Λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση…

Λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση…


Πολλές φορές όταν ξεκινάμε γυμναστική, ενθουσιαζόμαστε τόσο που ξεχνάμε μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση.

Τα βασικότερα λάθη, ωστόσο γίνονται μετά την προπόνηση μας. Συχνά μας φαίνονται ασήμαντα, παρόλα αυτά μπορεί να μηδενίσουν την προσπάθεια μας, ενώ ενδέχεται να μας προκαλέσουν και τραυματισμούς.

Τι λάθη κάνουμε όμως μετά την προπόνηση;

Ξεχνάμε τις διατάσεις!

Το βασικότερο λάθος είναι ότι προσπερνάμε το γεγονός να κάνουμε διατάσεις μετά την προπόνηση μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποφορτίζεται άμεσα το σώμα μας.

Κάνουμε μερικές παρασπονδίες…

Μιας και είχαμε μια έντονη προπόνηση ήρθε η στιγμή να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας, αρκετές θερμίδες κάψαμε. Και μπράβο μας! Αλλά με ένα ανθυγιεινό σνακ, ίσως τιμωρούμε παρά επιβραβεύουμε το σώμα μας.

Τεμπελιάζουμε.  

Μετά από μια έντονη ημέρα και μια έντονη προπόνηση, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας αποφασίζουμε ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε, έτσι καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση.

Το κακό δεν είναι ότι θα παρακολουθήσετε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, αυτό όμως που θα καταστρέψει την προσπάθειά σας που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα νωρίτερα, είναι ότι θα καθίσετε στον καναπέ, πριν κάνετε ένα ντους και πολλές φορές με τα ρούχα της προπόνησης.

Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Αρχικά μην ξεχνάτε τις διατάσεις μετά την προπόνηση, διότι το σώμα σας τις έχει ανάγκη για να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό μετά από τις ασκήσεις που κάνετε.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, κάντε ένα ντους. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να το κάνετε άμεσα, φροντίστε να αλλάξετε τα ρούχα που φορούσατε, γιατί με τον ιδρώτα αναπτύσσονται στα ρούχα μικρόβια και βακτήρια.

Αποφύγετε τον καναπέ. Μετά από μια έντονη προπόνηση η κυκλοφορία του αίματος μας πρέπει να επανέλθει σταδιακά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Κάντε κάποια τεντώματα ή έναν πολύ ήπιο περίπατο, ώστε να επιτύχετε τη σωστή αποκατάσταση του σώματος σας.

Μην φάτε κάτι ανθυγιεινό. Προτιμήστε ένα σνακ με σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, για να δώσετε ενέργεια στο σώμα σας.  

Έτσι η προπόνηση σας θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και εσείς θα έχετε καταφέρει να μετριάσετε σε ένα βαθμό τραυματισμούς και κόπωση!