Άσθμα και προπόνηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

 Runbeat Team   19:32 14-01-2021  

Άσθμα και προπόνηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε!


Ένα έχετε άσθμα τότε θα ξέρετε ότι δεν είναι πολύ εύκολο να ασκηθείτε πολύ ώρα ή σε μεγάλη ένταση.

Το άσθμα μπορεί να σας «επιτεθεί» ανά πάσα ώρα και στιγμή με την έντονη άσκηση να ενισχύει την παρουσία του. Ακόμη και αν δεν πάθετε κάποια κρίση άσθματος μόνο η σκέψη μπορεί να σας ωθήσει μακριά από το τρέξιμο.

Τι είναι το άσθμα;

Προκαλείται από τη σύσφιξη των μυών γύρω από τους αεραγωγούς με τους ίδιους να φλεγμονώνονται, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Κάθε ασθματικός το βιώνει διαφορετικά και τα αίτια μπορεί να προέλθουν από τον καπνό, τη γύρη, τη σκόνη, ένα ζώο, τον κρύο αέρα ή την άσκηση. Εάν σας προκληθεί μια κρίση άσθματος μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια, σφίξιμο ή συριγμό, με τους πνεύμονες κάποιες φορές να αισθάνονται κουρασμένοι. Ένας δρομέας που πάσχει από άσθμα θα μπορούσε να εκδηλώσει την κατάστασή του χάρη σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες.

Άσθμα και προπόνηση

Εάν έχετε πάθει κρίση άσθματος αρκετές φορές ενώ προπονήστε, πιθανότατα έχετε άσθμα που προκαλείται από άσκηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή με την αναπνοή γρηγορότερα, οι πνεύμονες ερεθίζονται είτε από ψυχρότερο ή λιγότερο υγρό αέρα.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι άσθμα που προκαλείται από άσκηση. Το άσθμα σας μπορεί να προκαλείται μόνο από καπνό ή γύρη. Σε αυτήν την περίπτωση, το τρέξιμο δεν θα σας επηρεάσει.

Εάν το τρέξιμο προκαλεί κρίση, δεν χρειάζεται να σταματήσετε. Αρκετοί δρομείς παίρνουν φάρμακα μόνο σε περίπτωση φλεγμονής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της επίθεσης, λίγα λεπτά βαθιάς αναπνοής μπορούν να την αντιστρέψουν επίσης. Τέλος, εάν ο κρύος αέρας είναι ερεθιστικός, το χειμώνα, φορέστε θερμότερο λαιμό γύρω από το στόμα για να διατηρήσετε την υγρασία.

Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν πνευμονολόγο και να ζητήσετε μαζί του για τις κρίσεις άσθματος. Ο ειδικός θα μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τις προκαλεί και με την κατάλληλη ιατρική χορήγηση να σας βοηθήσει να το ξεπεράστε, ώστε να μπορείτε να ευχαριστηθείτε την προπόνηση σας.