Ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά στο τρέξιμο; Τι να διαλέξω;

 Runbeat Team   11:31 22-02-2021  

Ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά στο τρέξιμο; Τι να διαλέξω;


Η σημασία της μουσικής είναι αρκετά μεγάλη για πολλούς από εμάς τους δρομείς, αφού μπορεί να μας δώσει μία έξτρα ώθηση για να συνεχίσουμε ή να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Ως γνωστόν, υπάρχουν δύο είδη ακουστικών.

Τα λεγόμενα και headsetsή headphones χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα ενσύρματα (με καλώδιο) και τα ασύρματα (με συνδεσιμότητα Bluetooth). Πριν προχωρήσουμε όμως στην αγορά ακουστικών, καταλυτικό ρόλο στην επιλογή μας παίζει η συσκευή στην οποία τα συνδέσουμε, αφού πλέον έχουν κυκλοφορήσει κινητά τα οποία δεν διαθέτουν audiojack, δηλαδή θύρα ακουστικών, ενώ υπάρχουν και άλλα, παλαιότερα ίσως μοντέλα που δεν διαθέτουν Bluetooth.Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα νέο ζευγάρι ακουστικά, όσον αφορά στο αν θα είναι ενσύρματα ή ασύρματα. Πάμε να δούμε τους λόγους που τα ενσύρματα ακουστικά είναι καλύτερη επιλογή, ενώ στη συνέχεια θα εξετάσουμε και τα Bluetooth.

Με τα ακουστικά που συνδέονται με τη συσκευή μας με καλώδιο, σίγουρα δεν θα πρέπει να μας απασχολεί η διάρκεια μπαταρίας τους, αφού πολύ απλά, τα ενσύρματα ακουστικά δεν χρειάζονται φόρτιση, καθώς «τραβούν» ενέργεια απευθείας από τη συσκευή μας. Ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ακουστικά τα οποία ενσωματώνουν κάποια ειδική τεχνολογία noisecancelationκαι χρειάζονται μπαταρία, αν αυτή εξαντληθεί, τα ακουστικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Επίσης, μία κύρια διαφορά των ενσύρματων ακουστικών με τα ασύρματα, είναι ότι στην περίπτωση των ακουστικών με καλώδιο, έχουμε συνήθως καλύτερη ποιότητα ήχου, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς αυτό διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Όσον αφορά τα κόστη που μπορεί να έχουμε, κυκλοφορούν ακουστικά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, από πολύ φθηνά έως πολύ ακριβά, όμως σε γενικές γραμμές είναι πιο εύκολο να βρούμε καλά ενσύρματα ακουστικά σε χαμηλή τιμή.

Στην… αντίπερα όχθη, υπάρχουν τα Bluetooth ακουστικά, για τα οποία υπάρχουν επίσης πολλοί λόγοι να τα επιλέξουμε. Αρχικά, τα ασύρματα ακουστικά είναι πιο βολικά, ειδικά για έναν δρομέα. Δεν θα έχουμε καλώδια να μπλέκονται ανάμεσα στα χέρια μας, ενώ θα έχουμε μία αίσθηση «ελευθερίας» κατά κάποιο τρόπο, όσο αθλούμαστε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το τρέξιμο, αφού σχεδόν σε όλα τα αθλήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά, αφού αποδεσμεύει τα χέρια μας. Κάτι το οποίο για άλλους είναι σημαντικό και για άλλους όχι, είναι το στιλ το οποίο προσδίδουν τα ασύρματα ακουστικά. Πλέον, με την άνθιση της τεχνολογίας των ασύρματων ακουστικών, πολλά άτομα τα χρησιμοποιούν κατά κάποιο τρόπο για βελτίωση του στιλ και της εμφάνισής τους, του sport out fit τους δηλαδή. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αθλητικά Bluetoothακουστικά είναι σε μεγάλο ποσοστό sweatproof, waterproof και άλλα, γεγονός το οποίο σημαίνει πως έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις που τα προστατεύουν από τον ιδρώτα, το νερό και γενικότερα τις δύσκολες καιρικές και φυσικές συνθήκες.

Υπάρχει και η… ενδιάμεση λύση, αυτή των ακουστικών που ναι μεν είναι ασύρματα, αλλά έχουν και καλώδιο. Αυτές οι συσκευές είναι Bluetooth και ουσιαστικά έχουν καλώδιο για να κρατούν τα ακουστικά σαν «ένα», να είναι δηλαδή μία συσκευή για να μην υπάρχει η πιθανότητα να χαθούν.Κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε και με τους δύο τύπους ακουστικών (εκτός από το να ακούμε μουσική προφανώς) είναι να μιλάμε στο τηλέφωνο, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Αφού λοιπόν καταλήξουμε στο τι ακουστικά θα πάρουμε, κάνουμε την κατάλληλη έρευνα αγοράς, εξετάζουμε πως ακριβώς θέλουμε να είναι τα ακουστικά μας (in-ear, over-ear, open-ear) και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μας, προχωράμε στην αγορά.