Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε πριν την προπόνηση μας

 Μάνος Μαρκάκης   12:32 28-12-2020  

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε πριν την προπόνηση μας


Η ομορφιά του τρεξίματος είναι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, όποτε θέλουμε, απ' όπου θέλουμε, προς όποια κατεύθυνση θέλουμε, αρκεί να έχουμε μονάχα ένα ζευγάρι παπούτσια. Όμως, υπάρχουν κάποιες μικρές αλλά απόλυτα σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε και να αποφύγουμε πριν ξεκινήσουμε την προπόνησή μας. Η διατροφή, οι διατάσεις, η ενυδάτωση και η επίσκεψη στην... τουαλέτα.

Γεύμα πριν την προπόνηση

Είναι προφανές πως δε μπορούμε να έχουμε μία σωστή προπόνηση ή αγώνα με άδειο στομάχι. Αργά ή γρήγορα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το σώμα μας θα μείνει χωρίς καύσιμο και είναι σίγουρο πως θα σας κάνει να σταματήσετε. Από την άλλη πλευρά όμως θα ήταν καταστροφικό να ξεκινήσετε μ' ένα στομάχι που θα έχει γεμίσει λίγα λεπτά πριν την προπόνησή σας. Όταν ξεκινήσετε να τρέχετε, οτιδήποτε είναι στο στομάχι σας θα μείνει εκεί κι αυτό γιατί το σώμα πρόκειται να ανακατευθύνει το αίμα μακριά από το στομάχι και το πεπτικό σας σύστημα σε κείνους τους μύες είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να τρέξετε. Από τη μία πλευρά θα είναι εξαιρετικό για την κατάσταση των ποδιών σας, όμως από την άλλη πλευρά θα καταστραφεί το στομάχι σας και τις περισσότερες φορές το τρέξιμο τελειώνει δυσάρεστα. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως δίνετε αρκετό χρόνο στο στομάχι σας προκειμένου να χωνέψει το γεύμα σας. Περίπου στα 60 λεπτά είναι ιδανικά για ένα μικρό γεύμα, όμως αν μιλάμε για μεγαλύτερο τότε ο χρόνος μεγαλώνει εξίσου. Καλό θα είναι πριν ξεκινήσετε να καταναλώσετε κάποιο σνακ και κατά τη διάρκεια έπειτα της προπόνησης μπορείτε να ανεφοδιάζετε τον οργανισμό σας με το "καύσιμο" που χρειάζεται.

Η σωστή ενυδάτωση

Το να πίνουμε τεράστια ποσότητα νερού λίγο πριν βγούμε για τρέξιμο, μόνο ωφέλιμο δεν είναι για τον οργανισμό μας. Πόσοι από σας νιώσατε την φρικτή αίσθηση χαλάρωσης του στομαχιού σας ή έχετε ακούσει τον ήχο που κάνει όταν είναι γεμάτο υγρά; Είναι πολύ αργά να ενυδατωθείτε σ' αυτό το σημείο και πιθανότατα θα σας κάνει να χρειαστείτε να κάνετε ένα διάλλειμα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Για να το αποφύγουμε αυτό, προγραμματίστε τα υγρά σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν θέλατε να προσθέσετε μερικούς ηλεκτρολύτες ώστε να μπορείτε να αναπληρώσετε οτιδήποτε μπορεί να χάσετε στην προπόνησή σας.

Στατικές διατάσεις

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι οι στατικές διατάσεις πριν το τρέξιμο. Ξεχάστε αυτό που βλέπουμε στις ταινίες. Το τέντωμα των ψυχρών μυών πριν την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λάθη και τραυματισμούς. Μελέτες έδειξαν πως οι στατικές διατάσεις πριν τον αγώνα ή μία προπόνηση μπορεί να οδηγήσουν σε μία πιο αργή εκκίνηση, σε μία χειρότερη επίδοση απ' αυτή που περιμέναμε ή ακόμα πιο σοβαρά, σε κάποιο πιθανό τραυματισμό. Εάν θέλετε να κάνετε κάποια προθέρμανση πριν το τρέξιμό σας, βεβαιωθείτε πως αυτή θα πρέπει να είναι δυναμική. Είτε μπορεί να είναι ένα απλό περπάτημα ή κάνοντας κάποιες κινήσεις στα πόδια ή τραβώντας τα γόνατά σας μέχρι το στήθος. Οτιδήποτε δηλαδή θα κάνει το σώμα σας να κινείται με ωραίο απαλό τρόπο.

Τι μπορούμε να φάμε και να πιούμε πριν την προπόνηση

Δεν είμαστε εδώ για να σας υποδείξουμε τι επιτρέπεται και τι όχι να τρώμε και να πίνουμε, αλλά από την εμπειρία μας έχουμε φτιάξει μία λίστα από εκείνα που συνήθως είναι καλό να αποφεύγουμε. Έντονα μπαχαρικά, όπως το κάρι, πικάντικο φαγητό, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, τεράστια ποσότητα κρέατος, πάρα πολύ πρωτεΐνη ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολλά γαλακτοκομικά ή ακόμα και πολύ καφεΐνη. Οι λόγοι για τα περισσότερα είναι αρκετά προφανείς, όμως η πρωτεΐνη και το κρέας, εάν καταναλωθούν σε τεράστια ποσότητα, το σώμα μας χρειάζεται αρκετό διάστημα για να το διασπάσει και να το χωνέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φυτικές ίνες. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος πέψης. Δε λέμε όμως να βγάλουμε από τη διατροφή μας τις συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, ωστόσο λέμε να καταναλώνουμε πιο λίγη ποσότητα όταν πηγαίνετε για τρέξιμο.

Επίσης, η καφεΐνη που γνωρίζουμε πως είναι καλή για την ενίσχυση της απόδοσής μας σε κάποιο βαθμό. Εάν όμως πάρουμε πολύ από το συστατικό αυτό κοντά στην ώρα που θα βγούμε για τρέξιμο, τότε ίσως να έχει ελαφρώς πιο επιβλαβή αποτελέσματα. Εάν πρόκειται να τρέξετε και θέλετε κάποια τροφή, είναι καλύτερο να το διατηρήσετε με βάση τους υδατάνθρακες και κάτι αρκετά απλό το οποίο γνωρίζετε ότι μπορεί να αφομοιώσει πλήρως και άμεσα το σώμα σας.

Τέλος, μην ξεχάσετε να πάτε τουαλέτα πριν βγείτε για τρέξιμο. Σίγουρα θα το έχετε ακούσει, σίγουρα θα σας το έχουν πει ξανά, όμως πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνιούνται. Εάν είστε πρωινός δρομέας, ίσως θα έπρεπε να αποφύγεις τον καφέ πριν την προπόνησή σου, καθώς όπως γνωρίζουμε έχει σημαντικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Εάν όμως θέλετε οπωσδήποτε καφέ, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιστεφτεί την τουαλέτα προτού ξεκινήσετε το τρέξιμο.

Και επειδή η προπόνηση είναι για να την απολαμβάνουμε, φροντίστε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω προκειμένου να έχετε μία θαυμάσια διαδρομή.