10 χλμ σε Δημόσια Οδό: Το πρωτάθλημα «παρίας» του ΣΕΓΑΣ που συνεχίζει να απαξιώνεται

 Χρήστος Κώνστας   12:05 11-09-2022  

10 χλμ σε Δημόσια Οδό: Το πρωτάθλημα  «παρίας» του ΣΕΓΑΣ που συνεχίζει να απαξιώνεται


Σε μια προσπάθεια τα πανελλήνια πρωταθλήματα επί δημοσίας οδού να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, η ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ –ορθώς- προχώρησε στην επιλογή να συνδυάσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10 χιλιομέτρων επί δημοσίας οδού με τις διοργανώσεις του Run Greece που διεξάγονται σε 6 περιφερειακές πόλεις της χώρας-πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης-. Η αρχή έγινε το 2021 όπου το πρωτάθλημα ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, όπως και έγινε, στις 17 Οκτωβρίου. Μέχρις εδώ όλα δείχνουν εξαιρετικά ως προς τη φιλοσοφία του ΣΕΓΑΣ να «βγουν» τα πρωταθλήματα έξω από την Αθήνα.

 

Όμως τι διαπιστώθηκε στη πρώτη απόπειρα εξωστρέφειας πέρυσι; Eπρόκειτο για ένα πρωτάθλημα αν όχι παρωδία, σίγουρα απαξιωμένο χωρίς καμία οργάνωση ως προς την συμμετοχή αθλητών απ’ ολη τη χώρα. Και αυτό γιατί κανείς αθλητής από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας-πλην της Περιφέρειας Κρήτης-δεν έδωσε το παρών στη διοργάνωση. Ουσιαστικά η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος των 10 χλμ υλοποιήθηκε διεκπαιρεωτικά. Έγινε για να γίνει. Συμμετείχε μονοψήφιος αριθμός αθλητών που τύγχανε να διαθέτει αθλητικό δελτίο και να διαμένει στην Κρήτη, πέρα τούτου τίποτα άλλο.

10 χλμ σε Δημόσια Οδό: Το πρωτάθλημα  «παρίας» του ΣΕΓΑΣ που συνεχίζει να απαξιώνεται runbeat.gr

Τόσο τα σωματεία, όσο και οι αθλητές απ΄ολη τη χώρα δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μοναδικό πρωτάθλημα δημοσίας οδού που διεξάγεται 1 φορά τον χρόνο και δεν αφορά στις αποστάσεις του Ημιμαραθωνίου και του Μαραθωνίου. Δυο είναι οι βασικότεροι λόγοι.

Ο μονόδρομος της... απαξίωσης

Καταρχάς ο ΣΕΓΑΣ, επιμένει να «βλεπει» με απαξία την απόσταση των 10.000 μέτρων είτε εντός είτε εκτός σταδίου. Αλλά ας περιοριστούμε μόνο σε ότι αφορά το αγώνισμα επί δημοσίας οδού. Την ώρα που η IAAF για πρώτη φορά ανακοινώνει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν όρια για τους Ολυμπιακούς αγώνες για τα αγωνίσματα των 5.000 και 10.000 μέτρων με επιδόσεις στις αντίστοιχες αποστάσεις επί δημοσίας οδού, δηλαδή σε διοργανώσεις 5χλμ και 10χλμ, επιβεβαιώνοντας στην πράξη πόσο έχουν αναβαθμιστεί τα αγωνίσματα εκτός σταδίου, η Ελληνική Ομοσπονδία δεν συμπεριλαμβάνει κάν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των 10 χιλιομέτρων- που η ίδια διοργανώνει- στη βαθμολογία των Σωματείων. Ως εκ τούτου απαξιώνεται στη πράξη η διοργάνωση και φυσικά το ενδιαφέρον των Συλλόγων να «επενδύσουν» στέλνοντας αθλητές σε όποια πόλη της περιφέρειας διεξάγεται το πρωτάθλημα.

Κάπως έτσι φθάνουμε στον δεύτερο λόγο. Οι αθλητές που «διψουν» για αγωνιστικές συμμετοχές αποθαρρύνονται να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των 10 χιλιομέτρων, κυρίως λόγω των οικονομικών απαιτήσεων που έχει ένα ταξίδι π.χ. στο Ηράκλειο ή την Αλεξανδρούπολη, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

 

Με την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, η οποία σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι είναι ορθή, το εν λόγω Πρωτάθλημα μετά το Ηράκλειο πέρυσι και τη Λάρισα φέτος (2 Οκτωβρίου) θα συνεχίσει να διεξάγεται παράλληλα με τη διοργάνωση του Run Greece. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν οι πόλεις της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης και της Καστοριάς.

Αλήθεια ποιος πιστεύει, ότι εφόσον συνεχιστεί η ίδια διεκπαιρεωτική πρακτική, έχει οποιαδήποτε τύχη να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα;

Τα αγωνίσματα σε δημόσια οδό αναβαθμίζονται παγκοσμίως αλλά στην Ελλάδα ούτε καν βαθμολογούνται

Όλα αυτά την ώρα που παγκοσμίως η απόσταση των 10 χιλιομέτρων συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον από αθλητές όλων των μεγάλων αποστάσεων. Ο αθλητής που εστιάζεται στην απόσταση των 3.000 ή 5.000 μέτρων μπορεί να συμμετάσχει με μια πιο στοχευμένη προετοιμασία στα 10 χιλιόμετρα. Το ίδιο συμβαίνει και για τους αθλητές του Ημιμαραθωνίου και του Μαραθωνίου που βλέπουν την απόσταση ως ιδανική επιλογή αγωνιστικού τεστ και γιατί όχι και διάκρισης. Τα παραδείγματα κορυφαίων αθλητών των μεγάλων αποστάσεων, είναι αμέτρητα. Ωστόσο στη χώρα μας δυστυχώς η οπτική είναι εντελώς διαφορετική.

 

Παρά την εικόνα πλήρους απαξίας που παρουσίασε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα των 10 χιλιομέτρων στο Ηράκλειο το 2021, οι υπεύθυνοι του ΣΕΓΑΣ δεν δείχνουν να αναθεωρούν την οπτική τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη φετινή προκήρυξη για τη διεξαγωγή του ίδιου πρωταθλήματος, αυτή τη φορά στη Λάρισα και πάλι παράλληλα με το Run Greece, η Ομοσπονδία σπεύδει να διευκρινίσει και μάλιστα υπογραμμισμένα, στην παράγραφο 6 της προκήρυξης ότι: «Ο ΣΕΓΑΣ ΔΕΝ θα καλύψει έξοδα μετακίνησης στους αθλητές-τριες που θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10 χλμ. σε Δημόσια οδό, αφου το αγώνισμα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στη βαθμολογία-αξιολόγηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Α/Γ 2022».

Μετά και τα παραπάνω, έχει κανείς καμία αμφιβολία για τη τύχη του συγκεκριμένου Πρωταθλήματος, τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν επανεξεταστεί η ... διεκπαιρεωτική πρακτική που εφαρμόζεται;