Αγαπημένα τρόφιμα που πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους οι δρομείς

  _ FOODISM   14:28 12-03-2021  

Αγαπημένα τρόφιμα που πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους οι δρομείς


Έχουμε ήδη αναφερθεί στη σημαντικότητα των τροφίμων αλλά και των ποσοτήτων για ένα δρομέα... Πάμε να δούμε λοιπόν τρόφιμα που προτείνονται προς κατανάλωση και γιατί;

Βασιλιάς όλων είναι η μπανάνα!

Και ποιος δεν θα μπορούσε να προτείνει την κατανάλωση μπανάνας σε ένα δρομέα… Είναι το πρώτο τρόφιμο που σκέφτονται όλοι. Γιατί;

Αρχικά, η μπανάνα είναι ένα φρούτο. Είναι δηλαδή ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακα, αρά και μία εύκολη πηγή ενέργειας, που είναι απαραίτητη για έναν δρομέα. Επίσης είναι πλούσια σε κάλιο, ένα πολύτιμο μέταλλο, που βοηθάει στο να αποφευχθούν οι κράμπες, αλλά και στη ρύθμιση της πίεσης, αφού βοηθάει στην απέκκριση περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης ότι όσο πιο πράσινη είναι, τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο έχει, δηλαδή τόσο πιο αργά ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Και το σημαντικότερο; Είναι πανεύκολη η κατανάλωση της!

Φυστικοβούτυρο...

Ένα πολύτιμο spread ξηρών καρπών. Είναι εύκολο στην κατανάλωση του, πολύ ευχάριστο και εύγεστο! Αποτελείται από αρκετή πρωτεΐνη αλλά και λίπος (κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά). Συνδυάζεται πανεύκολα, πάνω στο ψωμί, μέσα σε ένα ρόφημα, σε μπάρες, στο γιαούρτι σας, πάνω σε μία μπανάνα ή το μήλο σας όποτε.. είναι μία εύκολη λύση. Προσοχή στην ποιότητά του! Δεν προτιμάμε το τυποποιημένο του εμπορίου, αλλά το φρέσκο, που αποτελείται καθαρά από φιστίκι αλεσμένο, χωρίς πρόσθετα ζάχαρης ή λαδιού. Χρησιμοποιήστε το λοιπόν άφοβα!

Η αγαπημένη σε όλους βρώμη...

Η βρώμη ανήκει στα αμυλούχα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης καθώς και φυτικών ινών. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου που έχει αλλά και της περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη καταφέρνει να μας κρατάει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό, σε μορφή porridge, μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι αντί τα δημητριακά, αλλά και να την προσθέσουμε σε παρασκευές όπως είναι μπάρες, σε μπιφτέκια αντί για παξιμάδι, σε pancake και άλλα γλυκά.

Αγαπημένο για πολλούς ή… μισητό αβοκάντο

Ανήκει στην κατηγορία του φρούτου αλλά αποτελείται κυρίως από «καλά» λιπαρά, δηλαδή από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς και βιταμίνης C, Ε, Β όπως καλίου αλλά και μαγνησίου. Λόγω του καλίου που περιέχει συμβάλει, όπως και η μπανάνα, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κραμπών. Επίσης, είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει μικρή ποσότητα και πρωτεϊνών! Βάλτε το στις σαλάτες σας, στο ψωμί σας, κάντε σάλτσες ή καταναλώστε το ωμό.