ: 1 :15’’μπροστά από το ρυθμό του 2018

Το 2018, ο Kipchoge πέρασε ημιμαραθώνιο σε 1:01:06. Έχοντας ξεκινήσει το 2022 με πιο επιθετικό τρόπο, η ομάδα πέρασε με 59:51. Έχοντας 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα στην ¨τράπεζα¨ ως χρονικό απόθεμα για το δεύτερο μισό, ο Kipchoge όσο καλά και να βρίσκεται μέσα στον αγώνα θα δώσει μάχη για να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό. Για τους «λαγούς» η λήξη της αποστολής τους είναι κοντά, όσο κοντά είναι και τα όρια τους στα οποία έφτασαν αν όχι τα ξεπέρασαν, όπως επιβεβαιώνει και το ατομικό ρεκόρ του Κοech.

20ο -25ο χλμ: 14:23 (1:11:08)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Αυτό είναι το τελευταίο τμήμα που οι δυο εναπομείναντες «λαγοί» θα τρέξουν με τον Kipchoge. Έχοντας ωθήσει το σώμα τους στα όριά τους, η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον Kipchoge. Έχοντας τρέξει 23,34 km, ο Moses Κoech έθεσε ένα νέο όριο μέσου ρυθμού (μείωση από 2:54/km σε 2:48/km) και εξασφάλισε μια τέλεια απόδοση τρεξίματος 120% στο COROS Training Hub (συγκρίνει τη προσπάθεια με προηγούμενες). Έχοντας εκπληρώσει το ρόλο του ως βηματοδότη σε μια ημέρα ρεκόρ, ο Κοech έτρεξε έναν τεράστιο αγώνα και έβαλε τον Kipchoge σε θέση για να γράψει ιστορία. Τώρα, είναι στο χέρι του καλύτερου Μαραθωνοδρόμου όλων των εποχών να τρέξει 19 χιλιόμετρα σόλο με στόχο ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και μέχρι τότε γιατί όχι και ένα επίσημο sub2, σπάζοντας για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα το φράγμα των δυο ωρών, όπως συνέβη το 2019 στη Βιέννη αλλά σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες και γι’αυτό δεν αποτελεί αναγνωρισμένη επίδοση.

 

Παλιό εναντίον νέου Ρεκόρ: 1:16’’μπροστά από το ρυθμό του 2018

Καθώς οι «λαγοί» αποσύρθηκαν, εναπόκειται πλέον στον Kipchoge να εξασφαλίσει (ξανά) τη θέση του στην ιστορία. Έχοντας κερδίσει μόνο 1 επιπλέον δευτερόλεπτο σε σχέση με τον προηγούμενο τμήμα, δείχνει ότι ανακόπτεται η δυναμική του τρεξίματος του. Με το αρνητικό πέρασμα του Kipchoge το 2018 στο δεύτερο μισό του αγώνα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να το επαναλάβει αφού αυτό θα σημάνει ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεράστιο πλεονέκτημα που έχει κατοχυρώσει τώρα με 76 δευτερόλεπτα. Αλλά τα 17 χιλιόμετρα που απομένουν είναι πολύς δρόμος για να τρέξεις μόνος σου.

25ο -30ο χλμ: 14:32 (1:25:40)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να διατηρήσει το κατώφλι για περίπου τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πριν... απαιτήσει να επιβραδύνει. Λόγω της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος και άλλων παραγόντων φυσιολογίας που έχουν καθοριστική σημασία, είναι συχνά καλύτερο για τους κορυφαίους αθλητές να τρέχουν στο Aerobic Power (αερόβια ισχύς) για την απόσταση του μαραθωνίου (κάτω των 3 ωρών τερματισμού). Αν και δεν γνωρίζουμε τις τιμές πίσω από τα δεδομένα του Kipchoge, μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα από την μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα ότι σε αυτό το σημείο έχει πλησιάσει το όριο του. Ήταν πολύ γρήγορος ο ρυθμός από την αρχή; Πέρασε πολύ χρόνο στο κατώφλι; Αυτά είναι ερωτήματα που θα μάθουμε γρήγορα καθώς τρέχει μόνος για τα τελευταία 17 χιλιόμετρα.

