Εξετάζεται από το δικαστήριο η σχέση της Nike με την Ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ

 Runbeat Team   18:45 03-12-2021  

Εξετάζεται από το δικαστήριο η σχέση της Nike με την Ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ


Υπό διερεύνηση βρίσκεται η οικονομική σχέση της Nike και του USA Track and Field. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Runner’s World, η Εισαγγελία της Περιφέρειας της Κολούμπια έχει ζητήσει σχετικά έγγραφα σχετικά με τον USATF, το διοικητικό του συμβούλιο, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τρεις εταιρίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Nike.

 

Nike και USATF είχαν μία οικονομική συμφωνία ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανακοινώθηκε το 2014 και ξεκίνησε το 2017. Η συγκεκριμένη συνεργασία φαίνεται αρκετά ύποπτη στις αρχές, καθώς το μπάτζετ του τμήματος μάρκετινγκ της ομοσπονδίας ανέβηκε στα 22 εκ. δολάρια το 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στελέχη του USATF λάμβαναν αρκετά εκατομμύρια, ενώ αθλητές της ομοσπονδίας αναγκαζόντουσαν να αποσυρθούν από την ενεργό δράση καθώς δεν είχαν συμβόλαιο.

Στην κλήτευση του δικαστηρίου υπάρχουν ακόμα δύο εταιρίες. Ο λόγος για την «Bevilacqua Helfant Ventures LLC», η οποία ανήκει σε δύο πρώην εργαζόμενους της Nike που είχαν διαπραγματευτεί για τη συμφωνία, τους  Chris Bevilacqua και Adam Helfant. Η τρίτη εταιρία η οποία εμπλέκεται είναι η «Matchbook Creative», που συνδέεται με τον CEO του USATF Max Siegel. Τα έσοδα του Siegel έχουν ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας έως και 1.197.000 δολάρια το 2019, δηλαδή 400.000 δολάρια παραπάνω από όσα λαμβάνει ο αντίστοιχος CEO στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ. Τα έσοδα του USATF ήταν 33.7 εκ. δολάρια, ενώ της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής ήταν 193.6 εκ. δολάρια.

 

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην αθλητική κοινότητα των ΗΠΑ, καθώς πολλοί αθλητές αναγκάστηκαν να ζήσουν χωρίς σημαντικές χορηγίες, ενώ στελέχη της ομοσπονδίας κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι κατά χιλιάδες και εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: runnersworld.com