Έτσι δοκιμάζονται τα παπούτσια τρεξίματος πριν βγουν στην αγορά

 Runbeat Team   11:33 05-03-2021  

Έτσι δοκιμάζονται τα παπούτσια τρεξίματος πριν βγουν στην αγορά


Τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρεξίματος και του αθλητισμού γενικότερα, με τις εταιρίες υπόδησης να δίνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος σε αυτά, πριν τα βγάλουν στην αγορά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα παπούτσια είναι σε θέση να βελτιώσουν τις επιδόσεις ενός αθλητή, λειτουργώντας ως ένα απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας. Κάθε αθλητικό ζευγάρι παπούτσια περνάει από ειδικούς ελέγχους πριν διοχετευθεί στην αγορά, με τρία να είναι τα βασικά στάδια των εργαστηριακών τεστ που διεξάγονται. Πάμε να δούμε πως μας το παρουσιάζει ο Jared Ward από το εργαστήριο της εταιρίας Saucony.

1) Έλεγχος του μεταβολικού κόστους

Ένα αρκετά σημαντικό τεστ για να καταλάβει η κάθε εταιρεία αν το προϊόν της θα είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλων εταιρειών ή παλαιότερων δικών της μοντέλων, είναι το πως θα επηρεάσει τον μεταβολισμό του αθλητή που τα φοράει. Σε αυτό το επίπεδο δοκιμών, ελέγχεται εργαστηριακά το πόσο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα του ατόμου που φοράει τα παπούτσια για να τρέξει, σε σχέση με κάποιο άλλο ζευγάρι. Όπως είναι λογικό, οι εταιρίες υπόδησης επιδιώκουν την καλύτερη ανατομία στα παπούτσια τους, με σκοπό τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας του αθλούμενου.

2) Η κίνηση

Στα εργαστήρια των εταιριών (και όπως βλέπουμε στην ανάρτηση του Ward σ' αυτό της Saucony) εξετάζεται επίσης η κατασκευή των παπουτσιών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ειδικών αισθητήρων που συνδέονται στο σώμα του αθλητή και αναλύουν το μήκος διασκελισμού, τον ρυθμό διαβάθμισης, και τις δυνάμεις της γης σε σχέση με τη θέση σώματος του αθλητή. Η κίνηση που προσφέρει το κάθε παπούτσι ξεχωριστά έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αλλαγή στις προπονήσεις ενός αθλητή, αφού κάθε παπούτσι είναι διαφορετικό και ο κάθε δρομέας χρειάζεται χρόνο για να το συνηθίσει, είτε είναι επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης.

3) Η Ηλεκτρομυογραφία (EMG)

Η ηλεκτρομυογραφία (EMG) μετρά την απόκριση των μυών μέσω της ηλεκτρικής δραστηριότητας στη διέγερση των μυών ενός νεύρου. Το συγκεκριμένο τεστ, γίνεται από τις εταιρίες σε άτομα που χρησιμοποιούν τα παπούτσια τους πριν κυκλοφορήσουν, με σκοπό την εύρεση των μυών που θα επηρεαστούν περισσότερο με τη χρήση τους. Για να γίνει το τεστ, εισάγονται ειδικές βελόνες στο σώμα του ατόμου που τις δοκιμάζει, οι οποίες σε συνδυασμό με αισθητήρες εμφανίζουν στον παλμογράφο την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών μέσω κυμάτων. Η EMG δηλαδή εξετάζει κυρίως τους μύες που θα επηρεαστούν περισσότερο όταν ένας αθλητής αλλάξει παπούτσια και επιλέξει εκείνα που πρόκειται να κυκλοφορήσει η εκάστοτε εταιρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι αθλητές έχουν παραδεχτεί πως μετά από έναν Μαραθώνιο αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι από ότι έκαναν 5 χρόνια πριν, γεγονός το οποίο συμβαίνει λόγω των λεγόμενων και «super shoes», που κυκλοφορούν κατά καιρούς οι εταιρίες υπόδησης. Αυτό δείχνει πως η τεχνολογία στα αθλητικά παπούτσια έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται να προχωρήσει ακόμα περισσότερο με την πάροδο των ετών.

Δείτε την ανάρτηση του Jared Ward από το εργαστήριο της εταιρίας Saucony: