Γυναίκες δρομείς στην Αφρική: Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και ο δρόμος προς την κορυφή (Vid)

 Runbeat Team   16:21 27-12-2021  

Γυναίκες δρομείς στην Αφρική: Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και ο δρόμος προς την κορυφή (Vid)


Μία από τις κορυφαίες ομάδες δρομέων στον κόσμο, η NN Running Team, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε χώρες της Αφρικής, εκεί όπου βρίσκονται και εξαιρετικοί αθλητές τους οποίους έχει στο δυναμικό της.

Στο πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ, η ομάδα παρουσιάζει την ζωή των γυναικών δρομέων σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Κένυα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και τους τρόπους που κατάφεραν να «ξεφύγουν» από την κουλτούρα των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων.





Μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ έκαναν την εμφάνισή τους οι Degitu Azimeraw, Tsehay Gemechu, Tsehay Gemechu, Yalemzerf Yehualaw και Letesenbet Gidey και μίλησαν για τις εμπειρίες που είχαν από μικρή ηλικία, δείχνοντας πως ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι πάντα στρωμένος με… ροδοπέταλα, καθώς χρειάζεται προσπάθεια και θέληση να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια.

Η Degitu Azimeraw λέει στην αρχή του ντοκιμαντέρ: «Στο σπίτι μου οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για προπόνηση, οπότε όταν ήμουν μικρή προσπαθούσα να κάνω προπονήσεις στο σχολείο τα πρωινά». Από την άλλη, η Tsehay Gemechu, αλλά και η Yalemzerf Yehualaw μιλούν για τα πρότυπά τους, με την Tirunesh Dibaba και τον Kenenisa Bekele να αποτελούν παραδείγματα για πολλά νεαρά κορίτσια.

«Είδα αθλητές να τρέχουν στην τηλεόραση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδα την Tirunesh Dibaba να κερδίζει. Όταν ήμουν μικρή ξεκίνησα να λαμβάνω μέρος σε αγώνες, πήγαινα από σχολείο σε σχολείο και έμαθα παραπάνω πράγματα για το τρέξιμο» λέει η Yehualaw.

Κάποιες γυναίκες ήθελαν να γίνουν γιατροί ή πιλότοι, αλλά είδαν τους δρομείς των χωρών τους και θέλησαν να τους μοιάσουν και να ακολουθήσουν τις καριέρες τους. Ένας εξ αυτών ήταν (και συνεχίζει να είναι) ο Kenenisa Bekele, που αποτελεί παράδειγμα για πολλούς νέους δρομείς.

«Θέλω να δουλέψω σκληρά και να φτάσω πολύ ψηλά στην καριέρα μου» τονίζει στη συνέχεια η Zeineba Yimer, με την Azimeraw να μιλάει στη συνέχεια για τις διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν:

«Στην περιοχή μας, είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες να κάνουν προπονήσεις. Έτσι είναι η κουλτούρα. Τα νεαρά κορίτσια συχνά δεν επιτρέπεται να βγουν έξω ή εάν θέλουν να ξεκινήσουν τις προπονήσεις, δεν έχουν την άδεια από τους δικούς τους. Βλέπαμε τα είδωλά μας στην τηλεόραση και θέλαμε κι εμείς να βγούμε έξω. Θέλαμε να φτάσουμε στο επίπεδό τους».

 

Το θετικό είναι ότι πλέον οι γυναίκες δρομείς υποστηρίζονται μεταξύ τους, στα running groups όλοι είναι ίσοι και δημιουργείται ένα πολύ καλό περιβάλλον για δουλειά και προπόνηση. Πλέον είναι πιο εύκολο για τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν το τρέξιμο, μετά και τις επιτυχίες των τελευταίων ετών από συμπατριώτες τους δρομείς, κάτι το οποίο δείχνει ότι ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μία διέξοδο ή μία δεύτερη ευκαιρία για παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μεγάλος στόχος πολλών νεαρών δρομέων στις Αφρικανικές χώρες είναι να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Δείτε παρακάτω το ντομικαντέρ της NN Running Team με τίτλο «NN Running Team Ladies | This is their story»: