Από μικροί… στο τρέξιμο

 Runbeat Team   13:02 13-01-2021  

Από μικροί… στο τρέξιμο


Για τα παιδιά το παιχνίδι είναι τρόπος ζωής και έκφρασης. Όταν παίζουν κινούνται ασταμάτητα και δεν κουράζονται ποτέ! Τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις και είναι πραγματικά χαρούμενα. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να εντάξετε το τρέξιμο στη ζωής τους;

Το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Όταν ένα παιδί έχει το πρότυπο του δρομέα, τότε είναι πολύ πιθανόν να μπορεί να ενταχθεί σε αυτή τη συνήθεια ευκολότερα.

Ξεκινήστε σταδιακά τη ένταξη του στην άσκηση. Μην ξεχάσετε ότι αν από παιχνίδι το τρέξιμο γίνει υποχρέωση ίσως να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα και να το απομακρύνετε από την άθληση όσο μεγαλώνει.

Αρχίστε κάνοντας περπάτημα και με την πάροδο των ημερών περπατοτρέξιμο για μια μικρή απόσταση. Μετά την ηλικία των 7 ετών αυξήστε σταδιακά την απόσταση. Τα παιδιά που είναι στην εφηβεία μπορούν να τρέξουν έως και 10 χιλιόμετρα. Όλα βέβαια εξαρτώνται από την ηλικία, τον τύπο τρεξίματος και την διάθεση του παιδιού.

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το τρέξιμο θεωρείτε όταν έχει συμπληρώσει τα 11 έτη, όπου έχει ήδη αναπτύξει συντονισμό στην κίνηση και ισορροπία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μέχρι την ηλικία των 12 ετών δύσκολα το παιδί θα μπει σε πειθαρχημένο πρόγραμμα, ενώ στην εφηβεία η προπόνηση είναι πιο δομημένη. Ωστόσο οι αποστάσεις δεν πρέπει να είναι τέτοιες που να κάνουν ζημιά στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

Μην έχετε απαίτηση από το παιδί να τα κάνει όλα σωστά με την πρώτη φορά και μην το πιέσετε να τρέχει ασταμάτητα σε ένα πεζοδρόμιο για να προπονηθεί. Μπορείτε για αρχή να κάνετε μια εξόρμηση στη φύση, ώστε το παιδί να το αντιληφθεί ως παιχνίδι και χρησιμοποιώντας μικρές αποστάσεις δείξετε τη σημασία της άσκησης. Ανά κάποια λεπτά κάντε διαλείμματα, ώστε να ξεκουράζεστε. 

Παρακολουθείστε μαζί του αγωνίσματα του στίβου και ιδιαίτερα μαραθώνιο. Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες δείτε από κοντά έναν αγώνα. Επιπλέον εάν είναι ελεύθερος αγώνας για το κοινό τρέξτε μαζί στη διοργάνωση. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει έφεση στον αθλητισμό εγγράψτε το σε έναν αθλητικό σύλλογο.

Μην ξεχάσετε ότι όπως ένας ενήλικας δρομέας έτσι και ένα παιδί χρειάζεται σωστή ενυδάτωση και διατροφή κατά την άσκηση. Τα παιδιά ωστόσο είναι ευαίσθητα στους τραυματισμούς επειδή εξακολουθούν να μεγαλώνουν σωματικά. Επίσης είναι ευαίσθητα στο άγχος από την πίεση στην απόδοση επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται διανοητικά. 

Συνεχίστε να ενθαρρύνετε την αγάπη για τρέξιμο χωρίς να πιέσετε το παιδί. Στόχος κατά την εισαγωγή ενός παιδιού στο τρέξιμο πρέπει να είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και όχι ο επαγγελματικός αθλητισμός.

Εάν δείτε ότι το παιδί σας χάνει το ενδιαφέρον του μπορείτε να εντάξετε κι άλλες δραστηριότητες στο πρόγραμμα του όπως ποδηλασία, κολύμβηση ή χορό.

Και μην ξεχνάτε το παν είναι η διασκέδαση του παιδιού και η εισαγωγή με μέτρο σε μια αθλητική ζωή που θα έχει καλό αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του.