Επιστρέφει με πέντε αγώνες το Taygetos Challenge στις 27/03/2022

 Runbeat Team   11:01 15-12-2021  

Επιστρέφει με πέντε αγώνες το Taygetos Challenge στις 27/03/2022


Μετά από δύο χρόνια η διοργάνωση Taygetos Challenge επιστρέφει το διήμερο 26-27 Μαρτίου 2022 με τη διεξαγωγή πέντε αγώνων για όλα τα… γούστα. Η πανδημία του covid 19 ανάγκασε τους διοργανωτές να αναβάλουν τους αγώνες τόσο το 2020 όσο και το 2021, όμως όλα δείχνουν ότι το 2022 θα διεξαχθούν κανονικά.

Η προκήρυξη βρίσκεται ήδη στη δημοσιότητα, ενώ έχουν ανοίξει και οι εγγραφές, τις οποίες μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι ηλεκτρονικά στη σελίδα: https://www.taygetoschallenge.com/oi-agones/

 

Προάγγελος τους κυρίως μενού αποτελεί και φέτος ο αγώνας των 650μ. Vertical Speed, ο οποίος πραγματοποιείται το Σάββατο 26/3 στις 15:00 με τη συμμετοχή όσων θα μετέχουν σε κάποιο αγώνα της Κυριακής να είναι υποχρεωτική. Επίσης είναι ανοικτός και για όσους θέλουν να τρέξουν μόνο αυτή τη μικρή απόσταση.

Την Κυριακή 27/3 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αγώνες με βασικό των Taygetos Marathon που ξεκινά στις 8π.μ. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 37χλμ με 2300μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς.

Ακολουθούν ο Taygetos Experience απόστασης 20χλμ με 1150μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς, ο Taygetos Basic απόστασης 10χλμ με 500μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς και ο Fun απόστασης 5χλμ με 150μ.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη:

«Οι διαδρομές του αγώνα ακολουθούν άσφαλτο, πετρόχτιστα καλντερίμια, μονοπάτια, βατούς χωματόδρομους, φαράγγια και βράχινο πεδίο. Είναι σηματοδοτημένες σε όλο τους το μήκος και δεν απαιτούν γνώσεις προσανατολισμού. Στη συνέχιση της σωστής διαδρομής βοηθά η κανονική σηματοδότηση των μονοπατιών (χρωματιστές ενδείξεις σε βράχους) καθώς και το φυσικό τους ανάγλυφο όπου υπάρχει. Επιπλέον, θα υπάρχουν ταινία έργου και ταμπελάκια κατεύθυνσης- μεταβολής πορείας.

Διαδικαστικά αγώνα

Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 26 Μαρτίου και Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Στις 26 Μαρτίου θα γίνει ο Vertical Speed με ώρα εκκίνησης 15.00 και στις 27 Μαρτίου θα γίνουν οι Marathon, Experience και Basic με ώρα εκκίνησης 08:00

Το κόστος συμμετοχής για την καθεμία κατηγορία ορίζεται ως εξής:

35€ για τους αγώνες Vertical & Marathon

25€ για τους αγώνες Vertical & Experience

15€ για τους αγώνες Vertical & Basic

10€ για τον αγώνα Fun.

Στην περίπτωση που κάποιος αθλητής θελήσει να τρέξει σε ένα μόνο αγώνα το αντίτιμο συμμετοχής παραμένει το ίδιο.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων για τη διοργάνωση εξαρτάται από την ισχύουσα ΚΥΑ και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σχετικά με τον COVID-19, για αθλητικά γεγονότα σε ανοιχτούς χώρους.

Ο κάθε αθλητής φέρει την υποχρέωση κατά την εγγραφή του στη Γραμματεία του αγώνα να έχει μαζί του ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών ή PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών.

Ο κάθε αθλητής φέρει την υποχρέωση να έχει τον αριθμό συμμετοχής του στο μπροστινό μέρος της μπλούζας του. Ο αριθμός απαγορεύεται να αλλοιωθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχουν ενδιάμεσα 3 σημεία ελέγχου χρόνου.

Όσον αφορά στα χρονικά όρια του αγώνα, υφίσταται ένα χρονικό όριο αποκλεισμού μόνο για τη μεγάλη διαδρομή των 37 χλμ και βρίσκεται στον 4ο σταθμό (20 χλμ), όπου οι αθλητές θα πρέπει να έχουν περάσει μέχρι τις 13:00. Ο αγώνας κλείνει 9 ώρες μετά την εκκίνηση. Οι αθλητές που για οποιοδήποτε λόγο εγκαταλείπουν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον κριτή στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από το όριο των 9 ωρών κρίνεται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα και θεωρούνται άκυροι.

 Ασφάλεια αθλητών και έλεγχος αγώνα

Κατά την προσπάθεια προσπέρασης από έναν συναθλητή, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος, όταν αισθανθεί ότι προσεγγίζεται από κάποιον γρηγορότερο, εφόσον ζητηθεί, να τραβηχτεί στην άκρη, ώστε η προσπέραση να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.

Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μπατόν, χάρτη, πυξίδα, GPS, κινητό τηλέφωνο. Απαγορεύεται η όποια εξωτερική βοήθεια ή ακόμη και η τεχνητή υποβοήθηση αθλητών μεταξύ τους.

