Ειδική επιτροπή θα αναδείξει την κορυφαία στιγμή fair play στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον

 Runbeat Team   13:24 15-07-2022  

Ειδική επιτροπή θα αναδείξει την κορυφαία στιγμή fair play στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον


Μία ξεχωριστή επιτροπή, η οποία θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις στιγμές fair play του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Όρεγκον έχει ήδη δημιουργηθεί με στόχο να βραβευτεί η κορυφαία στιγμή ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Η Διεθνής Επιτροπή fair play (CIFP), σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, θα αναζητήσει τις στιγμές που θα αποτελούν την επιτομή του ευ αγωνίζεσθαι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με σκοπό την αναγνώριση ενός αθλητή ή μίας στιγμής.

Ήδη έχει συσταθεί μία επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη της CIFP και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ενώ στην ψηφοφορία θα μπορεί να πάρει μέρος και το κοινό. Κατά τη διάρκεια του επόμενου 10ημέρου οι φίλαθλοι θα μπορούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της World Athletics να επιλέγουν τη στιγμή που κατά την άποψή τους αποτελεί παράδειγμα του ευ αγωνίζεσθαι. Οι επιλογές του κοινού και οι αντίστοιχες της επιτροπής θα καθορίσουν τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Fair Play. Ο νικητής θα αποκαλυφθεί στα World Athletics Awards αργότερα μέσα στη χρονιά.

 

Η CIFP ιδρύθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια για να προωθήσει τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι στον αθλητισμό, δηλαδή τον δίκαιο ανταγωνισμό, σεβασμό, φιλία, ομαδικό πνεύμα, ισότητα και αθλητισμό χωρίς ντόπινγκ. Τιμά όσους σέβονται τους γραπτούς και άγραφους κανόνες του αθλητισμού, που περιλαμβάνουν την ακεραιότητα, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα, τη φροντίδα, την αριστεία και τη χαρά, και που αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους, εντός και εκτός γηπέδου.

Από τότε που ο Willye White τιμήθηκε για πρώτη φορά από την International Fair Play Trophy το 1965, ακολούθησαν και άλλοι αθλητές του στίβου για το ευ αγωνίζεσθαι. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εννέα τέτοια βραβεία.

Ο Braima Dabo από τη Γουινέα ήταν ο τελευταίος αποδέκτης του βραβείου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον τελικό των 5000 μέτρων στη Ντόχα το 2019, ο συναθλητής του Jonathan Busby από την Αρούμπα δυσκολευόταν στα τελευταία μέτρα και ο Dabo θυσίασε τον δικό του αγώνα για να υποστηρίξει και να βοηθήσει τον Busby να περάσει τη γραμμή τερματισμού.

«Μετά την κατάκτηση του βραβείου fair play το 2019, είχα τεράστια υποστήριξη και δεν ήταν κάτι που περίμενα. Η μεγαλύτερη έκπληξή ήταν όταν βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας με το Μετάλλιο της Αξίας. Έλαβα και υποτροφία από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Bragança που μου επέτρεψε να συνεχίσω τις σπουδές μου και τώρα τελειώνω το μεταπτυχιακό μου. Το βραβείο Fair Play είναι μια υπέροχη ανάμνηση που θα λατρεύω για πάντα, αλλά η ζωή συνεχίζεται και τώρα ανυπομονώ για τις μεγαλύτερες χαρές με τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού», εξομολογήθηκε ο Braima Dabo.

Η κριτική επιτροπή, η οποία θα αναδείξει την κορυφαία στιγμή fair play του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Όρεγκον αποτελείται από τους εξής:

Sunil Sabharwal (ΗΠΑ) Γενικός Γραμματέας, CIFP

Kory Tarpenning (MON) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, CIFP

Jon Ridgeon (GBR) Μέλος τη Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Ximena Restrepo (COL) Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Ναόκο Τακαχάσι (JPN) Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου το 2000

Jackie Joyner-Kersee (ΗΠΑ) τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης

Valerie Adams (NZL) Επίτροπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου

Patrick Sang (KEN) δύο φορές «ασημένιος» πρωταθλητής κόσμου στο στιπλ και κορυφαίος προπονητής