Παλιό εναντίον νέου ρεκόρ: 1:05’’ μπροστά από το ρυθμό του 2018

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, o Kipchoge έχασε έδαφος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 χιλιομέτρων, ο Kipchoge «παραχώρησε» 9 δευτερόλεπτα. Ενώ επιβραδύνει, αυτό απέχει ακόμα πολύ από τα 4,47 δευτερόλεπτα/χλμ που είχε κατοχυρώσει ως περιθώριο. Ο Kipchoge τρέχει δυνατά και σε αυτό το σημείο αφήνει πίσω του τον Belihu που μέχρι εκείνο το σημείο είχε καταπλήξει με την εμφάνιση του. Για τα επόμενα 35 λεπτά ο Κipchoge έχει μοναδική παρέα το ρολόι του.

30ο -35ο χλμ: 14:30 (1:40:10)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Αναμφισβήτητα εξελίσσεται μια από τις καλύτερες εμφανίσεις αντοχής όλων των εποχών. Ο Kipchoge έχει τρέξει αυτά τα επόμενα 5 χιλιόμετρα οριακά γρηγορότερα συγκριτικά με το προηγούμενο τμήμα. Παρότι είναι μακριά από το ρυθμό που του είχε δώσει αρνητικό πέρασμα το 2018 στο δεύτερο μισό , διατηρεί σταθερό ρυθμό μεταξύ 2:53-2:55/χλμ. Εξαιρετική ταχύτητα αλλά όχι τόσο όσο στο ξεκίνημα του αγώνα που κινούνταν οριακά κάτω από 2:50/χλμ. Ο Kipchoge συνεχίζει και παραμένει συγκεντρωμένος στο στόχο.

Παλαιό εναντίον νέου ρεκόρ: 52 δευτερόλεπτα

Παρά το ότι ο Kipchoge δίνει αγώνα να διατηρήσει σταθερό ρυθμό συνεχίζει να έχει απώλειες. Όχι όμως τέτοιες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το στόχο για ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο σε αυτό το σημείο εγκαταλείπονται οι όποιες σκέψεις για ένα επίσημο sub2.

35ο -40ο  χλμ: 14:43 (1:54:53)

Πρέπει να αναρωτηθείτε τι περνάει από το μυαλό του Kipchoge σε αυτό το σημείο. Το ρεκόρ είναι αντιληπτό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πονάει. Έχοντας επιβραδύνει σε ρυθμό 2:57/χλμ, είναι περίπου 6-8 δευτερόλεπτα πιο αργός ανά χιλιόμετρο από τον ρυθμό εκκίνησης του. Όταν κυνηγάς ένα παγκόσμιο ρεκόρ, πρέπει να βάλεις τα πάντα στη γραμμή. Αυτό που είδαμε μεταξύ των χιλιομέτρων 35-40 είναι μια επίδειξη καθαρής σκληρότητας και αποφασιστικότητας. Πονάει, επιβραδύνεται, αλλά ο Kipchoge είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Αυτό το ρεκόρ είναι δικό του.

Παλαιό εναντίον νέου ρεκόρ: 39 δευτερόλεπτα μπροστά από το ρυθμό του 2018

«Μαξιλάρι» 39 δευτερολέπτων για να γράψει ξανά ιστορία. Απομένουν 2.195 μέτρα μέχρι τον τερματισμό. Το 2018 ο Kipchoge επιταχύνει καθώς ήξερε ότι τότε μπορούσε να αποκτήσει ένα ρεκόρ, τώρα η αποστολή είναι άλλη. Να υπερασπιστεί τον πρώην εαυτό του και να θέσει τον πήχη της νέας εποχής στον Μαραθώνιο. Το πλήθος ζητωκραυγάζει, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Απομένουν περίπου 6 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα μέχρι να γραφτεί νέα σελίδα στην ιστορία.                                  

40ο -42.195χλμ: 6:16 (2:01:09)

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Το ρεκόρ ανήκει στον Kipchoge με 2:01:09! Η καλύτερη επίδοση σε μαραθώνιο όλων των εποχών πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Περιτριγυρισμένος από μια ομάδα εξαιρετικών προπονητών, προσωπικού και συναθλητών, ο Βασιλιάς του Μαραθωνίου το έκανε ξανά.

Πως το νέο παγκόσμιο ρεκόρ προέκυψε από μια «καταστροφική» κούρσα

Όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω έγιναν την ημέρα του αγώνα .Ωστόσο για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη είναι χρήσιμο να έχουμε στη διάθεση μας μια συγκριτική εικόνα από εφάμιλλες αγωνιστικές παρουσίες του Κipchoge. Ο 37χρονος Κενυάτης δρομέας από το 2013 στο Αμβούργο όπου σημείωσε στον πρώτο του Μαραθώνιο επίδοση 2:05:30 συνολικά έχει τρέξει αγωνιστικά 18+2 φορές την απόσταση του Μαραθωνίου. Έχει χάσει μόνο δυο αγώνες ενώ δυο επιπλέον φορές έτρεξε μόνος σε ειδικές συνθήκες για να σπάσει το φράγμα των δυο ωρών στο Μαραθώνιο. Κοντολογίς έχει αναδειχθεί νικητής τις 16 από τις 18 φορές που είχε συναγωνισμό στα 42.195 μέτρα.

