Ερευνητές: «Τρέξτε έστω ένα Μαραθώνιο και οι αρτηρίες σας θα γίνουν 4 χρόνια νεότερες!»

 Runbeat Team   19:51 18-09-2021  

Ερευνητές: «Τρέξτε έστω ένα Μαραθώνιο και οι αρτηρίες σας θα γίνουν 4 χρόνια νεότερες!»


Μία ακόμα επιστημονική απόδειξη ότι το τρέξιμο και συγκεκριμένα, οι μαραθώνιοι μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη παρουσίασε το «Journal of the American College of Cardiology». Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη των ερευνητών, το να τρέχει κάποιος μαραθώνιο για πρώτη φορά στη ζωή του μπορεί να «αντιστρέψει τις συνέπειες που έχει ο χρόνος στα αιμοφόρα αγγεία του».

Αυτό σημαίνει πως οι αρτηρίες ενός ατόμου που τρέχει για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, ουσιαστικά γίνονται τέσσερα χρόνια νεότερες! Για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά από νέους μαραθωνοδρόμους που έλαβαν μέρος στον μαραθώνιο του Λονδίνου το 2016 και το 2017.

 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 138 υγιείς άνθρωποι και εξετάστηκαν για έξι μήνες, όσο δηλαδή έκαναν την προετοιμασία τους για να τρέξουν, αλλά και για τρεις εβδομάδες αφού τερμάτισαν. Οι ερευνητές του «Journal of the American College of Cardiology» κατάλαβαν ότι όλη αυτή η διαδικασία κατάφερε να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη δυσκαμψία της αορτής, συνεπώς αυτό οδηγεί και στο συμπέρασμα για τις «νεότερες» αρτηρίες.