Flagstaff: Ο κορυφαίος προορισμός προετοιμασίας για elite μαραθωνοδρόμους

 Πάνος Κατσαρός   15:56 05-07-2022  

Flagstaff: Ο κορυφαίος προορισμός προετοιμασίας για elite μαραθωνοδρόμους


Ένα από τα πιο ανερχόμενα μέρη του κόσμου για προπόνηση κορυφαίου επιπέδου στον μαραθώνιο βρίσκεται στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στην Αριζόνα. Το Flagstaff είναι μία πόλη με πληθυσμό λίγο πάνω από 70.000 κατοίκους και το όνομά της σημαίνει «χωρίς σημαία» και βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για προετοιμασία.

Μία τοποθεσία που θυμίζει αρκετά σε πλεονεκτήματα το «Σπίτι των Πρωταθλητών», το Ίτεν στην Κένυα, το Flagstaff προσελκύει κάθε χρόνο μερικούς από τους κορυφαίους elite μαραθωνοδρόμους του κόσμου που ταξιδεύουν στην πόλη προκειμένου να βρεθούν στο επιθυμητό επίπεδο να κυνηγήσουν τους στόχους τους.

 

Θυμίζουμε μάλιστα ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι, ο Κώστας Γκελαούζος με τον Παναγιώτη Καραΐσκο θα βρίσκονται στο Flagstaff για τους επόμενους περίπου 2,5 μήνες, με σκοπό να δουλέψουν σκληρά για τους επόμενους στόχους τους. «Θα γίνει αρκετά σοβαρή δουλειά, έχοντας ως στόχο το Βερολίνο και να ξεπεράσω τον εαυτό μου με ένα νέο ατομικό ρεκόρ» είπε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Runbeat ο Κώστας Γκελαούζος.

Τι είναι αυτό που κάνει διαφορετικό το Flagstaff;

Το Flagstaff είναι μία τοποθεσία που συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται ένας αθλητής για να δουλέψει σε ιδανικές συνθήκες προκειμένου να έχει και τα ανάλογα οφέλη. Η πόλη των ΗΠΑ βρίσκεται στο… τέλειο υψόμετρο των 2.100 μέτρων, με την επιστήμη να έχει αποδείξει ότι η καλύτερη προπόνηση σε υψόμετρο γίνεται ανάμεσα στα 2.000 και τα 2.500 μέτρα.

 

Το συγκεκριμένο υψόμετρο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους δρομείς να έχουν τις επιθυμητές προσαρμογές στο σώμα τους, αλλά και να έχουν τις κατάλληλες αυξήσεις στην απόδοσή τους, σε αερόβιο και αναερόβιο επίπεδο. Πέραν αυτού, στο Flagstaff υπάρχουν και αρκετά κέντρα προπονήσεων στα οποία οι αθλητές μπορούν να προπονηθούν, ενώ παράλληλα κοντά βρίσκονται κι άλλες αντίστοιχες τοποθεσίες για προπόνηση.

Flagstaff: Ο κορυφαίος προορισμός προετοιμασίας για elite μαραθωνοδρόμους runbeat.gr

Στο Flagstaff επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στους 10 και τους 25 βαθμούς Κελσίου. Οι τοποθεσίες που υπάρχουν στο Flagstaff είναι εξαιρετικές για κάθε είδους προπόνησης, καθώς ο δρομέας μπορεί να βρει πάρκα, κοντινά βουνά για trail προπόνηση, μονοπάτια, πεζοδρόμια, αλλά και στάδιο με στίβο. Ενδεικτικά, εξαιρετικές τοποθεσίες για προπόνηση θεωρούνται το Fort Tuthill County Park, το Mount Elden, αλλά και η διαδρομή του μαραθωνίου του Flagstaff που γίνεται με πολλές συμμετοχές στην πόλη.

Flagstaff: Ο κορυφαίος προορισμός προετοιμασίας για elite μαραθωνοδρόμους runbeat.gr

Ένα ακόμα θετικό της πόλης είναι ότι οι συνθήκες ζωής και οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν είναι σε πολύ καλό επίπεδο, με τους δρομείς που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί να μην αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με το Ίτεν που αναφέραμε στην αρχή, όπου οι αθλητές καλούνται να συνηθίσουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Τέλος, σε κοντινή απόσταση από το Flagstaff υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα για τις ημέρες που οι δρομείς παίρνουν ρεπό, με το Grand Canyon να είναι ένα από αυτά.