 

Απ ‘όλες αυτές τις αγωνιστικές προσπάθειες τρεις πλησιάζουν από άποψη επίδοσης στα όσα συνέβησαν το πρωινό της 25ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Φυσικά η εμφάνιση του προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ και μάλιστα στην ίδια διαδρομή το 2018 αλλά και δυο ακόμη. Το 2017 στη πίστα της Μόντσα και το 2019 στη Βιέννη όπου κατάφερε τελικά να κάνει το αδιανόητο ακόμη και με επιστημονικούς όρους, να σπάσει το φράγμα των δυο ωρών έστω και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία των τεσσάρων εμφανίσεων του και μόνο όταν γίνει η συγκριτική αξιολόγηση τους μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί αναφερόμαστε σε μια «καταστροφική» κούρσα, η οποία δεν θα μπορούσε να διασωθεί από κανέναν άλλο εκτός από τον... Εliud Kipchoge.

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Το πρώτο 5αρι κλείνει με τον ίδιο ακριβώς χρόνο που έκλεισε στη Μόντσα, μόλις 4 δευτερόλεπτα πιο αργά από τη Βιέννη και 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το παγκόσμιο ρεκόρ του 2018.Το δεύτερο 5αρια κινείται σχεδόν καρμπόν με τη Βιέννη και τη Μόντσα και 28 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το προηγούμενο ρεκόρ! Κι όμως η τρελή κούρσα του 2022 έχει και συνέχεια αφού το τρίτο 5αρι κινείται 4 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα απο το αντίστοιχο της Βιέννης όπου έσπασε τις δυο ώρες. Και το τέταρτο κινείται γρηγορότερα και από το 2018 και από το 2019 με εξαίρεση εκείνο της Μόντσα. Το αποτέλεσμα είναι στον ημιμαραθώνιο να βρεθεί σχεδόν στον ίδιο χρόνο που είχε όταν επιχείρησε το sub2 και φυσικά πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το πέμπτο 5αρι είναι το σημείο όπου πλέον γίνεται σαφές ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να γίνει το 2 στα 2 (παγκόσμιο ρεκόρ και sub2). Αλλά για όσους γνωρίζουν καλά το αγώνισμα, είτε ως προπονητές, είτε ως αθλητές υπάρχει και κάτι ακόμη που γίνεται αντιληπτό. Η τάση επιβράδυνσης που παρατηρείται σε συνδυασμό με το φρενήρη ρυθμό που προηγήθηκε στο πρώτο μισό του αγώνα προσδίδει σασπένς για το αν και κατά πόσο θα αντέξει αυτή τη φορά ο Κipchoge όχι μόνο για το ρεκόρ αλλά ακόμη και για τη πρωτιά!

 Όσο κι αν οι μετέπειτα θριαμβολογίες σκέπασαν τα πάντα για το νέο επίτευγμα, είναι γεγονός ότι σε αυτή τη φάση για πρώτη φορά τέθηκε αν αμφιβόλω ακόμη και ο τερματισμός του Εliud.Oι εμπειρότεροι του αθλήματος είχαν διαγνώσει εγκαίρως ότι θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Το πόσο καταστροφικά θα ήταν θα αποδεικνυόταν στα επόμενα 17 χιλιόμετρα.

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Η εικόνα της πλήρους επιβράδυνσης επιβεβαιώνεται στο επόμενο 5αρι. 11 δευτερόλεπτα πιο αργά από το 2018 και 20 δευτερόλεπτα από τη Βιέννη. Μόνο το αντίστοιχο της Μόντσα κινείται στα ίδια επίπεδα, τότε δηλαδή που κρίθηκε ότι χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για το sub2. Aπό εκεί και πέρα τα δυο επόμενα 5αρια ήταν ένα πραγματικό θρίλερ. Με ένα πολυσύνθετο ερώτημα. Πόσο θα επιβραδύνει, κι αν αυτό το πόσο είναι αρκετό για να μην κινδυνεύσει η επιτυχία ενος νέου παγκόσμιου ρεκόρ ή ακόμη και για να εγκαταλείψει. Σε αυτά τα επόμενα 29 λεπτά περίπου επρόκειτο να αποκαλυφθεί αν ο αγώνας θα εξελιχθεί σε καταστροφή ή σε θρίαμβο.

