Δημήτρης Οικονόμου: Ο πρωταθλητής παρατριάθλου διδάσκει και εντός και εκτός σχολικών αιθουσών

 Νίκη Μηλιαράκη   13:06 28-10-2021  

Δημήτρης Οικονόμου: Ο πρωταθλητής παρατριάθλου διδάσκει και εντός και εκτός σχολικών αιθουσών


Ο Δημήτριος Οικονόμου πριν από 12 χρόνια ήταν ένας νεαρός εκπαιδευτικός χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς. Ένα ατύχημα που είχε με την μοτοσικλέτα του όμως το 2009 άλλαξε για πάντα τη ζωή του.

Το τροχαίο του άφησε μία αναπηρία στην ποδοκνημική. Όχι τόσο σοβαρή, ωστόσο, αρκετή για να του αναστατώσει τη ζωή και να του φέρει μεγάλη απογοήτευση τουλάχιστον στην αρχή. Ο αθλητισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καταφέρει και πάλι να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να αλλάξει ρότα στην πορεία του.

Όπως εξομολογείται στο «Runbeat.gr» ο πρωταθλητής Ελλάδας στο τρίαθλο στην κατηγορία PTS5, «το 2009 είχα ένα ατύχημα με την μοτοσικλέτα μου. Αυτό μου έδωσε το κίνητρο για να ασχοληθώ με το αθλητισμό. Ξεκίνησα με την κολύμβηση επειδή έχω μία αναπηρία στο πόδι στο κάτω άκρο στην ποδοκνημική. Ήθελα να το δοκιμάσω να δω εάν είχα ενοχλήσεις. Δεν είχα ενοχλήσεις οπότε το ξεκίνησα από εκεί. Σιγά-σιγά μπήκε στην καθημερινότητά μου και το ποδήλατο, είδα ότι μου αρέσει και με το να καταφέρνω σιγά-σιγά πράγματα ήταν σαν να επανακτώ- εντός εισαγωγικά- την παλιά μου ζωή. Αν και δεν έκανα αθλητισμό πριν το ατύχημα».

Μετά το ατύχημα, πάντως, ο αθλητισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. «Όταν έχεις ένα εμπόδιο που σε περιορίζει στον αθλητισμό και το ξεπερνάς αυτό σου δίνει μεγάλη πίστη και θέληση για να το συνεχίσεις. Είχα και απεριόριστο χρόνο για να ασχοληθώ οπότε το συνέχισα, δοκίμασα και το τρέξιμο που πραγματικά λίγο με δυσκολεύει και το συνδύασα ερασιτεχνικά. Ήρθα σε επαφή με τεχνικούς Ομοσπονδιακούς, με είδαν είπαμε να το ξεκινήσουμε λίγο πιο πειθαρχημένα και μεθοδικά και το καθιέρωσα στο τρίαθλο που πλέον είναι τρόπος ζωής για μένα. Δεν μπορώ δηλαδή να διανοηθώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο πέραν του τρίαθλου».

Παράλληλα με το τρίαθλο αγωνίζεται και σε αγώνες ποδηλασίας και κολύμβησης, αλλά το κάνει κυρίως στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το κύριο αγώνισμά του. Όπως εξηγεί «δε γεννήθηκα για να γίνω πρωταθλητής και να μετέχω σε Ολυμπιάδες. Το κάνω ξεκάθαρα για την υγεία μου για να έχω μία παρακαταθήκη μελλοντικά για την υγεία μου. Στόχος μου είναι να γίνομαι όλο και καλύτερος. Εάν αυτή η επίδοση μου αργότερα είναι ανταγωνιστική και εκτός συνόρων τότε γιατί να μην επιδιώξω και μία πρόκριση σε κάτι πιο διεθνές, Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο ή Ολυμπιάδα. Βασική προϋπόθεση είναι η επίδοσή μου να είναι τέτοια που να μπορώ να ανταπεξέλθω κι εκεί».

Μερικές φορές πρέπει να μας ταρακουνήσει για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όπως φαίνεται ο Δημήτρης Οικονόμου το έζησε αυτό στην κυριολεξία. «Θεωρώ ότι το ατύχημα μου έκανε καλό. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί μετά από ένα σοβαρό ατύχημα υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας που σε καθηλώνει. Βέβαια το ξεπέρασαν σχετικά γρήγορα και μετά άρχισα να πεισμώνω με αυτό που έχω και επιδίωξα κυρίως μέσα από τον αθλητισμό να το ελέγξω. Κι αν αυτό με πάει κάπου ψηλά είναι καλοδεχούμενο».