Αν αποφασίσετε μάσκα... επιλέξτε τη σωστή

 Runbeat Team   18:32 11-01-2021  

Αν αποφασίσετε μάσκα... επιλέξτε τη σωστή


Το τρέξιμο έγινε η μεγαλύτερη τάση στην εποχή του COVID-19. Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική κοινωνική απόσταση, έχουν δώσει στο τρέξιμο την ευκαιρία να αποδείξει τα οφέλη τα οποία μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Με την πανδημία να έχει αλλάζει πλέον τις ζωές μας, τόσο με τον εγκλεισμό όσο και με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η ατομική υπευθυνότητα θα καθορίσει το διάστημα που θα συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πολλοί δρομείς αποφεύγουν τη χρήση μάσκας διότι δεν είναι ιδιαίτερα βολική κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς ενισχύει την εφίδρωση του προσώπου.

Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή μάσκας για το τρέξιμο;

Όπως τα παπούτσια και τα ρούχα σας διακρίνονται σε κατάλληλα και μη για σωματική άσκηση, έτσι και η μάσκα σας θα πρέπει να σας εξυπηρετεί και όχι να σας επιβαρύνει κατά την προπόνηση σας.

Προτιμήστε μια μάσκα που θα σας προσφέρει άνεση. Παρόλα αυτά εάν έχετε χαλαρή εφαρμογή στη μάσκα σας, δεν θα προστατεύεστε επαρκώς από τα σταγονίδια του ιού και θα αντιμετωπίζετε και θάμπωμα στα γυαλιά σας.

Οι σωστές αναπνοές είναι απαραίτητες για τη σωστή προπόνηση γι’ αυτό αποφύγετε τη μάσκα τύπου N95 διότι εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την αναπνοή και προορίζεται κυρίως για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

Προτιμήστε μάσκες με ρυθμιζόμενα κορδόνια και σύρμα στη μύτη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με την καμπυλωτή εφαρμογή στη μύτη να είναι άνετη για μεγαλύτερη ευκολία κατά την προπόνηση.

Μην αγγίζετε τη μάσκα και έπειτα το πρόσωπο σας διότι αυξάνετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν τραβήξετε τη μάσκα σας προς τα κάτω ενώ τρέχετε, φροντίστε να μην αγγίξετε τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σας. Επιπλέον, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Σας συνιστούμε η χρήση μάσκας να γίνεται για προπόνηση μικρής διάρκειας, διότι αν φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης, θα σας προκαλέσει έντονη εφίδρωση και δυσκολία στην αναπνοή. Οι επιλογές στο εμπόριο είναι αναρίθμητες, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε υφασμάτινες, σε μάσκες με φίλτρα είτε σε χειρουργικές μάσκες σε αναρίθμητα χρώματα και μοτίβα, διαλέξτε λοιπόν αυτήν που σας βολεύει καλύτερα. Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά το τρέξιμο.