Τώρα με το δεδομένο του αποτελέσματος είναι εύκολο να ίσως κάποιος να χαρακτηρίσει υπερβολή το ενδεχόμενο της καταστροφής αλλά η ραγδαία επιβράδυνση του ρυθμού σε αυτή τη φάση του αγώνα άνοιξε τη συζήτηση. Μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Από την αρχή του αγώνα δυο ακόμη αθλητές βρέθηκαν στο προπορευόμενο γκρουπ .Κι αν ο Andamlak Belihu από την Αιθιοπία ήταν έκπληξη ως άγνωστος στο ευρύ κοινό(μόλις δεύτερος μαραθώνιος στη καριέρα του), ο Guye  Adola επίσης από την Αιθιοπία μόνο τυχαία δεν φορούσε το νούμερο δυο στην εμφάνιση του. Έχει ατομικό ρεκόρ 2:03:46, έχει κερδίσει τον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2021 αφήνοντας πίσω τον Βekele και το κυριότερο... είναι ο μόνος αθλητής που κατάφερε να κοντράρει τον Εliud Kipchoge έως το 41ο χλμ το 2017. Κι’ όμως άντεξε το ρυθμό μέχρι το 15ο χιλιόμετρο και αναγκάστηκε στη συνέχεια να επιβραδύνει πριν εγκαταλείψει οριστικά τον αγώνα στο 35ο χιλιόμετρο και αφού προηγουμένως κατέληξε να τρέχει με ρυθμό 3:38/χλμ, δηλαδή πιο αργά και από μια μέτριας έντασης προπόνηση.

 

Έτσι λοιπόν γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται ίσως για τα πιο επώδυνα χιλιόμετρα που έχει βιώσει ποτέ σε αγώνα ο Κipchoge προκειμένου να κρατηθεί στο ρυθμό και μαζί στο στόχο του. Από το 14:09 του πρώτου 5αριου αναγκάζεται να επιβραδύνει τόσο στο 8ο και τελευταίο 5αρι που «γράφει» 14:43,δηλαδή μέσο ρυθμό 2:47/χλμ. Ήταν η κρισιμότερη φάση για το αν ο αγώνας θα εξελιχθεί σε καταστροφή και ο μόνος που μπορούσε να το αποτρέψει, ήταν ο ίδιος που το προκάλεσε όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα δηλώνοντας για πρώτη φορά στην δρομική του ιστορία ότι αφέθηκε να παρασυρθεί από το γρήγορο ρυθμό γιατί ένοιωθε καλά. Τα τελευταία 2.195 μέτρα είναι η επιτομή του «mentality». Ενώ έχει επί της ουσίας «σβήσει» δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αφεθεί θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια και τον στόχο, όπως ίσως συνέβη στην Μόντσα το 2017.

Πρόκειται για την καθολική επικράτηση του επί ενός ορατού ενδεχομένου. Εκείνου της καταστροφής. Δεν χωράει στο λεξιλόγιο του. Δεν τον επιτρέπει στον εαυτό του. Θριαμβεύει.

H ανάλυση του παγκόσμιου ρεκόρ: Στο φως όλα τα δεδομένα της τακτικής που οδήγησε από την «καταστροφή» στον θρίαμβο runbeat.gr

Αλλά όλα αυτά μπορούν και συμβαίνουν επειδή είναι ο Εliud Kipchoge. Οποιοσδήποτε άλλος είχε επιχειρήσει μια αντίστοιχων διαστάσεων τρελή κούρσα αν δεν είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει-όπως είδαμε ότι συνέβη με τον Adola-, θα είχε αναγκαστεί να επιβραδύνει ραγδαία- όπως είδαμε ότι συνέβη με τον Μalihu που τελικά έμεινε εκτός βάθρου τερματίζοντας στην 4η θέση.

Ο κορυφαίος όλων των εποχών απέδειξε για μια ακόμη φορά και με αυτόν τον ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο τρόπο γιατί έχει δικαίως κατακτήσει μια θέση την παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι σίγουρα αυτή η αγωνιστική τακτική και για τον ίδιο θα αποτελέσει παράδειγμα προς... αποφυγή για το μέλλον, πόσο μάλλον για οποιονδήποτε άλλο δρομέα, ανεξαρτήτως επιπέδου.

 

Πηγές: 

COROS

NIKE project sub2

INEOS project sub2

BMW-BERLIN-MARATHON