Καρδιακά προβλήματα: Μειώστε το λίπος… σώστε την καρδιά σας

 Runbeat Team   10:18 29-12-2020  

Καρδιακά προβλήματα: Μειώστε το λίπος… σώστε την καρδιά σας


Στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν από την καρδιά τους. Νέες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για τα καρδιακά επεισόδια ευθύνεται και το λίπος της κοιλιάς.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η ελλιπής άσκηση και ο λανθασμένος τρόπος ζωής, μπορεί να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, με τα καρδιακά προβλήματα να είναι τα πρώτα στη λίστα των σύγχρονων παθήσεων.

Πως επιδρά το λίπος στην υγεία σας;

Το λίπος είναι βασικός παράγοντας στις καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να έχετε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ωστόσο εάν έχετε αρκετό λίπος γύρω από τη κοιλιά σας, τότε διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό συμβαίνει διότικατά την κοιλιακή παχυσαρκία,το λίπος συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα σας και μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη(όταν τα κύτταρα σας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη). Επιπλέον το υποδόριο κοιλιακό λίπος αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλού βαθμού που μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να είναι υπεύθυνο και για συχνότερη εμφάνιση επεισοδίων σε ανθρώπους που είχαν ήδη κάποιο καρδιακό περιστατικό.

Τι είδους άσκηση θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Advances in Nutrition», ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους και κατά συνέπεια στη βελτίωση την καρδιακής σας υγείας.

Σε μια άλλη έρευνα του ίδιου περιοδικού εξετάστηκαν 43 μελέτες που επικεντρώθηκαν στο στυλ της προπόνησης και στα αποτελέσματά τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και η αερόβια άσκηση τείνει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η μεγαλύτερη αλλαγή στη μείωση του κοιλιακού λίπους γίνετε όταν συνδυάζεται με προπόνηση έντασης.

Προπονήσεις υψηλής έντασης (που αποτελούνται από σύντομες, δύσκολες περιόδους άσκησης χωρισμένες από σύντομες περιόδους ανάπαυσης), όπως μια γρήγορη προπόνηση με μερικές ασκήσεις δύναμης όταν δεν τρέχετε, είναι εξαιρετικές ως βοήθεια για την καύση λίπους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα αυτής της μελέτης, γιατρό, Hanieh Mohammadi, MD, «μια υγιής περιφέρεια μέσης μπορεί να είναι πιο σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου από φάρμακα όπως οι στατίνες» και συμπλήρωσε: «Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν».

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορείτε να δείτε βελτίωση στην υγεία σας ακόμη και με απώλεια μόλις 5% έως 10% του σωματικού σας βάρους, ειδικά εάν μειώθει το κοιλιακό λίπος.