Ρουχισμός: Ξεκινώντας από τα βασικά...

 Runbeat Team   20:20 06-01-2021  

Ρουχισμός: Ξεκινώντας από τα βασικά...


Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της προπόνηση ή ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είναι τα ρούχα μας. Ο ρουχισμός είναι τόσο σημαντικός που μας βοηθάει σε όλα τα επίπεδα, ενώ αν δε νιώθουμε άνετα στα ρούχα που φοράμε τόσο είναι πολύ πιθανό και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Κάποιοι αθλητές προτιμούν να ντύνονται ελαφρότερα και άλλοι με περισσότερα ρούχα, αυτό θα το επιλέξετε με βάση τον τύπο της προπόνησης σας και το προσωπικό σας ένστικτο.

Μην ξεκινήσετε με μεγάλο όγκο ρούχων ξοδεύοντας αρκετά χρήματα, αλλά προτιμήστε τις κατάλληλες για το σώμα σας και για τη δραστηριότητα σας ενδυματολογικές επιλογές.

Τεχνικά ρούχα για τρέξιμο. Προτιμήστε ελαφριά ρούχα σχεδιασμένα να κινούνται με το σώμα σας κατά την προπόνηση. Προσέξτε οι ραφές να τοποθετούνται σε περιοχές κατάλληλες για την ενίσχυση της κίνησης. Επιλέξτε υφάσματα υψηλής τεχνολογίας από νάιλον, μαλλί ή πολυεστέρα. Επιπλέον διατηρούνται περισσότερο σε σχέση με τα βαμβακερά.

Τον χειμώνα τα τεχνικά υφάσματα θα σας κρατήσουν ζεστό. Προτιμήστε μακρυμάνικα ρούχα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα χειμερινό αθλητικό κοστούμι, γιατί είναι σημαντικό όλα τα άκρα σας να είναι ζεστά. Τα αθλητικά σακάκια και γιλέκα σε συνδυασμό με τα ζεστά φούτερ, τα γάντια και το καπέλο ή σκούφο θα σας διατηρήσουν στη σωστή θερμοκρασία.

Το καλοκαίρι τα τεχνικά υφάσματα θα απομακρύνουν τον ιδρώτα μακριά από το σώμα σας. Προτιμήστε ανάλαφρα σορτς, κολάν και T-shirts που θα σας επιτρέπουν μια άνετη προπόνηση.

Για μεγαλύτερη ευκολία αγοράστε ρούχα με τσέπες. Μπορείτε να αναζητήσετε μπουφάν και άλλα είδη ρούχων ώστε να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας.

Τα αθλητικά σουτιέν πολλές φορές δυσκολεύουν τις γυναίκες. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε ένα καλό, υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν που έχει σχεδιαστεί για τρέξιμο ή άλλες δραστηριότητες υψηλού αντίκτυπου, πρέπει να εφαρμόζει σωστά και να μην είναι πολύ τεντωμένο.

Κάλτσες για τρέξιμο. Αποφύγετε να φοράτε 100% βαμβακερές κάλτσες διότι λόγω της υγρασίας,τα πόδια σας θα ιδρώσουν ή θα βραχούν, ιδιαίτερα αν προπονήστε σε μονοπάτια και βυθιστεί το πόδι σας σε κάποια λακκούβα. Προτιμήστε τις κάλτσες τρεξίματος από ένα συνθετικό μείγμα και για νααποτρέψετε τις φουσκάλες. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ της κάλτσας για να επιλέξετε.

Μην ξεχνάτε να αποφύγετε τα ρούχα με 100% βαμβάκι, διότι αν βραχείτε, δεν στεγνώνει γρήγορα. Μην προτιμάτε τα βαριά στρώματασε κρύο καιρό γιατί θα ιδρώσετε πάρα πολύ και υπάρχει περίπτωση να κρυώσετε καθώς και τις παχιές κάλτσες μιας και τα πόδια σας διογκώνονται όταν τρέχετε και τα δάχτυλα των ποδιών σας τρίβονται στο μπροστινό μέρος των παπουτσιών με αποτέλεσμα να μαυρίζουν τα νύχια σας.

Απ' αυτή την ενότητα θα δούμε αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρουχισμού που χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ανάλογα την εποχή, τις συνθήκες και το... γούστο μας, δίνοντάς σας συμβουλές και special tips που μπορούν να σας βοηθήσουν προκειμένου να βρείτε το ιδανικό ντύσιμο για την προπόνηση και τον αγώνα σας.

Σκούφος, κασκόλ και γάντια. Η προπόνηση τις κρύες μέρες απαιτεί καλύτερη προστασία, ώστε να αποφύγετε κάποιο κρύωμα. Προτιμήστε αξεσουάρ με μεγαλύτερο ποσοστό συνθετικών υφασμάτων για να αποτρέψετε τον ιδρώτα. Επιπλέον μην προτιμήστε πλεκτά προϊόντα διότι ενδέχεται να σας προκαλέσουν φαγούρα.

Κορδέλα για τα μαλλιά. Ένα αξεσουάρ που εκτός από την προστασία που προσφέρει θα δώσει και ένα όμορφο τόνο στην αθλητική σας εμφάνιση. Η κορδέλα θα κρατήσει σταθερά τα μαλλιά σας κυρίως τις μέρες με αέρα και έτσι θα αποφύγετε τυχών ατυχήματα. Τέλος θα κρατήσει σταθερά τα μαλλιά σας και θα τα αποτρέψει από το να σας εφιδρώσουν περισσότερο στο σημείο του μετώπου.