Για την αναπλήρωση υγρών των αθλητών, θα υφίστανται 5 σταθμοί τροφοδοσίας, όπου θα προσφέρονται στους αθλητές νερό, γλυκά και αλμυρά σνακ και τζελάκια ενέργειας.

Υπάρχουν 6 σταθμοί ελέγχου, από όπου οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να καταγραφούν από τους κριτές. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό ελέγχου κρίνεται άκυρος.

Οι αθλητές δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένο εξοπλισμό. Συστήνεται, ωστόσο, να φέρουν μαζί τους ένα μικρό σακίδιο, αντιανεμικό, στερεά τροφή, ασκό νερού, ελαστικό επίδεσμο, σφυρίχτρα και κινητό τηλέφωνο.

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη οποιουδήποτε απορρίμματος ή υλικού συσκευασίας κατά μήκος της διαδρομής.

Για την αποφυγή οποιουδήποτε απρόοπτου περιστατικού, η διοργανώτρια επιτροπή επιτηρεί τη διαδρομή και προσφέρει ιατρική βοήθεια σε αθλητές που το χρειαστούν. Σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκεται κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, ομάδα Διάσωσης, γιατρός, φυσικοθεραπευτής και ασθενοφόρο.

 Γενικοί κανονισμοί

Αποποίηση ευθύνης: Η διοργανώτρια επιτροπή δεν ευθύνεται για το θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των συμμετεχόντων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον, έχουν την απαραίτητη εμπειρία ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτούς και ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν. Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να προβαίνει τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να μην επιτρέψει σε κάποιον αθλητή να ολοκληρώσει τον αγώνα, αν υπάρξει σχετική γνωμάτευση του γιατρού του αγώνα.

Η διοργανώτρια επιτροπή φέρει το δικαίωμα τροποποίησης της διαδρομής εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια του αγώνα. Επίσης, είναι πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα ή η ματαίωση αυτού λόγω κακοκαιρίας ή ανωτέρας βίας.

Ενστάσεις μπορούν να γίνουν μόνο από τον ίδιο τον αθλητή και μόνο 30 λεπτά το αργότερο μετά τον τερματισμό. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων είναι τελική.

Η επιτροπή του αγώνα, αρμόδια για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ένσταση είναι: ο Διευθυντής αγώνα, ο Υπεύθυνος χάραξης της διαδρομής, ο Υπεύθυνος ασφάλειας και ο Υπεύθυνος κριτών.

Με την εγγραφή στον αγώνα, κάθε αθλητής επιτρέπει τη φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση αυτού, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και κατά τη διάρκεια της απονομής, για διαφημιστικούς σκοπούς.

 Ποινές

Η Διοργανώτρια Επιτροπή φέρει το δικαίωμα αποκλεισμού κάποιου αθλητή, εφόσον λάβουν χώρα οι ακόλουθες παραβιάσεις:

*Μη προσκόμιση ή αλλοίωση του αριθμού συμμετοχής του αθλητή

*Αξιοποίηση εξωτερικής βοήθειας

*Αξιοποίηση μηχανοκίνητου βοηθητικού μέσου

*Ρίψη απορριμμάτων στη διάρκεια της διαδρομής

*Παρεμπόδιση άλλου αθλητή

*Αντιαθλητική συμπεριφορά

*Μη συμμόρφωση με τις οδηγίες των κριτών

*Αγένεια και ανάρμοστη συμπεριφορά προς την οργανωτική επιτροπή, τους κριτές, τους εθελοντές, τη γραμματεία.

*Μη παρουσία σε σταθμό ελέγχου.

*Χρήση απαγορευμένων ουσιών ή ναρκωτικών

*Άρνηση για έλεγχο

*Άρνηση εξέτασης από γιατρό της διοργάνωσης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα.

*Εγκατάλειψη του αγώνα και μη ενημέρωση κριτή επιφέρει αποκλεισμό από κάθε μελλοντική διοργάνωση.

 Έπαθλα

Oι νικητές του Taygetos Challenge προκύπτουν από τα αποτελέσματα και των δύο αγώνων με το σύστημα πόντων το οποίο ορίζεται ως εξής: 1ος -100, 2ος -90, 3ος -82, 4ος -76, 5ος -72, 6ος -70, 7ος -69, 8ος -68 κ.ο.κ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο αθλητών τα αποτελέσματα θα βγουν με βαθμούς χρόνου οι οποίοι προκύπτουν από τον τύπο:

Βαθμοί χρόνου= Χρόνος πρώτου/ Χρόνο αθλητή*100.

Οι τρεις πρώτοι νικητές των κατηγοριών θα πάρουν κύπελλο και μετάλλιο. Μετάλλιο δίνεται σε όλους που θα τερματίσουν στο χρονικό όριο των 9 ωρών.

Δώρα των χορηγών, εφόσον υπάρχουν, θα μοιραστούν σε κλήρωση, που θα γίνει με τον αριθμό συμμετοχής, μετά το πέρας των απονομών και θα βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης.

 Η διοργανώτρια επιτροπή τηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε καμία περίπτωση, η οποιαδήποτε αλλαγή δε θα αλλοιώνει το ύφος του αγώνα».